Viehättävä Tartto
Tartto on tänä vuonna yksi kolmesta Euroopan kulttuuripääkaupungeista. Tämän kunniaksi sain mediakutsun lähteä tutustumaan Tartoon. Se olikin ensimmäinen kertani tuossa viehättävässä kaupungissa.
Toiseksi suurin kaupunki Virossa
Tartto on tunnettu yliopisto- ja kulttuurikaupunki. Tässä etelävirolaisessa kaupungissa asuu hieman yli 97000 asukasta (1.1.2023 tilasto).
Tartosta sanotaan, että se on Baltian maiden vanhin kaupunki. Tartto on mainittu ensimmäisen kerran venäläisissä historiankirjoituksissa jo vuonna 1030. Silloin Jaroslav Viisaan sotajoukot valloittivat kaupungin.
Tartolla on ollut kautta historian värikäs ja raaka historia. Sitä on ryöstetty ja poltettu useampaan kertaan. Visit Tartu -sivuston mukaan vuonna 1710 Tartossa oli vain 21 kaupunkilaista ja 4 ehjäksi jäänyttä taloa.

Tutustumisvinkkejä
Varsinkin kesäaikaan kannattaa käyskennellä Emäjoen vartta, istahtaa terasseille katselemaan jokiliikennettä ja ohikulkijoita.

Walk in Tartu -kävelykartta on oivallinen apu. Siitä löytyvät tärkeimmät nähtävyydet ja vinkit kävelyreiteiksi. Simppelistä kartasta näkee myös bussipysäkit, kahviloita ja ravintoloita yms.

Jos olet museoihmisiä, suosittelen käyntiä Viron kansallismuseossa (ERM) (osoite Muuseumi tee 2). Rakennus itsessään teki minuun vaikutuksen. Kävimme tutustumassa suomalais-ugrilaisten kansojen näyttelyyn ja pieniin paloihin muita näyttelyitä.

Koska museo on suuri, 6000 m2, varaa museoon riittävästi aikaa tai valitse, mihin teemaan haluat keskittyä. Kansallismuseossa pidetään myös paljon konsertteja. Siellä on myös ravintola ja museokauppa.

Korkealla kukkulalla on keskiaikaisen, goottityylisen tuomiokirkon rauniot, jotka ovat Toomemäen puistossa. Jos kunto kestää, suosittelen kävelyä keskustasta ylös mäelle. Kävely kestää 10-15 minuuttia kunnosta riippuen. Kävimme katsomassa raunioita iltavalaistuksessa, jolloin vaikutelma oli vaikuttava. Raunioiden korkeutta katsellessa tunsin itseni kirpuksi.

Tarton Paavalinkirkon on suunnitellut suomalainen Eliel Saarinen vuonna 1913 ja kirkko valmistui vuonna 1917 (Riia tänav 27, Tartu linn). Kirkko edustaa jugendtyyliä. Toisen maailmansodan aikaan kirkko paloi, mutta se kunnostettiin ja vihittiin uudelleen 1960-luvun puolivälin jälkeen. Alttaritaulu on suomalaisen Kuutti Lavosen käsialaa.


Paavalinkirkon lähellä on Aparaaditehas (Kastani tänav 42). Tässä vanhassa tehdasmiljöössä on mm. ravintola, konditoria, ja käsityöläisten liikkeitä. Siellä järjestetään myös erilaisia näyttelyitä, konsertteja ja työpajoja.
Miten matkustaa?
Finnair aloitti maaliskuussa lennot Helsingin ja Tarton välillä. Tallinnasta pääsee vajaassa kolmessa tunnissa bussilla ja junalla parissa tunnissa. Omalla autolla tulo on helppoa, koska tiet ovat hyviä.

Missä syödä?
V Spa -hotellin (Riia 2) alakerrassa on Joyce-ravintola, jota aikaisemmin Tartossa vierailleen matkakumppanit kehuivat. Joyce on päässyt myös Michelin suosittelee -kategoriaan.
Söimme lounaan Aparaaditehas-alueella Kolm Tilli -ravintolassa sellaisia jaettavia tapaksia.
Illallisen nautimme vanhassa kaupungissa Vint Veinibaar & Tapas -ravintolassa (Ülikooli 7), joka oli rento, pieni ravintola. Sielläkin nautimme jaettavia tapaksia.
Missä majoittua?
Mediaryhmämme oli majoitettu kolmeen hotelliin: V Spa, Art Hotel Pallas (Riia tänav 4) ja Dorpat (Soola tänav 6). Kaikki hotellit ovat keskustassa joko kävelykadulla tai sen läheisyydessä.
V Spa -hotellin ylimmässä kerroksessa on spa-osasto erilaisine altaineen. Osa porkastamme oli käynyt siellä ja he kehuivat osastoa.
Bonus
Meidän Tartto-päivämme huipentui Kissing Tartu -ulkoilmakonserttiin, joka oli järjestetty Euroopan kulttuuripääkaupungin kunniaksi. Konsertissa kuulimme menneiden vuosien Euroviisuja. Kävelykatu oli täynnä konserttiyleisöä lapsista vaariin. Jopa nuoret pojat lauloivat Euroviisuja. Tunnelma oli kivan rentoa, jopa lämminhenkinen.

Minulle jäi hyvin positiivinen kuva Tartosta. Haluan palata sinne.
Kaisa
Tutustu Tartoon Visit Estonian sivuilla