Savon kahdeksan kesäkeidasta

Onko suuntana Itä-Savo? Tässä Savon kahdeksan kesäkeidasta. Savonlinnan ja Mikkelin alueella on monta herkullista poikkeamispaikkaa. Löytyy rentoa ja luksusmajoitusta. Ihania kahvittelumaisemia, huippuillallisia tai muhkeita paikallisburgereita. Kannattaa höllätä kaasujalkaa ja kurvata muutama kilometri, kun perillä saa niin sielu, silmä kuin suukin levätä ja nautiskella. Ruokatoimittaja Marita Joutjärvi poimi Savon kahdeksan kesäkeidasta, joihin kannattaa tutustua, käydä nauttimassa kahvit, ruokailla ja nauttia.

Muikun perässä

Muikku on sisävesien tärkein kala. Kirkkaan Puruveden muikku on arvotettu ja erikoishyvä, koska se on helppo syödä ruotoineen päivineen. Syy ruotojen pehmeyteen löytyy veden mineraalipitoisuudesta.

— Paras aika muikkumässäilyyn on juhannus, kun kala on noin 14-senttinen, vuoden vanha sekä rasvaisimmillaan ja lihaisimmillaan, valistaa tuotantopäällikkö Timo Mutikainen Kerimäen Kalatalosta, jonka tiloissa käsitellään jopa 3000 tuhatta kiloa muikkua päivittäin.

Savonlinna Olaf
House of Olaf on vuoden vanha veturitaloon tehty panimoravintola ja tapahtuma-areena reilun kilometrin päässä Savonlinnan keskustasta.

Selvähän on, että Savonlinnan seudun ravintoloista tätä herkkua saa. Yksi uusimpia todella hyvän muikkuannokseen tarjoajia on vanhaan veturitaloon perustettu, juuri vuoden vanha panimoravintola ja tapahtuma-areena House of Olaf, joka on niittänyt mainetta OTAN (NATO) -oluiden valmistajana. Sarjaan liitettiin myös Juhla-OTAN, kun Suomi liittyi Natoon.

Savon kahdeksan kesäkeidasta olaf
Olafin tuoreet Puruveden muikkupihvit ja täytteenä tillipestoa, nam! Annoksessa seurana uusia perunoita ja sitruunaisia herneitä.

MISSÄ? Noin 1,5 km päässä Savonlinnan keskustasta, Asemantie 19, 57100 Savonlinna, 041 312 4874, ravintola@houseofolaf.com

Vinkki! Olaf on auki viikon joka päivä. Panimomyymälässä myynnissä Olaf Brewingin oluita. Paikalla pääset keskustasta vaikka pyörätaksilla.

Lörtsy on must

Perimätieto ja Heikki Kähkönen Saimaa Visitistä kertoo:

— Savonlinnan lörtsyjen alkuperäisenä versiona pidetään Fanny ja Sulo Strömbergin kotileipomossa sotien jälkeen kehitettyä litteää lihapiirakkaa. Strömbergien tytär Tuula Forsman kertoi aikoinaan lehtihaastattelussa, että heidän lihapiirakkansa muoto, koostumus ja maku poikkesivat muista piirakoista edukseen.

Aidossa ”römperiläisessä” oli ohut kuori ja suhteessa paljon täytettä. Muiden valmistamissa oli päinvastoin. Taikinassa käytettiin vehnäjauhoja sekä veteen sekoitettua maitojauhetta. ”Piirakka pidettiin myyntiin saakka lämpimänä leivinpapereilla vuoratuissa kannellisissa vanerilaatikoissa, mikä paransi sen makua. Yksinkertaisista aineksista valmistettu piirakka oli herkullisimmillaan säilytyslaatikosta otettuna, lämpimänä”, Forsman kertoi.

Muun muassa Savonlinnan torilla Sirkan torikahviossa on tarjolla aitoja ohuita ja maukkaita lörtsyjä, joita ei kannata ohittaa.

omenalörtsy
Sirkan leipomon omenalörtsy on ihanan ohutkuorinen ja runsaan omenahilloinen.

Puuhiiligrillin aromeja

Torin kulmilta löytyy monenlaista syötävää. Waahto Brewhouse tyydyttää muhkean burgerinhimon ja tacotarpeen. Puuhiiligrilli takaa myös pihvien aidot aromit. Waahto Brewhousen omat panimotuotteet antavat makoisaa palanpainiketta. Isolta terassilta aukea hieno järvimaisema sisämaalaivoineen, joille voi myös nousta vaikka pikku risteilylle.

MISSÄ? Waahto Brewhouse, Satamapuistonkatu 5, 57100 Savonlinna, waahtobrewhouse@waahto.fi, +358 1551 0677

VINKKI! Waahto Brewhouseilla voi nauttia myös oluttastingin.

Savon kahdeksan kesäkeidasta
Waahto Brewhouse tarjoaa puugrilliherkkujen lisäksi omia panimotuotteita.

Yllätyksiä luonnon keskellä

Kurvaus Rantasalmelle, ja eteen avautuu Linnasaaren kansallispuiston yhteydessä oleva käsittämättömän iso alue, todellinen ”elämyskeskus” Nature Hotel & Spa Resort Järvisydän. Tarjolla on maisemamökkisviittejä, kotahotelli, rinnehuviloita, rantahuviloita, metsäsviittejä, rantasaunoja, järvikylpylä, ravintoloita, viinikellari jne. Mutta ehdottomana helmenä korkean mäen päällä on Kuru Resort ja siellä Ravintola Solitary.

Paikan ravintoloitsija ja chef Remi Trémouille on armoitettu ruoanlaittaja ja tarinankertoja. Jos haluat helliä itseäsi todella hyvin tehdyllä ja kaikkia aisteja hivelevällä ruoalla, tilaa pöytä 40-paikkaisesta Remin Solitarysta. Miljöö on moderni ja tunnelma suorastaan meditatiivisen rauhoittava. Otteita Chef’s Menusta: keittiön tervehdyksenä porotartaletteja, alkuun sokerisuolattua kuhaa ja horsmankukkaa, paahdettua parsaa ja pikkelöityä kuusenkerkkää jne. ja aineksina mm. Saimaan kalaa ja riistaa sekä marjoja, sieniä ja villiyrttejä lähimetsistä. Kaikki annokset olivat suussa sulavia taideteoksia. Myös viiniparitukset loistavat taidokkuudellaan. Ei voi kuin ihailla, että meillä on keskellä korpea näin laadukasta tarjontaa.

Savon kahdeksan kesäkeidasta kuru
Kuru Resortin Solitary-ravintola yllättää vierailijansa huipputason antimilla.

– Meille sana solitary kuvastaa ravintolan eristäytyneisyyden lisäksi oman tien kulkemista ja omaan tyyliin ja tekemiseen luottamista. Määrän sijaan keskitymme laatuun, ja siksi tarjolla on sesongin mukaan vaihtuva menu, tiivistää Remi.

MISSÄ? Solitary, Kuruntie 22, 58900 Rantasalmi, welcome@kururesort.com, +358 29 002 4400

VINKKI! Kuru Resort ja Solitary on vain aikuisille tarkoitettu alue. Auki ti—la alkaen klo 18.

Kuru
Nämä vadelma-valkosuklaa-herukanlehtijäätelöt ovat eskimopuikoista aika kaukana.

Virvoitusta teekeitaalla

Juvalla Tea House of Wehmais on yrittäjä ja teesommelier Anna Grotenfelt-Paunosen vuonna 2010 vanhaan hevostalliin luoma teetalo. Vanhan maalaiskartanon pihapiirissä oleva monipuolinen ”teehuone” on todella poikkeamisen arvoinen. Tarjolla on yli 100 erilaisen teen valikoima. Omassa keittiössä hyödynnetään lähituotteita ja loihditaan herkullisia ruokia, makeita ja suolaisia leivonnaisia. Helteellä voi virkistäytyä jääteellä tai teemocktaileilla.

Tea House of Wehmais
Tea House of Wehmais miljöö on modernin kodikas

Tänä kesänä avautuu myös Joroisiin Pihlas Resort, jossa Annan teehuone on mukana.

Teepuodissa voi langeta teeostosten lisäksi hurmaavien teekannujen, -kuppien ja -välineiden houkutuksiin.

MISSÄ? Pieksämäentie 234, 51900 Juva. Avoinna: ma—pe klo 12—18, la—su klo 12—17, tee@teahouse.fi, 040 4101 626

VINKKI! Verkkokauppa palvelee: www.teahouseshop.fi. Teeteistingejä ja luentoja tilauksesta.

Savon kahdeksan kesäkeidasta teehuone
Anna Grotenfelt-Paunosen teeputiikissa on tarjolla yli 100 erilaista teelaatua.

Pistohiekan uusi elämä

Muistojen 70- ja 80-lukujen Puumalan Pistohiekan menomestamaineen voi unohtaa. Kesäkuussa 2022 avattu Pistohiekka Resort on uusi, moderni lomakeskus Saimaan Lietveden upeissa maisemissa. Tarjolla on ravintolapalveluita, saunoja, majoitusmökkejä. Siellä voi harrastaa niin veneilyä, melontaa, kalastusta kuin vesiurheilua. Ravintolassa ja mahtavalla terassilla voi poiketa vain päiväkahveilla tai nauttia paikallista lähiruokaa upeassa järvimaisemassa. Tarjolla on tietenkin lähijärven muikkua, kuhaa, haukea ja lohta.

Pistohiekka
Pistohiekka Resortin suuret terassit houkuttavat istumaan ja nauttimaan upeasta järvimaisemasta.

Pistohiekka Resort on D.O. Saimaa We support -ravintola, eli merkittävä osa raaka-aineista tulee Saimaan alueelta ja ravintolassa pyritään suosimaan D.O. Saimaa (Designation of Saimaa) -paikallisella laatumerkillä varustettuja tuotteita ja raaka-aineita. Merkki kertoo, että tuote on valmistettu tietyllä alueella korkeat laatukriteerit täyttäen koko tuotantoketjussa.

MISSÄ? Pistohiekan raitti 33, 52200 Puumala, +358 45 7835 4849, info@pistohiekka.fi

VINKKI! Pistohiekan ravintola on avoinna ma—to sekä su klo 12—20. Pe ja la klo 12—21. Kesäkuun alusta lähtien yleiset saunavuorot ovat joka päivä klo 18—20. Yksityissaunan voi varata milloin tahansa.

Palkittujen terassien Sahanlahti

Puumalan Sahanlahti Resort on sahan ja kosken äärelle pikkuhiljaa rakentunut hyvää ruokaa ja mukavaa majoitusta tarjoava virkistäytymispaikka. Kolmessa ravintolassa tehdään kaikki ruoka itse, parhaassa sesongissa. Raaka-aineet tulevat läheltä: järvikalat paikallisilta kalastajilta, vihannekset ja juurekset paikallisilta viljelijöitä, lihat paikallisilta tiloilta sekä marjat ja sienet lähimetsistä. Aineksista syntyy niin burgereita sekä pizzoja kuin innovatiivisia à la carte annoksia.

– Teemme kaiken käsityönä leivistä ja hilloista lähtien, sanoo keittiömestari Petri Rytkönen ylpeänä.

Savon kahdeksan kesäkeidasta sahalahti
Keittiömestari Petri Rytkönen ja yrittäjä Jaana Kuivalainen toivottavat vieraat nauttimaan upean terassin maisemasta ja herkullisista lähiruoista.

MISSÄ? Lietvedentie 830, Puumala, 010 5083 500, sales@sahanlahtiresort.fi

VINKKI! Sahanlahti on Saimaa Gastronomy -kohde. Kesäkuussa avautuu upouusi Elsanrannan 10 huoneiston villa-alue omine luksustarjontoineen.

Sahalahden kalaruoka
Kalastaja Laineen kuhaa, parsaa ja mannaa.

Sahanlahden kesäinen menu: alkuruoaksi valkohomejuustojäätelöä, marinoitua punajuurta ja kuusenkerkkää. Pääruoaksi Kalastaja Laineen kuhaa, parsaa ja mannaa. Jälkiruoaksi Raparperisorbettia ja vaniljamoussea.

Iki-ihana Tertin kartano

Viehkosta Tertin kartanosta on tullut monelle ehdoton paikka poiketa Mikkelin seudulla ajellessa. Hurmaava Pylkkästen pariskunta Pepita ja Matti ovat antaneet ohjaksia jo seuraavalle sukupolvelle, mutta ovat silti vahvasti juonessa mukana.

Vanhan kartanon pihapiiristä löytyy kartanoravintola, vastapaistetuilta leivonnaisilta tuoksuva Puoti & Kahvila, punaisessa aittarivistössä 6 kahden hengen hotellihuonetta, kartanon yrttitarha- ja muuripuutarha. Esimerkiksi Tertin kartanon yli 50 makuelämyksen kesäpöydässä on tarjolla: savulahnamoussea, Iivarin savumuikkuja ja katajanmarjahyytelöä, kukkakaalicevicheä, lähitilan karitsaa ja punaviinikastiketta ja herukka-mesiangervokakkua.

Tertin kartano
Tertin kartanon ruusu eli ”Ikuisesti punasteleva kaunokainen” on vaaleanpunainen ruusu (aivan päärakennuksen sävyinen) on viihtynyt Tertin pihapiirissä jo toista sataa vuotta. Siitä on tehty putiikkiin kuohujuomasta saippuaan.

MISSÄ? Kuopiontie 68, 50350 Mikkeli, +358 (0) 15 176 012, tertti@tertinkartano.fi, tertinkartano.fi

Kartanoravintolassa keittiömestarin pöytiin tarjoiltavan menu kesäkuussa lauantaisin sekä joka päivä ajalla 23.6.–6.8. Puutarhurin lounas on katettuna joka päivä klo 11–16.

VINKKI! Tertti sijaitsee 7 km Mikkelin keskustasta Kuopion suuntaan. Tertin kartano on Saimaa Gastronomy -kohde. Tertillä on myös verkkokauppa. Uutuutena Tertillä on nyt myynnissä korusarja, jonka mallina on kartanon mailta löytyneet muinaiskorut.

Tertin kahvila
Tertin Puutarhakahvila on täynnä itseleivottuja herkkuja.

Marita Joutjärvi, teksti ja kuvat

Mannerheim ja makumatka Mikkeliin

Hyvinvointi Ruoka ja juoma