Kaaliruoka- halvalla hyvää ja reilusti

Syksy ja kaaliruoka kuuluvat yhteen onhan syksy kaaliruokien kulta-aikaa. Näiden ruokien avainsanat ovat herkullinen, hyvä ja halpa. Samalla kertaa kannattaa tehdä vähän isompi satsi, jolloin pöydän ääreen voi kutsua isommankin porukan tai pakastaa osan kiireisten päivien varalle.

Kaaliruoka kaikki aineet
Näistä aineista syntyy kaksi erilaista kaaliruokaa.

Kaalipiirakka on monelle se lapsuuden ajan herkku. Tässä ohjeessa täytteeseen tulee runsaan kaalin ja sipulin lisäksi myös jauhelihaa ja riisiä. Täytettä on reippaasti, joten saat lopusta tarjottua tortilla-ateria. Varaa lisäksi ranskankermaa ja salsaa. Näin on samalla yksi ateria kuitattu. Jos et halua tehdä umpipiirakkaa, kauli taikinoista kahdelle pellille pohjat ja levitä päälle kahteen osaan jaettu täyte. Näin saat kaksi pellillistä avopiirakkaa.

Kaalipata  paranee lämmitettäessä. Sitä siis kannattaa hauduttaa kerralla reilumpi kattilallinen. Tämä ohje on espanjalaisvaikutteinen, jossa liemessä on tomaattia, makusattumina chorizo-makkaraa ja ruokaisuutta lisäämässä vielä papuja. Annoksen kruunaa aioli eli valkosipulimajoneesi.

Molemmat ruoat syntyvät alle kympillä, joten annosten hinnaksi ei montaa kymmentä senttiä jää.

Kaali-jauhelihapiirakka (+tortillat)

noin 20 palaa

1 kg (2 pkt, à 500 g) voitaikinaa (pakaste)
3—4 dl vettä
1 lihaliemikuutio
1½ dl riisiä
2 rkl rypsiöljyä
1 pkt (400 g) jauhelihaa
noin 700 g valkokaalia
2 sipulia
5 valkosipulinkynttä
1 dl vettä
2 rkl siirappia
2 rkl makeaa chilikastiketta
2 rkl soijakastikett
1 rkl oreganoa
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria
100 g juustoraastetta

Voiteluun
1 kananmuna

Ota taikinat sulamaan huoneenlämpöön.

Kiehauta vesi ja puolet liemikuutiosta. Kypsennä riisi nesteessä pakkauksen ohjeen mukaan. Anna riisin jäähtyä.

Kaalipiirakka riisi
Pane piirakan riisit ensiksi kiehumaan.

Kuumenna 1 rkl öljyä paistinpannulla. Ruskista jauheliha öljyssä, murenna loppu liemikuutio joukkoon ja sekoittele hetki. Nosta jäähtymään.

kaalipiirakka jauhelina
Ruskista jauheliha murusiksi.

Suikaloi kaali ja hienonna sipulit. Lisää 1 rkl öljyä suureen paistinpannuun tai paistokasariin ja kääntele kaalisuikaleita sekä sipuleita, kunnes kaali hiukan pehmenee ja saa väriä. Lisää vesi, siirappi, chili- ja soijakastike ja mausteet. Hauduta miedolla lämmöllä kypsäksi.

kaalipiirakka kaalin kuullotus
Kuullota sipulit ja kaalit pehmeiksi ja kypsiksi.

Yhdistä jäähtynyt kaaliseos jauhelihan ja riisin kanssa riisiseokseen. Nostele mukaan juustoraaste. Tarkista maku.

kaalipiirakka riisi ja jauhelina
Sekoita jäähtyneet riisit, jauheliha ja kaaliseos tasaiseksi täytteeksi.

Levitä yhden taikinapakkauksen (500 g) voitaikinalevyt vierekkäin leivinpaperille (kolme leveyssuuntaan alekkain ja viereen kaksi pystyyn). Leikkaa alaosa tasaiseksi ja käytä ylimääräinen taikina piirakan koristeluun. Nipistele levyjen saumat yhteen yhdeksi isoksi levyksi. Kauli levy hieman ohuemmaksi, pellin kokoiseksi. Vedä taikinalevy leivinpaperin kanssa uunipellille. Levitä puolet täytteestä taikinalevylle.

kaalipiirakka täyte
Levitä puolet täytteestä kaulitun pohjan päälle.

Kauli samaan tapaan toisen pakkauksen taikinalevyt yhdeksi isoksi levyksi ja kumoa leivinpaperilla piirakan kanneksi. Nipistele ja paina haarukalla taikinoiden reunat huolellisesti kiinni toisiinsa.

kaalipiirakka päällysosa
Kumoa leivinpaperilta toinen kaulittu taikina täytteen päälle ja koristele ylijäämätaikinapaloilla. Voitele pinta rikotulla munalla.

Voitele piirakka kananmunalla, pistele pinta haarukalla ja koristele lopputaikinapaloilla. Paista 200-asteisen uunin alatasolla noin 40 minuuttia.

kaalipiirakka valmis
Lämmitä aina kaalipiiraspalat tarjolle.

Vinkki

Käytä toinen puoli kaali-riisi-jauhelihaseoksesta vaikka tortillojen täytteenä. Näin saat samalla yhden aterian 4—5:lle.

Jos haluat aineksista kaksi piirakkaa, tee avopiiraat eli jaa täyte kahdelle kaulitulle pohjalle. Ripottele päälle vielä 100 g juustoraatetta herkullista väriä tuomaan.

Espanjalainen kaalipata

noin 6 annosta

noin 850 g kaalia
3 sipulia
6 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
3—4 porkkanaa
1 paprika
4—5 dl vettä
2 rkl hunajaa
2 lihaliemikuutiota
2 laakerinlehteä
2 tl rosmariinia (tai iso tuore oksa)
½ tl mustapippuria
1 pkt (200 g) chorizo-makkaraa
(suolaa)
1 tlk (380/230 g) papusekoitusta vedessä
Lisäksi
aiolia eli valkosipulimajoneesia

Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi. Kuori ja viipaloi sipulit.

Kuumenna isossa kattilassa öljy ja kuullota siinä ensin sipulit.

kaalipata kaali ja sipuli
Kuullota sipulit ja kaali isossa padassa.

Lisää kaalisilppu ja kääntele hetki.

Kuori porkkanat ja leikkaa lanteiksi. Halkaise paprika, poista kanta, siemenet ja valkoiset osat. Suikaloi paprika.

kaalipata porkkanat
Lisää porkkanalantit ja paprikat pataan kypsymään.

Lisää porkkanat ja paprikat kaalin joukkoon. Kääntele hetki ja lisää tomaattimurska ja vesi. Mausta pata hunajalla, liemikuutioilla, laakerinlehdillä, rosmariinilla ja mustapippurilla. Kääntele mausteet mukaan, peitä kattila kannella ja anna hautua miedolla lämmöllä.

kaaliruoka pata tomaattimurska
Lisää tomaattimurska ja vesi sekä mausteet.

Poista makkarasta kuori ja leikkaa makkara ohuiksi viipaleiksi. Lisää viipaleet pataan, kääntele ja anna hautua vähintään tunnin ajan. Lisää tarvittaessa vettä.

kaaliruoka pata ja makkarat
Leikkaa chorizo-makkara ohuiksi viipaleiksi ja lisää mukaan pataan hautumaan.

Valuta ja huuhtele pavut, lisää pataan ja anna hautua vielä 10 minuuttia.

Tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa.

kaalliruoka kaalipataan mausteet
Mausta pata rosmariinilla, laakerinlehdillä, lihaliemikuutioilla ja pippurilla.
kaaliruoka pataan pavut
Lisää valutetut ja huuhdotut pavut hautuneen padan joukkoon.

Herkuttele pata hyvän leivän ja aiolisilmän kanssa.

kaaliruoka kaalipata
Herkuttele chorizo-pata aiolisilmän kera.

Vinkki

Voit halutessasi pakastaa osan padasta.

Marita Joutjärvi, ohje ja kuvat

Muita syksyisiä ruokaohjeita

Sienipiirakka – sesongin herkkuruoka

Arjen herkullinen laatikkoleikki – Näin valmistat kolme kätevää laatikkoruokaa

Tietoa kaalista 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma