Kartanokierros Virumaalla

Kaupallinen yhteistyö: Visit Virumaa

Virossa on lukuisia, kunnostettuja kartanoita. Tässä pieni kartanokierros Virumaalla eli neljä mielenkiintoista kohdetta. Tervetuloa mukaan! 

Sata vuotta sitten Virossa oli peräti 1245 kartanoa, joista iso osa on tuhoutunut.

Sagadi

Marjapuuron värinen, 1700-luvulta peräisin oleva kartanorakennus keskellä kaunista puistomaista puutarhaa on kuin jostain postikortista. Se on Viron merkittäviä rakennustaiteellisia muistomerkkejä, koska sen kokonaisuus on eheä.

Kartanokierros Virumaalla Sagadi
Sagadin kartanon päärakennus

Sagadin kartanolla on yli 500-vuotinen historia. Kartanon alueen aitat, navetat, hevosvaunuvaja, -tallit ja meijeri ovat saaneet uudet käyttötarkoitukset.  Tallit ja navetat ovat muuttuneet hotelliksi ja ravintolaksi. Entinen meijeri on nyt luontokoulu.

Aikoinaan Sagadin kartanon rikkauksien pohjana oli metsä. Ikään kuin perinteitä kunnioittaen nykyisin kartanon omistaa Viron Metsähallitus.

Kartanon päärakennus on varhaisklassista tyyliä. Rakennuksen asuinhuoneet leveine ovineen noudattavat enfilade-järjestelmää, jossa huoneet ovat peräkkäin pitkittäisakselilla, joten oven takaa tulee aina uusi huone ja uusi maailma.

Sagadin kartanon sisältä
Sagadin kartanon sisustus henkii kartanon kukoistusaikaa, vaikka esineistö ei olekaan alkuperäistä.

Nykyisin päärakennuksessa on kartanomuseo, jossa vieraat pääsevät tutustumaan kultakauden kartanon sisustukseen. Siellä järjestetään myös perhejuhlia, kokouksia ja konsertteja.

Sisäänpääsy maksaa aikuisilta 5 e, eläkeläisiltä ja opiskelijoilta 3 e ja perhelipun hinta on 10 e.

Kartanon alueella on myös mahdollisuus yöpyä joko hotellin puolella tai vaatimattomammassa, hostellityylisessä vierastalossa; majoitushinnasto.

Kartanokierros Virumaalla Sagadin sisustusta
Sagadin kartanon eri huoneissa on paljon mielenkiintoista katsottavaa. Valkoinen tuoli on terassilla. Mitäs sanot oikealla ylhäällä olevasta sarvituolista? Kartanon kylpyhuone oli iso (alhaalla vasemmalla) ja kartanosta löytyi muutama sisäkäymälä, jotka oli sijoitettu huoneiden nurkkaan (alhaalla oikealla).

Palmse

Palmsen kartano on Viron tunnetuin. Alun perin se kuului Tallinnan sisterssiläiselle Mikaelin nunnaluostarille. Baltiansaksalainen von der Pahlen -suku omisti kartanon vuodesta 1676 vuoteen 1922. Nykyisin kartano on osa Lahemaan kansallispuiston aluetta.

Päärakennuksen tyylissä on nähtävissä 1700- ja 1800-lukujen henkeä.

Kartanokierros Virumaalla Palmse
Palmsen kartanon päärakennus.

Kartanon ranskalaistyylinen puisto muotopuutarhoineen, maisemapuistoineen, puistometsineen, lampineen ja huvimajoineen on elämys. Kartanon palmutalossa voi tutkia kasveja, lintuja ja kaloja. Sepänpajassa pääsee tutustumaan sepän työskentelyyn.

Kartanokierros Palmse
Palmsen kartanonherran työhuone (ylhäällä), makuuhuone (alhaalla vasemmalla) ja seurustelunurkkaus.
Palmsen kartanon lamppuja
Palmsen kartanossa kannattaa katsoa myös lamppuja.

Palmse on Viron ensimmäinen kartano, joka kaikkine rakennuksineen kunnostettiin.

Palmsen kartano on avoinna ma-su klo 10-18, liput: 11 e, alennuslippu 9 e ja perhelippu 22 e, opaspalvelu 60 e. Viron museokortilla ei tarvitse maksaa sisäänpääsymaksua.

Palmsen kartanon puisto
Palmsen kartanon alueella olevat rakennukset on kunnostettu.
Palmsen kartanon puisto
Palmsen kartanon puisto on kaunis.

Kartanon puistossa on 1820-luvun tilanhoitajan talossa sijaitseva Palmse Manor Guesthouse -vierastalo, jossa on majoitusmahdollisuus. Majoituksen voi varata Booking.com-sivustolta.

