Juhannuksen helpot ruuat

Juhannuksen helpot ruuat ovat arvossaan, jos olet menossa juhannusta viettämään omalle tai ystävien mökille. Ruoan olisi hyvä olla viittä vaille valmista ja helposti kuljetettavaa. Tässä sinulle ratkaisu.

Juhannuksen helpot
Kun juhannusruokien esivalmistelut aloittaa kotona, mökillä pääsee helpolla.

Grilliruokien teko on aina maistuva ja helppo ratkaisu juhannustarjoiluun. Jos suunnitteilla on useampi ateria, on mukava syödä välillä muutakin.

Kokeilepa juhlan kunniaksi kahdesti marinoitua naudan fileetä. Voit valmistella sen jo hyvissä ajoin ja vain viimeistellä perillä.

Marinointi takaa makoisan lopputuloksen, ja liha myös säilyy paremmin. Uudet perunat fetaversiona sopivat loistavasti lihan kumppaniksi.

Jos punaviini tuntuu liian raskaalta, kokeile muodikkaita roseeviinejä myös lihan kumppaniksi — toimii. 

Näin syntyy juhannuksen helpot ruuat.

Tuplasti marinoitu naudan filee 

noin 8 annosta
noin 1½ kgnaudan sisäfileetä

Marinadi 1
¾ dl öljyä
3 rkl soijakastiketta
1½ tl suolaa
1 tl rosmariinia
½ tl rouhittua mustapippuria

Marinadi 2 
½ dl sitruunamehua
½ dl öljyä
2 rkl viskiä tai vettä
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1—2 punaista chilipalkoa hienonnettuna
2 rkl täysjyväsinappia
1 rkl juoksevaa hunajaa
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria rouheena
1 dl lehtipersiljaa hienonnettuna

Juhannuksen helpot ruuat marinadin sekoitus
Sekoita lihan marinadi joko pussissa tai ravista ainekset kannellisessa purkissa ja valuta lihalle. Sulje pussi ja anna maustua yön ajan jääkaapissa.

Koristeeksi
lehtipersiljaa

Mittaa ensimmäisen marinadin aineet tukevaanmuovipussiin ja ravistele sekaisin.

Nosta talouspaperilla kuivattu filee pussiin marinadin joukkoon. Sulje pussi ja puristele marinadi ympäri lihaa. Nosta pussi jääkaappiin ja anna maustua mielellään yön ajan. Kääntele muutaman kerran.

Ota filee huoneenlämpöön noin tunti ennen kypsentämistä.

Nosta  filee uunivuokaan ja paina paistomittari fileen paksuimpaan kohtaan.

Juhannuksen helpot ruuat liha
Työnnä lihalämpömittari naudan fileen paksuimpaan kohtaan. Kypsennä 150-asteisessa uunissa, kunnes lihan sisälämpötila on noin 57 astetta.

Kypsennä  lihaa 150-asteisessa uunissa, kunnes sisälämpötila näyttää noin 57 astetta.

Ota liha uunista, peitä foliolla ja anna jäähtyä.

Sekoita toisen marinadin ainekset keskenään. Leikkaa jäähtynyt filee ohuiksi viipaleiksi ja kaada marinadi päälle. Sekoitele, jotta marinadi leviää viipaleille.

Juhannuksen helpot ruuat marinadi2
Sekoita lihan kakkosmarinadi valmiiksi lihan kypsyessä.
filee leikattuna
Leikkaa jäähtynyt liha viipaleiksi. Sekoittele lihapalat kakkosmarinadiin, peitä ja nosta jääkaappiin maustumaan mieluiten yön ajaksi.

Anna  lihan maustua jääkaapissa vähintään muutaman tunnin tai mielellään yön yli.

Tee liha tähän vaiheeseen kotona ennen mökkimatkaa.

Nosta  lihaviipaleet ennen ruokailua tarjoiluvadille ja koristele persiljalla. Tarjoile lisänä fetaperunoita.

Fetaperunat 

8 annosta
noin 1½ kg varhaisperunoita
200—300 g feta– tai salaattijuustoa
4—6 varhaissipulia
1 ps (200 g) pakasteherneitä

Mausteöljy 

4 valkosipulinkynttä
¾ dl rypsiöljyä
3 rkl sitruunamehua
1 rkl luomusitruunan raastettua kuorta
½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria myllystä

Pese perunat ja puolita isoimmat. Keitä vedessä napakan kypsiksi 15—20 minuuttia.

Kuori  ja silppua mausteöljyn valkosipulit. Sekoita kaikki öljyn ainekset keskenään uuninkestävässä vuoassa.

Levitä keitinvedestä valutetut perunat kuumina vuokaan kastikkeen joukkoon. Kääntele.

Juhannuksen helpot ruuat perunat
Yhdistä perunoiden marinadin ainekset astiassa, jossa aiot loppukypsentää perunat. Näin säästyt turhalta tiskiltä.

Huuhtele ja hienonna sipulit. Säästä varret koristeeksi (silppua valmiiksi pakasterasiaan odottamaan) ja ripottele vaalea osa perunoille.

Juhannuksen helpot ruuat sipulit
Silppua sipulien vaaleat osat perunoiden joukkoon ja säästä vihreät varret koristeluun.
Juhannuksen helpot ruuat perunat
Kumoa keitetyt ja valutetut perunat uunivuokaan ja kääntele kastikkeen kanssa sekaisin.

Tähän asti voit valmistella lisäkkeen jo kotona. Peitä astia huolella ja pane jääkaappiin odottamaan mökille menoa. Ennen matkaa ota pakastehernepussi ja nosta perunoiden päälle kylmäkalleksi.

Mökillä: Murenna feta perunoiden päälle. Kypsennä perunoita joko grillissä tai 200-asteisessa uunissa noin25 minuuttia. Levitä herneet perunoiden päällepaistamisen viimeisen viiden minuutin aikana.

file tarjolla
Somista liha lehtipersiljalla ennen tarjoilua.

Somista ruoka sipulinvarsisilpulla. Ja jos mökiltä löytyy, niin lisäksi tuoreilla yrteillä.

Juhannuksen helpot ruuat
Kuumat, maustuneet uudet perunat saavat lisäaromia fetasta ja raikkautta herneistä.

Vinkki!

Jos haluat, viipaloi retiisejä antamaan perunoille väriä ja raikasta makua.

Hyvää ruokahalua!

Pinkit viinivinkit 

Ranskalainen Rose Pinknik (22,99 e/1,5 l, vakiovalikoima) roseeviini näppärässä laatikossa. Hennon roosanvärinen kuiva viini on kepeästi mansikkainen ja omenainen. Harmoninen juoma ja erilaisten ruokien seuraan sopiva.

juhannusjuomat

Italialainen Divici Organic Prosecco Rosé Extra Dry (12,69 euroa, vakiovalikoima) on raikas, pirteä, päärynäinen ja sitruksinen luomukuohujuoma maljaksi tai ruokien kanssa.

roseeRanskalainen Bestheim Crémant Rosé Brut (13,48 euroa, vakiovalikoima) on paahteinen, sitruksinen ja omenainen kuplajuoma. Hyvä hinta-laatusuhde niin maljaksi kuin ruokajuomaksikin.

rosee 2

Herkullista juhannusta!

Marita Joutjärvi, resepti ja kuvat

Leivo herkulliset juhannuspullat

koti tapahtumat-ja-juhlat ruoka-ja-juoma
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *