Pikamatka joulumakujen äärelle
Eivätkö joululaatikot sytytä? Mutta mieli tekisi kuitenkin mehevien juuresten makua? Kokeilepa nopeasti syntyvää ja herkullista laatikkojen korvaajaa, jonka seuraksi sopii kinkun sijaan vaikka joulunpunainen mureke. Nyt tehdään pikamatka joulumakujen äärelle.

Perinteiset laatikot eivät kaikkia innosta. Kokeilepa mehevää juuresmuhennosta, jossa on niin peruna-, porkkana- kuin lanttulaatikonkin aineksia. Kuori ja paloittele ainekset kattilaan veteen valmiiksi. Pane juurekset kiehumaan noin puolta tuntia ennen ruokailua. Soseuta ja viimeistele juuri ennen tarjoilua. Kauniin värinen ja herkullinen muusi sopii niin kinkun kaveriksi kuin vaikka vaihtoehtoisen murekkeen kumppaniksi.
Kinkun voit vaihtaa vaikka naudan jauhelihasta valmistettuun murekkeeseen. Murekemassan voit sekoittaa valmiiksi hyvissä ajoin jääkaappiin ja kumota uunin lämpöön vajaa tuntia ennen ruokailua. Lisänä maistuu raikas salaatti tai vaikka etikkaiset kurpitsakuutiot.
Punainen joulumureke
6 annosta
3 palaa (noin 80 g) vaaleaa leipää
3 kananmunaa
2 sipulia
4 valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä
400 g (3 isoa) etikkapunajuurta
2 rkl dijoninsinappia
2½ tl suolaa
2 tl oreganoa
1 tl rosmariinia
3/4 tl mustapippuria
700 g naudanjauhelihaa
1 ps (175 g) juustoraastetta (esim. neljän juuston sekoitetta)

MURENNA hieman kuivahtaneet leipäviipaleet kulhoon. Riko joukkoon munat, sekoita ja anna turvota.

KUULLOTA kuoritut ja hienonnetut sipulit pannulla pienessä tilkassa öljyä. Nosta pannu sivuun ja anna jäähtyä.
RAASTA etikkapunajuuret hienoksi raasteeksi.
LISÄÄ turvonneiden leipämurujen joukkoon sipulisilppu, punajuuriraaste, mausteet ja jauheliha. Sekoita tasaiseksi. Nostele viimeiseksi mukaan juustoraaste.

KUMOA murekemassa joko uunipannulle leivinpaperin päälle tai voideltuun tai leivinpaperoituun uunivuokaan. Muotoile massasta pitkänomainen muhkea mureke ja taputtele pinta sileäksi kostutetuin käsin.

KYPSENNÄ 200-asteisen uunin alatasolla noin 45 minuuttia.
HERKUTTELE mureke juuresmuusin kanssa.

JOULUMUUSI
6 annosta
800 g jauhoisia perunoita
400 g porkkanaa
300 g lanttua
1 sipuli
5 valkosipulinkynttä
50 g voita
1½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria
2 dl täysmaitoa tai kahvikermaa
KUORI ja paloittele perunat. Leikkaa porkkanat ja lanttu ohuiksi viipaleiksi. Kuori sipulit ja paloittele.
KUMOA ainekset kattilaan ja kaada päälle vettä sen veran, että ainekset juuri ja juuri peittyvät. Keitä ainekset pehmeiksi. Kaada keitinvesi pois.

LISÄÄ kuumien kasvisten päälle voi ohuina lastuina, suola ja pippuri. Soseuta ne sähkövatkaimella.
LISÄÄ joukkoon vaikka mikrossa mukissa kuumennettua maitoa, kunnes sose on sopivan notkeaa ja kuohkeaa. Tarkista maku. Tarjoile heti.
VIINIVINKIT
Espanjalainen luomupunaviini Torres Coronas Tempranillo Organic (10,99 €, vakiovalikoima) on miellyttävän pyöreän hilloinen, jonka maussa on puolukkaisuutta ja hieman mausteisuutta. Sopii loistavasti kinkun ja sen kavereiden kanssa ja on todella loistava hinta-laatusuhteeltaan.
Italian Piemontesta tuleva punaviiniuutuus Fontanafredda Barbera d’Alba (14,98 €, vakiovalikoima) on keskitäyteläisenä nappipari kinkku- ja laatikkopöytään. Hieman mausteisen ja kirsikka-aromisena se maistuu myös lihapateiden ja leikkeleiden seurassa.
Italialainen Zenato Rosé San Benedetto (13,99 €, VV) on kuiva, raikkaan hapokas ja aavistuksen yrttinenkin roseeviini. Kirsikkaisen sitruksinen ja omenainenkin aromi maistuu hyvin monen jouluruoan seurassa.
Marita Joutjärvi, teksti, resepti ja kuvat