Ruka hemmottelee herkkusuita

Ota suunnaksi Kuusamon Ruka, jos haluat herkutella. Alueella on yli 20 ravintolaa sekä useita kahviloita ja satoja terassipaikkoja. Tässä muutama vinkki tosi herkullisista paikoista.

Rukalta löytyy ruokapaikkoja joka makuun aina pizzerioista Michelin tähtipaikka ravintola Tapioon. Tosin saa onnitella itseään, jos onnistuu saamaan vaikeasti tavoiteltavasta, joulukuussa 2023 avatusta Tapiosta paikan seurueelleen.

Paras tapa tutustua seudun ruokakulttuuriin on syödä alueen omaa antia. Kuusamon tienoilla useimmissa ruokapaikoissa on tarjolla nimenomaan paikallisia herkkuja: poroa ja riistaa, tuoreita kaloja, makoisia marjoja ja sieniä.

Kuusamon alueen puhtaat, valtavat luonnonvedet takaavat, että tuoretta kalaa on aina saatavilla. Pohjoisen tärkein liha on poro, josta tehdään niin perinteisiä kuin modernejakin ruokia. Myös naudanliha on usein lappalaista ylämaankarjaa.

Ruka porot vaaralla
Porot Kuusamon vaaralla.

”Puhdas suomalainen ruoka on ylpeyden aihe” Ravintola Rukan Kuksa

Villiruokaravintola Rukan Kuksa on Määtän perheen omistama ravintola vuodesta 2011. Kuksa tarjoaa monipuolisesti paikallisesti tuotettua villiruokaa. Alkuruokana voi herkutella vaikka korvasienipannulla tai siikatartarilla. Pääruokana maistuvat joko paistetut muikut, poron ulkofilee ja tietenkin reissulla ainakin kerran syötävä ”the must”, aito poronkäristys, voisine muuseineen ja puolukkoineen. Jälkiruoaksi houkuttelee perinnelinjassa kanelisessa kermassa haudutettu leipäjuusto ja lakkahillo tai modernimmin pohjoiseen tapaan kuusen oksalla maustettu sitruunapossetti.

Rukatunturintie 12, Ruka

Ruka Kuksan poronkäristys
Rukan Kuksan Poronkäristys on pohjoisen matkailun ehdoton herkku

”Rukan rennoin olohuone” Hanki Baari

Hanki Baari panostaa ruoassaan kotimaisuuteen ja käsityöhön. Avainsanoja paikan kokkauksessa ovat itse tehty, eettisyys, vaihtuvuus ja konstailemattomuus. Lista vaihtuu ainesten saannin mukaan lähes päivittäin, hintahaarukalla 12—28 euroa.

Hanki Baarissa löytyy ruokaa aina muikuista ja tattirisotosta olut-suklaakakkuun. Paikka on kuuluisa mahtavista, ”maan parhaista” haukipullistaan. Annokseen kuuluu vain 3 pullaa, mutta ne ovat isoja. Annoksen lisäkkeenä on muhevaa muusia. Jos haukipullahammasta kolottaa, kannattaa käydä paikan päällä kyselemässä, minä päivänä niitä saattaisi olla listalla.

Pöytävarauksia ei oteta, mutta ”Aina mahtuu mukaan, kun käyttää Reksonaa”, vakuuttavat hankibaarilaiset.

Rukankyläntie 1, Ruka

Ruka Hankibaari
Hanki Baarissa on rento meininki myös ruokalistassa, joka vaihtuu päivittäin.  Hanki Baarin haukipullien saanti kannattaa taata etukäteisvarmistuksella.

” Italialainen makumaailman yhdistettynä pohjoisen kulttuuriin” Ravintola Vespino

Poro- ja lohiherkkujen välissä on vaihteeksi kiva nautiskella italialaisista mauista. Hyvän tunnelman Vespinossa pääsee maistelemaan italialaisia klassikoita, jotka on tehty mahdollisimman pitkälle lähiaineksista. Ravintola on erityisen pollea omasta käsintehdystä pastastaan.

Alkuruoaksi voi valita kuusamolaista siika-carpacciota, sinisimpukoita tai etanoita. Pääruoaksi tietysti paikan omaa pastaa, kuten linguineja jättikatkarapujen tai Kuusamon kirjolohen kanssa. Tai risottoa kauden sienistä. Jälkiruokana tiramisu tai Torta di mitrilli eli mustikkaleivos kruunaa kummasti illan. Lähimarjoja löytyy pitkin menua mm. Vespino coffeessa on rommin, kahvin ja kerman lisäksi lakkoja eli paikallisittain hilloja.

Rukatunturintie 12, Ruka

Ruka italialainen
Paikan päällä tehty linguinepasta ja äyriäiset ovat todella herkkua.

”Kahden kulttuurin herkullinen yhdistelmä” The French Café

Kuusamon keskustassa on vanhassa ja tyylikkäästi entisöidyssä entisessä pankkirakennuksessa oikea kahvilahelmi, The French Café. Nimestään huolimatta, hurmaava suomalaisranskalainen yrittäjäpariskunta Moona Mankinen ja Arthur eli Arttu Bataille pyrkivät hankkimaan tarjottavien ainekset mahdollisimman läheltä. Taitava leipuri-kondiittori Moona leipoo upeita ranskalaistyylisiä leivonnaisia, leipiä myöden. Leivonnaisista esimerkkinä Lapin kivi, jossa mousse ja täyte ovat kuusamolaisesta hillasta, seuranaan hasselpähkinäfinancier, praliini-maitosuklaacrunch ja kruununa maitosuklaakuorrute.

Arttu hoitaa pieteetillä huippuluokan kahvien teon, ja kahvilassa on hemmotteluna pöytiintarjoilu. Sunnuntaisin Moonan ja Artun keitaassa voi käydä nautiskelemassa vaihtuvan Brunssimenun (45 €), johon kuuluu voicroisantteja, ranskalaisia juustoja, savulohta, pekonia, päivän leivoksia, liekitettyjä ranskalaisia lettuja, smoothieita, hedelmäsalaattia, sipulikeittoa ja vaikka mitä. Catering-palvelusta voi tilata vaikka Artun kuulua maalaispateeta.

Kitkantie 2, Kuusamo

rukan french
The French Cafén vetäjät Moona ja Arttu haluavat tarjota vain parasta

Vinkki!

Jos ei millään jaksa kokkailla tai lähteä ulos syömään, voi tietysti hakea majoituspaikkaansa burgerin. Ja kun Rukalla ollaan, niin valinta on tietysti Poro-burger.

Ravintola RUOK (eli: RUOK = aRe yoU OK?) ylistää tuoreita huippu raaka-aineitaan ja vakuuttaa, että burgerit ovat herkullisia —­­ joka kerta. Muun muassa naudanliha on lappalaista ylämaankarjaa, joka paistetaan aina hiiligrillissä. 19 euron KUUSAMO BRGRissa on jauhetusta poronlihasta tehty pihvi, leipäjuustoa, salaattia, pikkelöityä kantarellia, lakkahilloa ja majoneesia.

Ja huom! Osa ravintoloista kuljettaa ateriat mökille asti.

kuusamon hampurilainen
Ravintola RUOK poroburgeriin kuuluu myös leipäjuustoa ja lakkahilloa. Palan painikkeena maistuu Rukan 70-vuotisjuhlavuoden kunniaksi pantu Ruka-lager.

Marita Joutjärvi

teksti ja kuvat

Voisit kiinnostua myös Marita Joutjärven herkullisesta tomaattireseptistä 

hyvinvointi ruoka-ja-juoma matkat