Palmsen kartanon vierasmaja
Palmsen kartanon mailla on useita rakennuksia. Vierastalossa (alhaalla vasemmalla) on mahdollisuus majoittua. Kartanon puistossa pientä rakennusta on käytetty kahvitteluun.
Palmsen kartano
Palmsen kartanon yhdessä huoneessa on ”juhlavaatelavaste”, jossa voi kuvauttaa itsensä. Pukeutumishuoneessa on seinällinen vaaterekkejä ja muutaman torson päällä menneiden aikakausien vaatteita.

Saka

Uusrenesanssia edustava Sakan kartano sijaitsee Ontikan rantatörmällä. Pienehkön kartanorakennuksen lisäksi kartanon puistossa on hotellirakennus ja Meritorni.

Kartanokierros Virumaalla Saka
Sakan kartanon päärakennus

Kartanon omistaa nykyisin Tõnis Kaasik, joka osti ränsistyneen kartanon vuonna 2001. Neuvostoliiton aikaan Sakaa isännöivät neuvostorajavartijat, jotka jättivät jälkeensä vandalisoidun kartanon ja villiintyneen puiston. 10 vuodessa Kaasik sai Sakan nykyiseen loistoonsa.Kartanon päärakennus on entisöity huolella.

Sakan kartano
Ylhäällä vasemmalla Sakan kartanon päärakennus ennen korjausta. Nykyisin kartanon päärakennus on hienossa kunnossa, ja sisustuksen tyyli on kartanon hienoilta vuosilta.
Sakan kartanon lasikuisti
Sakan kartanon lasikuistille tulvii valoa.

Päärakennuksessa on muutamia juhlatiloja, hotellihuoneita, holvikellarissa sijaitseva à la carte -ravintola ja pieni kylpylä. Rantatörmän reunalla sijaitsevassa Meritornissa on kokoushuoneita ja päärakennuksen majoitustiloja vaatimattomampia huoneita, jotka ovat ihan siistiä ja toimivia. Meritorni-rakennuksen spassa on poreallas, höyrysauna ja suomalainen sauna. Meritornin terassilta on upeat näkymät merelle.

Kartanon puistosta löytyy myös saksalaisen Mathias Rustin Moskovan Punaiselle torille laskeutumisen 30-vuotispäivän kunniaksi tehty muistomerkki.

Kartanokierros Virumaalla
Sakan kartanon alueella on Meritorni, jonka terassilta on upea näkymä merelle. Rakennuksessa on myös majoitushuoneita (oikealla ylhäällä). Kartanorakennuksesta löytyy pieni spa-osasto (oikealla keskellä). Mathias Rust -muistomerkki (oikealla alhaalla) löytyy kartanon puistosta.

Majoitusmahdollisuuksia on useita erihintaisia ja -tyylisiä päärakennuksen historiaa huokuvista huoneista apartment-tyylisiin huoneisiin. Onpa alueella myös mahdollisuus telttailla ja yöpyä omassa matkailuautossa. Majoituksen voi varata Booking.com-sivustolta.

Jäneda

Jänedan kartanon päärakennus on rakennettu 1913-1915. Päärakennuksen rakennutti Johann von Benchendorff, mutta häntä kuuluisampi on hänen vaimonsa Maria Zakrevskaja-Benckendorff-Budberg. Maria tunnetaan seikkailuja täynnä olevasta elämästään. Marialla oli yhteydet Leniniin kohdistuneeseen attentaattiin, elämä maailmankuulujen kirjailijoiden Maksim Gorkin ja Herbert Wellsin yksityissihteerinä ja ”vähän jonain muunakin” eli rakastajattarena. Mariasta on kirjoitettu kirjoja, Tabia Alexanderin kirjoittama Ennen kuin maailma muuttui – lapsuuteni Virossa -kirja on myös suomennettu (Otava).

Kartanon ja museon tutustumiskierrokset pitää tilata ennakkoon, opastuskielinä suomi, viro, saksa, englanti ja venäjä.

Kartanokierros Virumaalla Jäneda
Jänedan kartanon historiaan pääsee tutustumaan vauhdikkaiden tarinoiden myötä. Tarinat kerrotaan myös suomeksi.

Kartanon päärakennuksen läheisyydessä on Musta Täku Tall -taverna, joka on ennen ollut kartanon hevostalli. Taverna on auki kaikille.

Jäneda-kartanon sivusto.

Kylläpä oli mielenkiintoinen kartanokierros Virumaalla. Ja kuten  mainoskavavilla sanotaan: ”Eikä tässä vielä kaikki”. Eli pysy kanavalla, myöhemmin lisää Virumaa-vinkkejä.

Kaisa

Vinkkejä Tallinnan-matkailijalle

kulttuuri matkat
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *