Maukas haukipata
Hauesta syntyy muutakin kuin haukipullia. Tee maukas haukipata. Jos hauen piikikkäät ruodot pelottavat, voit tehdä tämän myös muusta kalasta.
Näin ystäväni Jaanan somesivulla, että hän oli tehnyt herkullisen näköistä pataruokaa. Se oli haukipata, jonka ohjeen pyysin.
Haukipata (tai muusta kalasta tehty kalapata) sopii hyvin viikonlopun ruuaksi. Koska kyse on pataruuasta, se voi hautua vaikka aika pitkäänkin, kunhan kalapalat laittaa pataan vasta vähän ennen ruokailua eikä lieden lämpötila ole liian korkea. Pitkä haudutusaika lisää vielä ruuan aromia, maukkautta. Muokkasin alkuperäistä ohjetta korvaamalla timjamin rakuunalla. Merkkasin sen sulkuihin.
Raaka-aineet

600 g merihaukea tai muuta kalaa
1 rkl öljyä
15 g voita
Suolaliemi
1 dl merisuolaa
9 dl vettä
1 tl timjamia (minä käytin kuivattua)
1 pienennetty valkosipulin kynsi
Pekoni-punaviinipata
4 salottisipulia
4 valkosipulin kynttä
2 palsternakkaa
¼ ruukku rakuunaa (timjamia)
30 g voita
2 laakerinlehteä
120 g pekonia
½ tl mustapippuria myllystä<
1 plo kevyttä punaviiniä
½ dl hunajaa
7 dl kanalientä
Lisäksi
½ ruukkua persiljaa
½ ruukkua rakuunaa
½ ruukkua ruohosipulia
Työvaiheet
Valmista suolaliemi kiehauttamalla ainekset. Anna jäähtyä huoneenlämmössä vähintään tunti.
Tällä välin paloittele salottisipulit. Kuori ja pieni valkosipulit. Kuori palsternakat, lohko pituussuunnassa neljään osaan ja leikkaa sitkeä sisus pois pituussuunnassa. Paloittele suupaloiksi.

Kuumenna voi padassa keskilämmöllä. Kuullota sipulit, palsternakat, rakuuna ja laakerinlehdet pehmeiksi noin 10 minuuttia. Lisää pekonipalat ja kuullota vielä 5 minuuttia.
Lisää punaviini ja hunaja. Keitä kokoon noin 20 minuuttia, kunnes viinistä on jäljellä 1/5.
Kun pata porisee, leikkaa kalat annospaloiksi. Laita palat suolaliemeen 10 minuutiksi. Ota palat pois liemestä ja kuivaa ne pyyhkeen päällä 5 minuuttia.
Lisää kanaliemi pataan ja keitä kokoon alhaisella lämmöllä. Minä haudutin yli tunnin. Tarkistin välillä nesteen määrän ja hämmensin.
Vähän ennen ruokailua ruskista kalapalat öljy-voiseoksessa. Valele välillä paistorasvalla.

Lisää kalapalat pataan ja anna hautua kannen alla 5 minuuttia.
Lopuksi lisää silputut rakuunat, ruohosipulit ja persiljat joukkoon tai lautasella annoksen päälle.

Kaisa
Sipulikeitto on täydellinen pakkasruoka