Viininmaistajan pippuripihvi
Viininmaistajan pippuripihvi on yksi Leena Karon lempiresepteistä. Tässä hän antaa siihen reseptin ja samalla aloittaa uuden sarjan, jossa eri henkilön ”paljastavat” lempireseptinsä ja sen tarinan.
Ranskan-vuosien opit
Ranskan-vuosinani opin niin paljon uutta ruoanlaitosta. En ollut ennen sitä enkä sen jälkeenkään mikään huippukokki, mutta olen aikuisikäni ollut kiinnostunut ruoasta ja olosuhteiden pakosta, erityisesti ulkomaillaolovuosinamme, olen joutunut valmistamaan paljon vierasruokaa.
Viikonloppuvierailuilla paikallisten ystävien luona oivalsin, että vähistä ja vaatimattomistakin aineksista ranskalaiset ystävättäreni saivat aikaan herkullista arkiruokaa isommallekin porukalle. Edellytyksenä olivat tietenkin tasokkaat ja tuoreet raaka-aineet, joita perheet etenkin maaseudulla hankkivat lähitorilta ja torin ympärillä olleista erikoiskaupoista.
Tavallisellakin aterialla aloitettiin pienellä alkupalalla, joka sammutti kovimman nälän. Se saattoi olla kuumaa keittoa tai edellisen päivän ruokaa, kylmänä tai lämmitettynä, pala maksapasteijaa, kinkkua tai mitä vain muuta suolaista, jota syötiin tuoreen leivän kanssa.
Sitä seurasi yksinkertainen pääruoka perunan, riisin, pastan, salaatin tai höyrytettyjen vihannesten kanssa. Joskus tämän jälkeen vielä pala juustoa. Ja päälle jokin pienen pieni makea pala.
Pidin ateriamallia nerokkaana ja omaksuin sen nopeasti myös oman lapsiperheeni ruokapöytään. Kutakuinkin samaa mallia olemme noudattaneet edelleen, kun istumme arkiaterialla, yleensä lounaalla, kaksistaan mieheni kanssa.
Ei hävikkiruokaa
Onko tuossa liikaa ruokaa? No ei ole, jos annokset malttaa pitää pieninä. Etuna on, että hävikkiruokaa ei synny, kun kaikki ruoka jääkaapista syödään pois jossakin muodossa. Se vaatii hieman suunnittelua, mutta ei ole ylivoimaista.
Ateriointi, päivän paras hetki, kestääkin pidempään hitaasti syömällä ja kuulumisia vaihtaen!
Kun elämässä on niin paljon muutakin kuin kokkaaminen ja syöminen, pyrin siihen, että ruoan valmistus ei veisi liikaa aikaa.
Samaa ajatusta yritän – huom! siis yritän – noudattaa silloinkin, kun olemme kutsuneet ruokavieraita kotiin.
Silloin tällöin haksahdan kunnianhimoiseen kokkaussuoritukseen, johon voi mennä koko iltapäivä vieraiden tuloon saakka…
Vieraita odotellessa haluan panostaa muuhunkin, kodin kevytsiivoukseen, pöydän kattamiseen, lautasten, tarjoiluastioiden ja muun rekvisiitan esilleottamiseen. Nautin siitäkin. Esivalmisteluihin on tietenkin vähän panostettava, jotta emäntänä voi nauttia vieraista ilman isoa stressiä, alkuminuuteista lähtien. Alkudrinkkien aikaan käväisen keittiössä vain panemassa uunin päälle tai sekoittamassa salaattikastikkeen salaatin joukkoon.
Sitten on aika siirtyä sohvilta pöytään! Olkaa hyvä!
Viininmaistajan pippuripihvejä, olkaa hyvä
Valitsin tammikuisen arki-illallisen pääruoaksi maailman helpoimmat pippuripihvit. Niitä ranskalainen ystävättäreni kutsui hienosti Viininmaistajan pihveiksi, vaikka jauhelihaa siihen aikaan, kun me Ranskassa asuimme, pidettiin pääasiassa lasten ruokana. Hänen pippuripihvejään tarjottiin aikuisillekin.
Ystävättäreni tarjosi pihvejään höyrytetyn parsakaalin seurana, mutta lisukkeiksi sopivat yhtälailla pasta, keitetyt perunat, salaatti, raasteet, suolakurkut tai sopivan kypsiksi keitetyt juurekset.
Minusta siihen sopii myös raikas kurkkusalaatti, josta ohessa ohje.
Lasillinen punaviiniä kruunaa tämän aterian.
Viininmaistajan pippuripihvit kahdelle

Aineet
300 g jauhelihaa
mustapippuria, valkopippuria
voita paistamiseen
suolaa
1 rkl Dijon-sinappia
3 dl kermaa
(3 rkl konjakkia)
Muovaile 300 grammasta jauhelihaa kaksi pihviä, läpimitaltaan noin 10 cm.
Kääntele pihvit lautasella, jossa on runsaasti karkeaksi jauhettua mustapippuria ja valkopippuria.
Paista pihvit voissa ja lisää suolaa sen jälkeen, kun ne ovat saaneet väriä.
Nosta pihvit pois paistinpannusta.
Sekoita pannussa ruokalusikallinen Dijon-sinappia ja 3 dl kuohukermaa sekä 3 rkl konjakkia,.
Lisää hieman suolaa.
Asettele pihvit paistinpannuun kastikkeeseen ja anna hautua muutama minuutti.
Kurkkusalaatti
2 kurkkua
kirveliä, rakuunaa, salaattimausteita
2 rkl valkoviinietikkaa
4-5 rkl oliiviöljyä
suolaa
Kuori kurkut perunaveitsellä. Halkaise ne pituussuuntaan ja poista keskeltä siemenet. Leikkaa kurkut puolikuun muotoisiksi paloiksi.
Laita palat jääkylmään suolalla maustettuun veteen 20 minuutiksi, jotta kurkun kiinteä rakenne säilyy.
Kaada vesi pois
Valuta kurkkujen päälle yrtit, viinietikka ja öljy. Salaatti on vielä parempaa, jos se saa seistä jääkaapissa yli yön.
Leena Karo
PS. Testasin tätä Leenan reseptiä. Konjakkitilkka antoi kivan säväyksen. Pidin myös Dijon-sinapin tuomasta lisästä. Todella herkullinen kokonaisuus. Kaiken lisäksi tämä valmistui nopeasti. Tein kurkkusalaatin edellisenä päivänä. -Kaisa