Ihana sipulikeitto kaamosajan karkotukseen
Ihana sipulikeitto on hyvä lohturuoka, kun päivät vain lyhenevät ja kelit kalsenevat. Kaiva siis soppakattilat esille ja aloita sipulien kuoriminen.
Nyt, jos koska, maistuu ihana sipulikeitto, joka on täyteläinen ja lämmittävä. Sipulisuikaleita kannattaa hauduttaa maltilla, jotta niiden kaikki kätketyt makuominaisuudet pääsevät valloilleen. Tavallisten keltasipulien sijaan voit käyttää makeita sipuleita (kuvassa) ja lisäksi mukana maistuu loistavalta reilu kynsimäärä valkosipuleita. Sipulisuikaleiden karamellisointi on myös olennainen vaihe. Älä päästä aineksia ruskistumaan.
Keittoon lisätään nesteeksi perinteisesti valkoviiniä, mutta peruslager sopii hommaan myös loistavasti. Jos onnistut saamaan lihaliemikuutioiden lisäksi sienikuutioita, kannattaa kokeilla myös niitä.
Muista haudutella keittoa vähintään tunnin verran. Kun olet jakanut keiton annoskulhoihin, kruunaa herkku vielä hyvällä leivällä ja juustoraasteella, jotka uunissa sulaessaan ja ruskistuessaan antavan sipulisopalle ihanan maku- ja näkölisän.
Tämä ihana sipulikeitto-ohje riittää neljälle pääruokana, mutta sipulikeittoa voi tarjota myös alkuruokana, jolloin annoksesta riittää noin kahdeksalle. Ei hullumpi idea vaikka isänpäivämenulle.
RANSKALAINEN SIPULIKEITTO
4 annosta tai 8 alkuruoka-annosta
noin 800 g sipulia
6 valkosipulinkynttä
40 g voita
2 tl sokeria
1 rkl vehnäjauhoja
1 l vettä
liha- tai kasvisliemikuutiota
1 tlk (3,3 dl) olutta
1 rkl dijoninsinappia
1 tl suolaa
1 tl timjamia
2 laakerinlehteä
½ tl mustapippuria rouhittuna
Pinnalle
4 maalaisleipäviipaletta
noin 100 g juustoraastetta

KUORI ja leikkaa sipulit ohuiksi viipaleiksi. Hienonna kuoritut valkosipulit.

KUULLOTA sipuleita ensin kattilassa voissa muutama minuutti. Ripottele päälle sokeri. Jatka kuullottamista noin puolen tunnin ajan välillä sekoitellen miedolla lämmöllä. Näin sipuli karamellisoituu pehmeäksi. Ripottele jauhot mukaan loppuvaiheessa.

LISÄÄ kiehuva vesi, liemikuutiot, olut, sinappi, suola, timjami, laakerinlehdet ja mustapippuri. Anna keiton hautua kannen alla noin tunti.

VIIPALOI leipä. Paahda viipaleita leivänpaahtimessa tai muutama minuutti uunissa.
TARKISTA keiton maku. Lisää tarvittaessa suolaa.
JAA keitto neljään (tai useampaan) paistonkestävään kulhoon. Asettele leipäviipaleet annosten päälle ja ripottele pinnalle juustoraaste.

GRATINOI annoksia 225-asteisen uunin ylätasolla noin 7 minuuttia, kunnes juusto sulaa ja ruskistuu kauniisti.
Juomavinkki
Täyteläisen sipulisopan kanssa maistuu lagerolut, valko- tai punaviini. Valkoviinin on hyvä olla hieman hapokas ja punaviinin mieluiten kepeä.
Jos haluaa ranskalaishenkiselle sopalle maan juomaa, edullinen ja oiva vaihtoehto on alsacelainen Gustave Lorentz Sylvaner Réserve (11,95 €. vakiovalikoima) kuiva valkoviini. Kepeä yrttisyys ja herukkainen happoisuus sopivat hyvin sipulikeiton kaveriksi.
Espanjalainen kuiva, raikkaan hapokas ja sitruksinen luomuvalkoviini Raimat Castell Chardonnay Organic (11,99 €, vakiovalikoima) on hyvä ja mukavan edullinen sipulisopan kumppani.
Satokausikalenterin ja Winestaten yhteistyönä markkinoille tullut portugalilainen Satokausi Douro Red (16,89 € vakiovalikoima). Kolmesta eri rypälelajikkeesta tehty punaviini on lempeän pyöreä, kypsän marjainen ja aavistuksen mausteinen. Tekijät suosittelevat viiniä erityisesti loppusyksyn kasvisruokien ja pitkään haudutettujen ruokien kera.

Marita Joutjärvi, teksti ja kuvat