Paras joulujuoma on mielijuoma

Runsas joulupöytä etikkaisine ja suolaisine kaloineen tai lanttulaatikolla ja rosollilla höystettyine kinkkulautasineen vaatii täydellisesti yhteen sopivalta juomalta aika paljon. Mikä on paras joulujuoma? Pöytään kannattaa nostaa omat lempijuomat niin oluet, valko- kuin -punaviinit, joista ruokailijat voivat kaataa haluamaansa.

Kun joulupöytään istuu koko suku, hinta-laatusuhteeltaan järkevät juomat ovat silloin kohdallaan. Arvoviinit kannattaa säästää myöhemmäksi, vaikka illalla juustokimpaleen kanssa nautittaviksi takan ääressä.

Joulukattaus

Millainen juoma kaloille?

Jouluateria aloitetaan usein savustetuilla ja graavatuilla lohilla ja siioilla, eri tavoin marinoiduilla silleillä ja silakoilla. Tarjolla on tietenkin mätejä smetanan ja sipulisilpun kera. Joku valmistaa lohipateeta, toinen taas kuharullia. Savun, etikan, mausteiden ja muiden vahvojen makujen rinnalle kannattaa valita valkoviini, jossa on hieman jäännössokeria.

Näihin makuihin sopivan hapokas, hedelmäinen ja raikas Riesling-rypäleistä valmistettu valkoviini on aina varma valinta. Hieman tuhdimpaan viinimakuun sopivat myös chardonnay tai sauvignon blanc -valkoviinit. Myös omenaisen raikas grüner veltliner on paikallaan ja sopii myös kasvisruoille.

Valkoviinien vaihtoehdoksi voit valita kalojen kumppaniksi myös kuohuviinin. Roseeviinit tai roseekuohuviinit ovat vallan sopivia niin rasvaisille kuin vähärasvaisille kaloille. Jos kalapöydässä on mätiä, tyylikäs kuohuviini – ja etenkin juhlava samppanja, toimivat parhaiten.

Oluen ystävän kannattaa puolestaan valita kalojen kera hedelmäisiä vehnäoluita ja perinteisiä lagereita.

paras joulujuoma kalat

Kinkulle kumppaniksi jotain mausteista ja pehmeää

Joulupöydän kuninkaallisen kinkun ja hovinsa laatikoiden seura ei kaipaa raskasta arvoviiniä, vaan parhaalta maistuu vähätanniininen raikas punaviini. Jos punaviiniä luonnehditaan marjaisaksi, pehmeäksi, hedelmäiseksi, hilloiseksi ja keskitäyteläiseksi, on se silloin sopiva kaveri kinkulle.

Viinihyllyltä kannattaa tarttua Pinot Noir -rypäleestä valmistettuihin sopivan kepeisiin viineihin. Viinin pehmeä olemus istuu parhaiten kypsän lihan ja eri lisäkemakujen sinfonian/kakofonian kanssa. Parhaimmat ruoka-viiniparit saat Pinot Noir tai Merlot -rypäleiden viineillä.

Vahvat arvoviinit kannattaa säästää joko juustojen tai takkatulen ääreen nautiskeltaviksi tai toisina pyhäpäivinä vaikka hirvipaistin seuraksi.

Oluen ystävä nauttii varmasti kinkusta eniten, kun palan painikkeena on esimerkiksi täyteläinen tumma ja vahva lager. Tarkista myös sesongin jouluolutvalikoima.

Ja mitäs muuta juomaa vielä…

joulupöytä

Perinteisten valkoisten ja punaisten viinien ja oluiden ohella voit tarjota halukkaille vaikka kuohuvaa läpi aterian. Mainio vaihtoehto on yllättää pöydän äärellä istuvat esimerkiksi oranssiviinillä.

Ja jälkiruoan kera on tietenkin omat suosikit. Perussääntö: valitse astetta ruokaa makeampi viini, muuten se maistuu helposti turhan hapokkaalta. Miedot jälkiruokaviinit sopivat parhaiten marjaisten, hedelmäisten ja kermaisten jälkiruokien kera. Yksi hyvä ja tosi monen jälkiruoan makuun sopiva viini on espanjalainen makean sitruksinen ja rusinainen Torres Floralis Moscatel Oro (12,49 euroa, 0,5 l). Makeat väkevöidyt, kuivattuja hedelmiä ja mausteisuutta uhkuvat viinit, kuten portviini, makea madeira ja marsala toimivat vahvempien suklaaherkkujen, kuivakakkujen sekä homejuustojen kanssa.

Myös oluen ystävät saavat oman suosikkinsa jälkiruokien kanssa. Kun ateria huipentuu vahvaan suklaiseen nautintoon voi lasiin kaataa tummaa stoutia tai portteria.

Muista

–  Älä unohda kattaa pöytään myös vesilaseja ja täyttää niitä ahkerasti.

– Varaa myös alkoholittomat vaihtoehdot niitä kaipaaville.

– Ota valkoviini puolta tuntia ennen tarjoilua kylmästä huoneenlämpöön, ja pane punaviini ennen juomista puoleksi tunniksi viileään.

Paras joulujuoma -ehdotuksia

Alkuruokaherkkujen palanpainikkeet

Paras joulujuoma valkkarit

– Alsacelainen valkoviini Hunawihr Riesling Lieu-Dit Muehlforst (16,89 €) on kuiva, pirteä ja miellyttävän hedelmäinen, josta löytyy niin omenan, persikan kuin aprikoosinkin sävyjä. Myös lempeä mausteisuus istuttaa viinin hyvin alkupöydän äyriäisten ja kalojen sekä myös kasvisruokien rinnalle.

– Portugalilainen Azahar Vinho Verde (12,98 €, TV) on kuiva ja vegaani valkoviini, josta löytyy sekä kukkaisia, sitruksisia että mineraalisia sävyjä. Pirteä ja miellyttävän valkoherukkaisen hapokas juoma on paikallaan alkupalapöydän äyriäisten ja kalojen kanssa. Kannattaa kokeilla myös kalkkunan kaverina.

– Uusiseelantilainen kuohuva Lindauer Special Reserve Blanc de Blancs Brut (16,99 €) on paljon palkittu, eikä suotta. Se valmistetaan samppanjamenetelmällä ja on muun muassa samppanjoiden sokkotesteissä usein mustana hevosena. Jo tuoksu kertoo juoman moniulotteisuudesta: paahteisuutta, aromikkuutta ja runsautta. Maku kuiva, sitruunainen ja ihanan pyöreä. Kupliva sopii hyvin vaikka läpi koko aterian juomaksi, mutta kestää myös alkupöydän sillien ja graavien herkkujen seurassa tyylikkyytensä säilyttäen.

Pääruoalle oivat kumppanit

Paras joulujuoma punkut

– Chileläinen Cono Sur 20 Barrels Limited Edition Pinot Noir 2020 (19,99 €), on täyteläisen marjainen punaviini, jonka rypäleet on poimittu käsin parhailta tarhoilta. Tuoksussa ja maussa uhkuu kirsikka ja vadelma sekä lempeästi tammi. Viini sopii hedelmäisenä loistavasti niin kalkkunan kuin kinkunkin seuraksi. Muista viilentää pulloa tunnin jääkaapissa ennen nauttimista, jolloin maut tulevat entistä raikkaampina esille.

– Italialainen Terre del Barolo Barbera d’Alba Biologico (14,98 €) luomupunaviini on täyteläinen ja keskitanniininen, josta löytyy hieman karpalon, viikunan sekä kirsikankin aromeja. Mukavan paahteinen ja yrttinen punaviini on mainiota seuraa erityisesti riistan, sieni-, possu- sekä lammasruokien kanssa.

– Argentiinalainen, yhdeltä maailman korkeimmalta viininviljelyalueelta tuleva punaviini Don David Reserve Malbec (13,99 €) on täyteläinen, aavistuksen mustaherukkainen, luumuinen ja paahteinen, todella tummanpuhuva punkku. Se sopii tummien liharuokien kanssa, mutta hyvin myös kinkun ja laatikoiden kaveriksi, kun toiveissa on hieman täyteläisempi juoma. Lopun viinin voi säästää kovien juustojen painikkeeksi.

Pullon saa joulunajan myös lahjapakkauksessa.

Tai kenties jotain erilaista

Paras joulujuoma roseet

– Portugalilainen roseeviini Vento’z Vinho Verde Rosé (14,98 €) on kuiva, kolmen rypäleen (Espadeiro, Vinhao, Padeiro de Basto) sekoiterosee. Todella raikas viini tuoksuu marjaiselta, ja maussa on vivahdetta niin punaherukasta, mansikasta kuin kirsikastakin. Vegaaniviini sopii kasvisruokailijalle tai niin kalaisten alkuruokien kuin lohiherkkujen ja salaattien seuraan. Kannattaa kokeilla myös kalkkunan kera.

– Espanjalainen kuiva oranssiviini Nanit Orange Wine (13,90 €, TV) on luomua ja vegaaninen. Oranssiviini on valkoviini, joka valmistetaan punaviinin tapaan eli Macabeo-rypäleiden kuoret saavat olla kymmenen päivän ajan mukana fermentointivaiheessa. Näin viini saa kauniin oranssin värinsä. Tuoksussa on häivähdys appelsiinin kuorta ja mausteita. Mausta löytyy kukkia, sitrusta, yrttejä ja mineraaleja. Viini sopii hyvin jopa hieman mausteisten ruokien kanssa, kuten kalapöydän annin tai kalkkunan seuraan.

– Suomalainen Koffin Karhu Talvistout (4,8 %, noin 3 €/50 cl tlk) on tumaa ja maukasta olutta. Humalana on Saazer ja maltaina pilsner-, karamelli- ja värimallas. Karhu Talvistout on tumma ja maukas olut, jonka aromissa maistuvat niin suussa sulava suklaa kuin mokkainen paahteisuus. Oluen ystävä voi nautiskella juomaa jälkiruoaksi vaikka suklaisen jälkiruoan tai vain suklaapalan kanssa. Tölkin karhukuva on taiteilija Rasmus Tikkasen käden jälkeä.

Marita Joutjärvi

Kuvat Alko

(TV hinnan perässä tarkoittaa Alkon tilausvalikoimaa.)

Hyvinvointi Ruoka ja juoma