Parsakausi alkoi
Parsa on yksi suurista herkuistani. Minun parsakausi alkoi jo muutama viikko sitten. Ravintoloiden parsaviikot ovat varma merkki keväästä.
Tekoälyn mukaan parsa on yksi ravintopitoisimmista kasviksista. Se on kasvikunnan paras foolihapon lähde. Siinä on myös runsaasti kalsiumia ja ravintokuituja. Parsassa ei ole paljon kaloreita, ellei sen kanssa lotraa voisulaa, hollandaise-kastiketta tms.
Tässä vaiheessa parsa tulee ulkomailta, lähinnä Hollannista ja Espanjasta.
Kiireisen päivän pikaruokani on nippu parsaa ja sen kanssa hieman voisulaa. Muuta ei tarvita. Tottahan toki teen parsaruokia myös lisukkeeksi ja pilkon salaatteihin.
Tänä keväänä ruokatoimittajaystäväni vinkkasi, miten parsat saa pysymään tuoreen tuntuisina mahdollisimman pitkään, jos samana päivänä ei ehdi niitä valmistamaan. Parsan varresta leikataan pieni pala pois ja laitetaan vedellä täytettyyn astiaan aivan kuten kukat laitetaan maljakkoon. Testasin ja toimii.
Kappelin parsaviikot
Sain kutsun tulla ravintola Kappelin pr-tilaisuuteen, jossa tutustuttiin tämän vuoden parsamenuseen.
Infotilaisuudessa kuulimme, että viime vuonna Kappelin parsaviikoilla meni noin 1500 kiloa parsaa. Kyllä siinä harjaantuu parsankuorijaksi. Kappelissa valkoista ja vihreää parsaa menee lähes saman verran.
Kappelissa parsaviikkojen suosikki on parsamenu.
Millainen on tämän vuoden parsamenu?
Ensin pöytään tuotiin keittiön tervehdyksenä lusikka-annoksena keitettyä parsaa höysteineen.

Alkuruokana oli valkoisesta parsasta tehty keitto, joka oli maustettu kuohuviinillä, ja parsat oli marinoitu. Se oli supermaukas. Se oli kuin samettia tai silkkiä, pehmeää. Suolapitoisuus oli ns. ylärekisterissä, mutta ei missään tapauksessa liikaa.

Kappelin parsamenun pääruokana on parsaa nieriän, vihreää parsaa, sitrusperunaa ja hollandaisekastiketta.

Menu päättyy raparperisorbettia ja sitruuna-mansikkakakkua.

Menun hinta on 67 euroa, mutta kutakin ruokaa saa tilata myös erikseen.
Parsan kanssa on myös liha- ja kasvisvaihtoehdot.
Kappeliin vihreä parsa tulee Hollannista ja valkoinen Espanjasta. Loppukaudesta on ehkä mahdollisuus saada kotimaista parsaa, riippuen sääolosuhteista.
Kappelin parsaviikot jatkuvat 30.5.2024 saakka.
Mitä parsan juomaksi?
Asiantuntijat suosittelevat parsan kaveriksi esimerkiksi riesling- tai sancerre-rypäleestä tehtyä valkoviiniä. Tottahan toki myös kuivat kuohujuomat toimivat parsan kanssa.
Alkon sivulla on kivoja parsaohjeita.
Kaisa
Sydänsairaudet: Ole sydänten sankari -kampanja on sydämen asialla