Ahvenanmaan maaseutu hurmaa

Maksettu kumppanuus Viking Line

Jos olet menossa Ahvenanmaalle, älä jää vain Maarianhaminaan, vaan suuntaa maaseudulle. Ahvenanmaan maaseutu hurmaa, tarjoaa myös menneiden aikojen viehätystä.

Parin vuoden aikana olen piipahtanut Maarianhaminassa päiväreissuilla. Muutamalta ystävältäni olin ymmärtänyt, että Ahvenanmaan maaseutu hurmaa helposti, että samalla tuntee olevansa ulkomailla, vaikka on kotimaassa.

Kun sain kutsun Viking Linen lehdistömatkalle, joka suuntautui Ahvenanmaan maaseudulle, en miettinyt hetkeäkään: tottahan toki lähden.

Föglö

Föglö-saarirypäs on pienen ajo- ja lauttamatkan päässä Maarianhaminasta. Föglö muodostuu useammasta saaresta, joista suurin osa on asumattomia.

Pikkuruisella saarella asuu noin 500 henkilöä. Saaren asukkaat ovat ruotsinkielisiä.

Föglön helmi on Degerbyssä oleva Carlsro Badhotell, jota pitää ahvenanmaalais-tanskalainen aviopari Johanna ja Ebbe Delfs. Hotelli sijaitsee muutaman minuutin kävelyn päässä lauttarannasta.

Ahvenanmaan maaseutu hurmaa Föglö
Carlsro Badenhotell -talo on rakennettu 1912. Hotellin lisäksi siinä on pieni puoti. Kadun toisella puolella, rannassa on moderni sauna ja auringonottopaikat.
Ahvenanmaan maaseutu hurmaa pariskunta
Carlsro Badenhotell on ahvenanmaalais-tanskalaisen Johanna ja Ebbe Delfsin omistama.

Aviopari remontoi koronan aikana viime vuosituhannen alussa rakennetun talon hotellikuntoon. Vuosi sitten avatussa hotellissa on viisi yksilöllistä huonetta.

Tanskalainen Badhotell-kylpylähotellikonsepti saa innoituksensa 1900-luvun alkupuolen hengestä. Hotellissa kulkiessa, katsoessa henkilökuntaa, sisustusta ja pieniä yksityiskohtia ei voi välttyä siltä, että mieleen tulee Ylen kanavilla esitetty tanskalainen Rantahotelli-sarja, jonka jaksoja löytyy vielä Yle Arenasta.

Ahvenanmaan saaristo carlsro huoneet
Carlsrossa on viisi huonetta, jotka kaikki on sisustettu eri tavalla. Kaikista löytyy nykyaikaiset kylpyhuoneet.

Huoneet on sisustettu talon henkeä kunnioittaen. Kaikissa huoneissa on nykyaikaiset kylpyhuoneet, joten ei pelkoa, että aamutuimaan pitäisi mennä jonottamaan käytävällä olevaan kylpyhuoneeseen. Sängyt ovat hyvät ja kaikki huoneet ovat tilavia.

Tanskassa reissaressani olen huomannut, että tanskalaiset rakastavat omaa lippuaan. Carlsrossakin jo eri puolilla taloa pieniä Tanskan lippuja.

Carlsro ruokasali
Carlsron viehättävä ruokasali. Kuva Tuukka Ervasti

Vaikka et majoittuisikaan Carlsrossa, voit tulla sinne syömään vaikka tanskalaisia voileipiä, juomaan kahvit, nauttimaan illallisesta jne. Kattauksissa on käytetty tanskalaista posliinia – tietysti.

Carlsro illallinen
Carlsrossa saa maittavaa ruokaa.

Puodissa myydään huolella valittuja herkkuja, muutamia vaatteita ja asusteita. Kaikki tuotteet sopivat hotellin henkeen.

Ahvenanmaan maaseutu hurmaa Carlsron puoti
Carlsro Badenhotell -rakennuksessa on myös pieni puoti täynnä ihanuuksia. Tanskalaisuus näkyy mm. lippuina.

Ja jos se ruotsinkieli kangertelee, täällä puhutaan myös englantia ja tanskaa.

Rannassa olevan saunan lauteilta voi ihailla merta tai auringonlaskua. Saunan pihalla on myös poreallas.

Olin ihan vaikuttunut ja ihastunut tähän hotelliin. Tänne haluan palata, koska Ahvenanmaan maaseutu hurmaa – ja ennen kaikkea Carlsro Badenhotell.

Samppanjasaari

Silverskär-saariin kuuluu kolme saarta: Silverskär, Klobben ja Sviskär.

Matkalla saarille voi veneestä nähdä kuuluisan samppanjasaaren. Vuonna 2010 sukeltajat löysivät Ahvenanmaan vesiltä laivahylyn, jonka uumenissa makasi maailman vanhinta samppanjaa. Samppanjapullot olivat säilyneet hyvässä kunnossa. Meren lämpötila ja pimeys olivat otolliset samppanja säilymiselle.

Seuraavana vuonna Veuve Clicquot’n samppanjatalo alkoi varastoida samppanjaa Silverskärin vesillä. Eli meri toimii viinikellarina.

