Kaaliruoka- halvalla hyvää ja reilusti
Syksy ja kaaliruoka kuuluvat yhteen onhan syksy kaaliruokien kulta-aikaa. Näiden ruokien avainsanat ovat herkullinen, hyvä ja halpa. Samalla kertaa kannattaa tehdä vähän isompi satsi, jolloin pöydän ääreen voi kutsua isommankin porukan tai pakastaa osan kiireisten päivien varalle.

Kaalipiirakka on monelle se lapsuuden ajan herkku. Tässä ohjeessa täytteeseen tulee runsaan kaalin ja sipulin lisäksi myös jauhelihaa ja riisiä. Täytettä on reippaasti, joten saat lopusta tarjottua tortilla-ateria. Varaa lisäksi ranskankermaa ja salsaa. Näin on samalla yksi ateria kuitattu. Jos et halua tehdä umpipiirakkaa, kauli taikinoista kahdelle pellille pohjat ja levitä päälle kahteen osaan jaettu täyte. Näin saat kaksi pellillistä avopiirakkaa.
Kaalipata paranee lämmitettäessä. Sitä siis kannattaa hauduttaa kerralla reilumpi kattilallinen. Tämä ohje on espanjalaisvaikutteinen, jossa liemessä on tomaattia, makusattumina chorizo-makkaraa ja ruokaisuutta lisäämässä vielä papuja. Annoksen kruunaa aioli eli valkosipulimajoneesi.
Molemmat ruoat syntyvät alle kympillä, joten annosten hinnaksi ei montaa kymmentä senttiä jää.
Kaali-jauhelihapiirakka (+tortillat)
noin 20 palaa
1 kg (2 pkt, à 500 g) voitaikinaa (pakaste)
3—4 dl vettä
1 lihaliemikuutio
1½ dl riisiä
2 rkl rypsiöljyä
1 pkt (400 g) jauhelihaa
noin 700 g valkokaalia
2 sipulia
5 valkosipulinkynttä
1 dl vettä
2 rkl siirappia
2 rkl makeaa chilikastiketta
2 rkl soijakastikett
1 rkl oreganoa
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria
100 g juustoraastetta
Voiteluun
1 kananmuna
Ota taikinat sulamaan huoneenlämpöön.
Kiehauta vesi ja puolet liemikuutiosta. Kypsennä riisi nesteessä pakkauksen ohjeen mukaan. Anna riisin jäähtyä.

Kuumenna 1 rkl öljyä paistinpannulla. Ruskista jauheliha öljyssä, murenna loppu liemikuutio joukkoon ja sekoittele hetki. Nosta jäähtymään.

Suikaloi kaali ja hienonna sipulit. Lisää 1 rkl öljyä suureen paistinpannuun tai paistokasariin ja kääntele kaalisuikaleita sekä sipuleita, kunnes kaali hiukan pehmenee ja saa väriä. Lisää vesi, siirappi, chili- ja soijakastike ja mausteet. Hauduta miedolla lämmöllä kypsäksi.

Yhdistä jäähtynyt kaaliseos jauhelihan ja riisin kanssa riisiseokseen. Nostele mukaan juustoraaste. Tarkista maku.

Levitä yhden taikinapakkauksen (500 g) voitaikinalevyt vierekkäin leivinpaperille (kolme leveyssuuntaan alekkain ja viereen kaksi pystyyn). Leikkaa alaosa tasaiseksi ja käytä ylimääräinen taikina piirakan koristeluun. Nipistele levyjen saumat yhteen yhdeksi isoksi levyksi. Kauli levy hieman ohuemmaksi, pellin kokoiseksi. Vedä taikinalevy leivinpaperin kanssa uunipellille. Levitä puolet täytteestä taikinalevylle.

Kauli samaan tapaan toisen pakkauksen taikinalevyt yhdeksi isoksi levyksi ja kumoa leivinpaperilla piirakan kanneksi. Nipistele ja paina haarukalla taikinoiden reunat huolellisesti kiinni toisiinsa.

Voitele piirakka kananmunalla, pistele pinta haarukalla ja koristele lopputaikinapaloilla. Paista 200-asteisen uunin alatasolla noin 40 minuuttia.

Vinkki
Käytä toinen puoli kaali-riisi-jauhelihaseoksesta vaikka tortillojen täytteenä. Näin saat samalla yhden aterian 4—5:lle.
Jos haluat aineksista kaksi piirakkaa, tee avopiiraat eli jaa täyte kahdelle kaulitulle pohjalle. Ripottele päälle vielä 100 g juustoraatetta herkullista väriä tuomaan.
Espanjalainen kaalipata
noin 6 annosta
noin 850 g kaalia
3 sipulia
6 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
3—4 porkkanaa
1 paprika
4—5 dl vettä
2 rkl hunajaa
2 lihaliemikuutiota
2 laakerinlehteä
2 tl rosmariinia (tai iso tuore oksa)
½ tl mustapippuria
1 pkt (200 g) chorizo-makkaraa
(suolaa)
1 tlk (380/230 g) papusekoitusta vedessä
Lisäksi
aiolia eli valkosipulimajoneesia
Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi. Kuori ja viipaloi sipulit.
Kuumenna isossa kattilassa öljy ja kuullota siinä ensin sipulit.

Lisää kaalisilppu ja kääntele hetki.
Kuori porkkanat ja leikkaa lanteiksi. Halkaise paprika, poista kanta, siemenet ja valkoiset osat. Suikaloi paprika.

Lisää porkkanat ja paprikat kaalin joukkoon. Kääntele hetki ja lisää tomaattimurska ja vesi. Mausta pata hunajalla, liemikuutioilla, laakerinlehdillä, rosmariinilla ja mustapippurilla. Kääntele mausteet mukaan, peitä kattila kannella ja anna hautua miedolla lämmöllä.

Poista makkarasta kuori ja leikkaa makkara ohuiksi viipaleiksi. Lisää viipaleet pataan, kääntele ja anna hautua vähintään tunnin ajan. Lisää tarvittaessa vettä.

Valuta ja huuhtele pavut, lisää pataan ja anna hautua vielä 10 minuuttia.
Tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa.


Herkuttele pata hyvän leivän ja aiolisilmän kanssa.

Vinkki
Voit halutessasi pakastaa osan padasta.
Marita Joutjärvi, ohje ja kuvat
Muita syksyisiä ruokaohjeita
Sienipiirakka – sesongin herkkuruoka
Arjen herkullinen laatikkoleikki – Näin valmistat kolme kätevää laatikkoruokaa