Suunnaksi Virumaa

Kaupallinen yhteistyö: Visit Virumaa

Oletko menossa autolla Viroon? Ota sinäkin suunnaksi Virumaa äläkä jää vain Tallinnaan. Itä-Viro tarjoaa paljon nähtävää ja koettavaa.

Viron itäosa Suomenlahdelta Rakvereen ja Narvaan ulottuva Virumaa on yllättävän lähellä Suomea: Kotkan ja Haminan kohdalta etäisyys on vain muutamia kymmeniä kilometrejä.

Virumaalaiset yrittäjät ja kuntapäättäjät ovat yhdessä lähteneet kehittämään palveluja sellaisiksi, että ne vastaisivat aikaisempaa paremmin suomalaisten toiveita. Suomalaiset ovat kolunneet jo vuosia Tallinnassa, Pärnussa, Saarenmaalla ja Tartossa, mutta itäinen Viro on monelle tuntematonta.

Lahemaan Wirkes’

Suunnaksi Virumaa Wirkes'
Wirkes’ on herkullisen, virolaisen ruuan kohtaamispaikka. Kokin kädessä nokkakala.

Veneilijöille tiedoksi, että Lahemaan kansallispuistossa on Vergin satama, jossa on myös Wirkes’-ravintola. Ravintolan virolaiset ruuat on tehty laadukkaista raaka-aineista. Ravintola tekee yhteistyötä paikallisten viljelijöiden ja kalastajien kanssa, joten tarjolla on lähiruokaa parhaimmillaan. Jos listalla on nokkakalasta eli nokkahauesta tehtyä ruokaa, sitä ainakin kannattaa maistaa. En ollut ennen edes kuullut tällaisesta kalasta, puhumattakaan, että olisin nähnyt tai maistanut siitä tehtyä ruokaa.

Suunnaksi Virumaa wirkes' 2
Wirkes’-ravintolasta on merinäköala.

Ravintolarakennuksen yläkerrassa on muutamia huoneita, joita voi vuokrata, jos tulet autolla tai et halua majoittua veneessäsi. Huoneiden hinnat (2 hh) olivat toukokuun lopulla 80 euroa.

Wirkes'
Wirkes’ ei ole vain ravintola, vaan rakennuksessa on myös hotellitoimintaa. Ylhäällä oikealla yläkerran kulmahuone. Merimiina (alhaalla oikealla) toimii nyt takkana.

Rakvere

Suunnaksi Virumaa Rakvere
Rakveren linnassa voi sukeltaa 1500-luvun elämään (vasemmalla). Paikkakunnan kirkko (keskellä). Katukuvassa näkee kauniita taloja, jotka kaipaisivat kunnostusta.

Rakvere on Länsi-Virumaan maakuntakeskus. Asukkaita siellä on vähän alle 16000 eli kyse on pikkukaupungista.

Rakveren linnoituksessa pääsee kurkistamaan 1500-luvun elämään. Tuon ajan tyylisiin asuihin pukeutunut henkilökunta elävöittää menneen vuosisadan taruja, kun vierailija tutustuu viinikellariin, kidutuskammioon, kokeilee, miekkataistelua, alkemistin pajaan tai vaikkapa keskiaikaiseen bordelliin. Kannattaa muuten kokeilla linnanpihalla, saatko lyötyä parrun päässä olevaa kilpeä niin, ettei toisessa päässä oleva painava säkki kumauta sinua päähän. Pääsyliput: Normaalilippu: 11 e, alennuslippu 9 ja perhelippu 22, opaspalvelu 45 e/tunti.

Rakveren rautatieaseman vastapäätä on kahvila-konditoria Päts, joka on pakko nähdä ja kokea. Voi niitä herkkuja, jotka eivät kuitenkaan ole äklömakeita. Pätsin leipurit leipovat joka päivä tuoretta ostettavaa. Kahvila-konditoria on auki joka päivä: ma-pe klo 8-18, la 9-16 ja su 10-16.

Päts-kahvila
Päts-konditoria-kahvila on ehdottomasti nähtävä ja koettava, jos menee Rakvereen.

Luontoa ja aikamatkalla

Jos erilaiset kasvit kiinnostavat, suuntaa Itä-Virumaan Toilassa olevaan Oru-luonnonpuistoon. Luonnonpuiston pinta-ala on 75 hehtaaria. Se perustettiin 1957 ja on nimitetty maisemansuojelualueeksi.  Toukokuun lopussa puiden alla kasvoi lemmikkejä niin paljon, etten ole koskaan nähnyt niin suuria ”lemmikkimattoja”.

Oru-luonnonpuisto
Orun kasvillisto on mielenkiintoisen monipuolinen. Toukokuun lopussa lemmikit kukkivat suurina ”mattoina”.

