Juhannuspaikkana Kalastajatorppa

Kalastajatorppa on minulle tuttu paikka, mutta en ole koskaan aikaisemmin yöpynyt siellä. Millainen oli Kalastajatorpalla vietetty juhannus? Lue lisää.

Viime vuonna vietin juhannuksen Helsingin ydinkeskustassa hotelli Tornissa, koska olin saanut ystäviltä sinne lahjakortin. Se tuntui todella kivalta vaihtoehdolta ja mukavalta vaihtelulta kotijuhannusten jälkeen.

Tänä vuonna suuntasimme ystäväni Tiinan kanssa Kalastajatorpalle viettämään juhannusta.

Huoneemme oli Kalastajatorpan kaarevassa rakennuksessa.

Koska säätiedotus oli luvannut epävakaista säätä, lähdimme aika rennolla ajatuksella niin, ettemme kiertelisi niin monessa paikassa kuin viime vuonna.

Ennen Kalastajatorpalle menoa kävimme torilla ostamassa ”pakolliset” siiklit juhannuspäivän lounaaksi ja nautimme torikahvilla.

Parvekkeellinen hotellihuoneemme oli meren suuntaan. Koska sää oli kesäisen lämmin, nautimme kesästä istuen parvekkeella ennen kuin lähdimme kävelylle hotellin puistoon ja rantaan.

Hyvää juhannusta!

Aikaistimme varaamaamme ruokailuaikaa hotellin Meritorppa-ravintolassa. Tilasin Meritorppa-menun: alkuruokana katkarapuskagen, pääruokana kuhaa lipstikalla maisetun ohraton, marinoitujen metsäsienien yuzu beurre blancin kanssa ja jälkkärinä lakka-valkosuklaakakkua, marinoituja lakkoja ja pistaasijäätelöä. Skagen oli todella herkullinen, katkaravut tuoteita. Kuha-annos oli kyllä hyvä, mutta apua sitä ruotojen määrää! Ennen kuin ehdin huomauttaa siitä tarjoilijalle, ystäväni teki sen. Ravintola hoiti asian hyvin: ilman mukinoita minulle tuotiin uusi annos – ja siinä oli vain kaksi ruotoa, jolloin ruokailu oli miellyttävää. Lasillinen laadukasta chablita kruunasi aterian.

Meritorpassa nauttimani menu.

Koska viime viikot olivat olleet omalla tavallaan hektisiä, oli ihan kiva viettää rento, kiireetön juhannusaatto, eikä juhannusta tarvinnut ”suorittaa”, olla jossain hälyssä.

Kalastajatorpan aamiainen oli monipuolinen ja herkullinen. Ennen kaikkea maksapatee, hedelmät, kaurapuuro, vihannesmunakas, haudutettu tee ja erikoiskahvi jäivät mieleen positiivisina kokemuksina.

Hidas aamiainen ennen kuin oli aika luovuttaa huone.

Iso osa Kalastajatorpan juhannusasiakkaista näytti olevan turisteja, suomalaisia, vanhempia pariskuntia ja lapsiperheitä.

Juhannuspäivän lounas

Tiina oli pyytänyt minut lounaalle. Teimme yhdessä ruokaa: siiklit, sillejä, salaattia ja grillattua lohta kahdella eri mausteella. Toisen lohifileen mausteena oli wasabi-seesamisekoitus, jota Tiina täydensi lohen kypsyttyä limoncino-balsamilla. Toisen Tiina mausti ensin kevyesti chilillä ja täydensi valmiina vielä vadelmabalsamicolla. Näitä tulen itsekin joskus kokeilemaan. Molemmat olivat todella hyviä. Se chili-vadelma -yhdistelmä antoi lohelle vähän itämaista makua. Jälkkariksi nautimme kotimaisia mansikoita ja jäätetöä maustettuna sitruunalla ja mintulla. Hyvää.

Juhannuspäivän lounaalla nautimme mm. sillejä, paria erilaista hölskykurkkuja ja mansikoita.

Koska en ole ns. kalenterijuhlija, tällainen juhannus sopi tähän hetkeen erittäin hyvin.

Kalastajatorpan taustaa

Hotelli Kalastajatorppa, virallisesti Hilton Helsinki Kalastajatorppa, on Helsingin Munkkiniemessä, meren rannalla.

Olen lukuisia kertoja käynyt Kalastajatorpalla (tuttavallisesti Torppa tai Fiskis) erilaisissa tilaisuuksissa muotinäytöksistä joululounaisiin.

Kalastajatorpan paikalla oli aikoinaan torppa, jossa toimi kahvila vuodesta 1915. Vuonna 1936 Fazer rakennutti tilalle ravintolan, jonka suunnitteli arkkitehti Jari Eklund. Ravintolaa laajennettiin vuonna 1939. Silloin se oli Suomen suurin ravintola, johon mahtui 1800 vierasta.

Tämän jälkeenkin ravintolaa on laajennettu useampaan otteeseen. Nykyisin rakennus on suojeltu.

Hotellipuoli valmistus vuonna 1969. Sen suunnitteli arkkitehti Markus Tavio. Arkkitehti Einari Teräsvirran suunnittelema uudempi osa valmistui 1975.

Kalastajatorppa rannasta kuvattuna.

Joskus menneinä vuosikymmeninä Torpan pyöreä sali oli kansainvälisten ja kotimaisten estradi- ja yökerhoviihdetaitelijoiden esiintymispaikka. Valitettavasti en koskaan nähnyt niitä. Oletko sinä tai vanhempasi nähnyt jonkin pyöreässä salissa esitetyn floor show’n?

Pyöreä sali näkyi huoneemme parvekkeelta.

Mielenkiintoinen yksityiskohta on, että naapurissa on valtion vierastalo, joka on yhteydessä Kalastajatorppaan maanalaisen käytävän kautta, sillä Kalastajatorppa vastaa vierastalon palveluista.

Kalastajatorpan laiturilla on muutama iglu. Iglussa voi yöpyä kaksi henkilöä. Iglun hintaan sisältyy myös tavallinen hotellihuone, koska Iglussa ei ole suihkua.

Vuodesta 2003 Kalastajatorppaa on pyörittänyt Hilton.

Auringonlasku parvekkeeltamme kuvattuna.

Hyvää juhannusviikonloppua!

Kaisa

Hyvinvointi Ravintolat Ruoka ja juoma Hyvä olo