Silverskär ja Klobben

Klobben-saarella tuntuu kuin olisi aikakoneella siirtynyt 1800-luvun lopulle. Saari muistuttaa perinteistä kalasavottaa: noin 10 pientä mökkiä, kallioita ja merta joka puolella. Aikoinaan saariston ulkoluotojen  savottamökit tarjosivat nukkumispaikan kalastajille näiden kalastaessa silakkaa.

Ahvenanmaan maaseutu hurmaa klobben-mökit
Klobbelilla on 10 pientä mökkiä, joissa voi majoittua. Kuva Tuukka Ervasti

Mökit on rakennettu Saltvikin metsien viisisataavuotiaiden mäntyjen hirsistä. Ajan saatossa hirret ovat harmaantuneet kauniisti. Mökeissä ei ole sähköä eikä mukavuuksia. Ehkäpä juuri siksi niissä tuntuu olevan oma viehätyksensä. Mökeissä voi yöpyä 30 henkilöä.

Saaren suola-aitassa voi järjestää kokouksia, häitä, ruokailuja jne.

Ahvenanmaan maaseutu hurmaa Klobben
Klobben on kuin entisaikojen kalasavotta. Alhaalla vasemmalla oleva saari on ns. samppanjasaari. Klobben-saarella voi kuvitella, millaista elämä on ollut Myrskyluodon Maijana.
klobben sauna
Klobbenilla on rantasauna. Kuva Tuukka Ervasti

Silverskär-saari on tarkoitettu ryhmille onpa heillä kokouksia, juhlia tai tarkoitus kalastaa tai metsästää. Ryhmä saa olla omassa rauhassaan, koska saarelle otetaan vain yksi ryhmä kerrallaan.

Silverskärissä on kaunis luonto metsälampineen ja graniittikallioineen. Tarjolla on luonnonrauhaa ja hiljaisuutta.

ahvenanmaan maaseutu hurmaa silverskär ulkoa
Silverskär tarjoaa ryhmille rauhaa ja sopivan määrän aktiviteetteja. Saarella on majoitusmahdollisuus 45 henkilölle.

Saaren keskellä on vanha kalastajan talo, jossa asuttiin vielä 1950-luvulla. Saarella on majoitusmahdollisuus 45 henkilölle joko Ladugårdsin yhden hengen huoneissa, joissa on myös kylpyhuoneet tai kalastajatalossa. Käydessämme saarella sinne oli rakenteilla uusi rakennus, johon tulee kuusi modernia huonetta.

Ahvenanmaan maaseutu hurmaa silverskär
Silverskärin ravintolassa ryhmät saavat erinomaista ruokaa. Majoitus voi olla esimerkiksi yhden hengen huoneessa, jossa on mukavuudet.

Klobben ja Silverskär ovat hyvä myös hyviä esimerkkejä siitä, miten  Ahvenanmaan maaseutu hurmaa, tekee vaikutuksen.

Vankilamuseo ja olutmaistajaiset

Godbyssä sijaitsee Stallhagenin artesaaniolutpanimo. Panimon pubissa voi syödä lounasta (suosittelen esimerkiksi kalakeittoa). Erikokoisille ryhmille, 6-60 henkilöä, on mahdollisuus saada panimokierros ja olutmaisteluhetki.

Panimon kaupassa on myynnissä olutta, hunajaa, mausteita jne. Kannattaa piipahtaa katsomassa. Erilaiset hunajat ovat hyviä tuliaisia.

stallhagen
Stallhagenissa voi maistella oluita.

Kastelholman linnan läheisyydestä löytyy Vita Björn -vankilamuseo. Tämä entinen kruununvankila  otettiin käyttöön 1794 ja sitä käytettiin  1975 saakka.

Ahvenanmaa vankilamuseo
Vita Björn -vankilamuseossa näkee mm., millaisia kahleita vangit joutuivat käyttämään. Hämmästyttävää on, että vanginvartija perheineen asui pienen vankilatalon toisessa päädyssä.

Pienen talon toisessa päässä oli vanginvartijan ja hänen perheensä koti ja toinen pää oli jaettu vankikoppeihin. Aluksi koppeja oli vain kaksi, mutta 1839 taloon rakennettiin kaksi vankihuonetta lisää.

Bomarsundin rauniot

Kun kävimmeSundin kunnassa Bomarsundin linnoituksen raunoilla, ei voinut välttyä siltä, että päässä alkoi soida ”Ja se Oolannin sota oli kauhia…”. Raunoistakin näki, että linnoitus on ollut valtava.

Ahvenanmaan maaseutu hurmaa bomarsund
Bomarsundin linnoituksen rauniot tekevät vaikutuksen.

Olen vieläkin vaikuttunut kaikesta näkemästäni ja kokemastani, vaikka matkasta on kulunut yli viikko. Todellakin: Ahvenanmaan maaseutu hurmaa. MOT

Kaisa

Lue lisää Ahvenanmaa-vinkkejä Makumatka Ahvenanmaalle ja Sadonkorjuujuhlat toi väkeä Ahvenanmaalle

.

kulttuuri mieli matkat suosittelen
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *