Puuvillavaate: ekoa, luomua vai viherpesua?
Moni meistä ajattelee, että puuvillavaate tarkoittaa laadukkuutta. Jos siinä on vielä etuliite eko-, luomu- tms., se tarkoittaa superlaatua? No, näin yksiviivaista se ei ole. Valitettavasti. Onko puuvillavaate ekoa, luomua vai viherpesua?
Puuvillan tehoviljely rasittaa luontoa: siinä tarvitaan valtavasti vettä ja lukuisia torjunta-aineita. Sadonkorjuun edistämiseksi pellolle ruiskutetaan kemikaaleja, jotka kuivattavat kasvin lehdet, jotta kerääminen on helpompaa. Joidenkin tilastojen mukaan puuvillahehtaarille ruiskutetaan ja levitetään noin kilo torjunta-aineita!
Monta ympäristömerkkiä
Ympäristömerkkejä on kolmea eri lajia: yksityiset (niitä ei valvo ulkopuoliset tahot), sovittujen kriteerien täyttävät yksityiset tai julkiset ja ympäristömerkit, jotka ulkopuolinen taho tarkastaa.
Kestävän kehityksen ja luonnonmukaisuuden suosion lisäämisen myötä viimeisen kymmenen vuoden aikana markkinoille on tullut enenevässä määrin puuvillavaatteita, joissa on ympäristömerkkien lisäksi mitä erilaisempia merkkejä: luomupuuvillaa, ekopuuvillaa, viljelty luonnonmukaisesti, Green Cotton, Reilun Kaupan puuvillaa jne.
Tiedätkö sinä, mitä nämä termit tarkoittavat? Onko puuvillavaate ekoa, luomua vai viherpesua?
BCI
eli Better Cotton Initiative neuvoo viljelijöitä parempiin käytäntöihin
Ekopuuvilla
Ekopuuvilla tarkoittaa eri yrityksille eri asioita. Tästä ei ole standardia, yhtenäisiä määritteitä. Pahimmillaan se voisi siis tarkoittaa myös ns. viherpesua eli ei mitään todellista ekologisuutta. Älä siis luota johonkin kuvaan kasvista.
EU-kukka
EU-kukka: värjäämisessä on käytetty tavallista vähemmän (huom. vain vähemmän!) ympäristöä saastuttavia kemikaaleja.
Gots
eli Global Organic Textile Standard on tekstiilien eettisyyden ja ekologisuuden sertifikaatti, jossa otetaan huomioon, mitä raaka-aineiden viljelyn jälkeen tapahtuu lopputuoteeseen saakka. Sitä valvoo ulkopuolinen, riippumaton taho.
Sertifikaatin saamiseksi mm. formaldehydit, raskasmetallit ja kloori ovat kiellettyjä. Lisäksi sertifikaatin saamiseksi hakijan pitää täyttää ILOn minimivaatimukset. Lapsityövoima on kielletty.
Sertifikaatti myönnetään vain luomuviljellyille luonnonkuiduille. Vaatteen ei tarvitse olla 100-prosenttista luonnonkuitua.
Sertifikaatteja on kahta tasoa: luonnonmukaisesti viljeltyä kuitua pitää olla 70-95 % (made with x % organic) tai 95-100 % (organic)
Green Cotton
Tuotetta ei ole valkaistu, värjätty kemiallisilla aineilla, käsitelty viimeistyskemikaaleilla. Tuote on pesty luonnonsaippuoilla. Eli tämä keskittyy vain puuvillatuotteen tuotantoon, ei kasvatukseen.
Joutsenmerkki
Joutsenmerkin voi saada puuvillan lisäksi myös muista raaka-aineista valmistetut tuotteet. Joutsenmerkityissä vaatteissa käytettävälle puuvillalle ja muille luonnonkuiduille on asetettu esimerkiksi luomu-, kierrätys- ja kemikaalivaatimuksia. Kaikkien synteettisten kuitujen tulee olla joko kierrätettyjä tai valmistettu uusiutuvista raaka-aineista.
Valmistajien on raportoitava Ympäristömerkinnälle, mitä myymättömille tuotteille tehdään. Vaatteiden polttamista tai hävittämistä kaatopaikalle ei sallita.
Valmistajien on mitattava, miten paljon synteettisistä tekstiileistä irtoaa mikromuoveja.
Tuotantoyritysten tulee noudattaa ILOn sopimuksia.
Käsinpoimittu puuvilla
Jos kyse on käsinpoimitusta puuvillasta, silloin ei käytetä koneellista poimintaa eikä kasvin lehtien kuivattamiseen tarkoitettuja kemikaaleja. Käsinpoimittu puuvilla on puhtaampaa kuin koneellisesti poimittu, mutta työntekijät altistuvat erilaisille kemikaaleille.
Luonnonmukainen viljely
Se voi olla osittaista tai kokonaan luonnonmukaista. Luonnolle haitallisia kemikaaleja ei joudu luontoon.
Luomupuuvilla
Luomupuuvilla on kasvatettu luomuviljelyohjeiden mukaan; pellon pitää kolmen vuoden ajan täyttää luomuviljelysertifikaatin vaatimukset.
Luonnonvärinen puuvilla
Luonnonvärinen puuvilla: kuitua ei ole värjätty.
Reilun Kaupan puuvilla
Viljelijälle taataan vähimmäishinta sadosta, tiloilla saa käyttää kemiallisia aineita, mutta 10 myrkyllisintä on kielletty.
Ökö-Tex
Ökö-Tex 100 on kansainvälinen ympäristö- ja tuoteturvallisuusmerkki, jonka myöntää riippumaton tutkimuslaitos.
Sertifikaatin kriteereinä ovat tuoreimmat tutkimukset ja niitä päivitetään jatkuvasti. Serfikaattin saa kerrallaan yhdeksi vuodeksi.
Sertifikaatin edellytyksenä on, että tuotteissa ei ole esimerkiksi haitallisia torjunta-aine-, raskasmetalli- tai formaldehydijäämiä. Tuotteen koko tuotantoketju tarkastellaan. Vaatimukset ovat tiukemmat, jos tuote joutuu kosketuksiin ihon kanssa. Ökö-Tex 100 ei tarkoita, että vaate olisi luomuraaka-aineesta.
Ökö-Tex 1000 on edellistä laajempi sertifikaatti. Siinä otetaan huomioon myös tuotantotapojen ympäristöystävällisyys: jätevesiä, energiankäyttöä, melutasoa ja työturvallisuutta. Haitalliset väri-aineet ja lapsityövoima ovat kiellettyjä. Sertifikaatti on voimassa kolme vuotta.
Ökö-Tex 100Plus -sertifikaatti, joka takaa sen että vaate on haitta-aineeton sekä ekologisesti valmistettu.
Älä tuijota vain viljelyä
Koska puuvillavaatteen kemiallisten aineiden käyttö ei tietenkään pysähdy viljelyyn, mielestäni tuotteen haitallisuutta tai ekologisuutta ei voida arvioida pelkästään viljelyn perusteella.
Vaatteessa voi olla formaldehydiä, allergisoivia väriaineita, raskasmetalleja – herraties mitä, vaikka sen viljelyssä olisi minimoitu kemiallisten aineiden käyttöä. Muistan vuosien takaa kuluttajariitalautakuntaan tulleen yhden flanellipaitatapauksen, jossa selvisi, että miehen saamat allergiset oireet johtuivat paidan puuvillakankaassa olevasta rotanmyrkystä.
Suosittelen kaikille herkkäihoisille pesemään ennen kaikkea edulliset puuvillatuotteet, jotka ovat suorassa ihokosketuksessa, ennen ensimmäistä käyttökertaa. Sillä saadaan poistettua niin rotanmyrkyt kuin formaldehyditkin.
Kaisa
Vaatehuolto, mikä tarua ja mikä totta?