Luonnonpuistossa on myös entisen presidentin Konstantin Pätsin kesäasunnon jäänteet. Venäläinen, rikas kauppias  Grigori Jelissejev rakennutti  vuonna 1899 Orun puistoon upean palatsin. 1930-luvulla kolme virolaista tehtailijaa ostivat sen ja lahjoittivat silloiselle presidentille kesäasunnoksi. Valitettavasti toisessa maailmansodassa rakennus tuhoutui.

Nykyisin voimme lähteä aikamatkalle ja eläytyä palatsin loistoon Blueray-virtuaalilasien avulla. Tuo kannattaa kokea. Silloin saa hyvän näkemyksen sen ajan loistosta.

Virumaa presidentin kesäpalatsin rauniot
Viron entisen presidentin tuhoutuneen kesäpalatsin loistoon pääsee tutustumaan Blueray-lasien avulla (oikealla alhaalla).

Sillamäe

Neuvostoaikana Sillamäe oli teollisuuskaupunki, jossa oli mm. uraaninrikastamo. Kaupunki oli suljettu vuoteen 1991 saakka sen sotiaallisen aseman vuoksi – eli sinne ei päässyt ulkopuolisia. Nykyisin siellä ei ole enää uraanirikastamoa, vaan tehdas tuottaa maametalleja. Suurin osa Sillamäen asukkaista on venäläissiirtolaisten jälkeläisiä.

Runsaan 13000 asukkaan kaupungissa kannattaa käydä katsomassa upea rantapromenadi, joka on kuin jostain suuremmasta kaupungista laitettu tuohon pieneen kaupunkiin.

Suunnaksi Virumaa Sillamäe
Sillamäen rantapromenadi on upea.

Narva ja Narva-Jõesuu

 Viron itäisin kaupunki Narva on niin lähellä Venäjää, että teoriassa sinne voisi uida, ellei maita erottava Narva-joki virtaisi niin vauhdilla, eikä raja muista syistä olisi suljettu.

Narvassa asuu paljon venäjänkielisiä ja -mielisiä (?), joten siellä varmin tapa kommunikoida olisi osata venäjää. Tosin matkailun parissa työskentelevät osaavat edes auttavasti englantia. Narvan upeat barokkiaikaiset rakennukset tuhoutuivat toisessa maailmansodassa, joten kaupungin ilme on lähinnä neuvostoaikainen.

Narva
Narvajoki erottaa Viron (vasemmalla rannalla) ja Venäjän (oikealla rannalla).
narva-joesuu meresuu
Narva-Joesuussa oleva Meresuu-kylpylän 11. kerroksessa voi nauttia romanttisen illallisen (ylhäällä vasemmalla) ja kylpylän puolella rentoudutaan (ylhäällä oikealla). Meresuun edessä on paikkakunnalle tyypillisiä uinti/kylpyvaunuja (vasemmalla). Pienen kävelyn päässä kylpylästä on 9 kilometriä pitkä hiekkaranta (alhaalla oikealla).

Narvasta voi mennä jokialuksella Narva-Jõesuuhun ja samalla katsella yhtä aikaa Viron ja Venäjän puolta. Tosin Venäjän rannikko on lähinnä pöpelikköä. Narva-Jõesuussa on upea, yhdeksän kilometriä pitkä hiekkaranta. Kaupungissa on myös muutamia kylpylöitä, mm. Meresuu, jossa voi nauttia herkullisen illallisen. Ja jos on liikkeellä romanttisessa mielessä, kannattaa pyytää pöytäkattaus 11. kerroksen ”yksityiskabinettiin” eli verhoilla eristettyyn tilaan, josta voi ihailla maisemaa ja auringonlaskua.

Meresuu
Meresuu-kylpylässä voi nauttia hyvää ruokaa.

Pirua, pirtua

1800-luvun loppupuolella virolainen liikemies osti Moen kartanon, joka oli perustettu noin 300 vuotta aikaisemmin. Liikemies perusti kartanon alueelle pirtutehtaan. Kartano tuhoutui toisessa maailmansodassa, mutta kartanon alueella tehdään edelleen viljasta viinaa. Nykyisin tuotevalikoimaa kuuluvat mm. gini, viski ja erilaiset tisleet. Alueella on tislaamomuseo, vierailukeskus ja tehtaanmyymälä.

Moe sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä Tallinnasta.

Moe-viina
Moe Distellery tekee virolaisesta viljasta mm. giniä ja viskiä.

Lue myös Kartanokierros Virumaalla -vinkit.

Kaisa

kulttuuri matkat ruoka-ja-juoma
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *