Ritva-Liisa Pohjalainen: Kauneuden kosketus 50 vuotta -näyttely Heinolassa

Suunnittelija Ritva-Liisa Pohjalainen on tehnyt pitkän uran muotisuunnittelijana. Viime vuodet hän on keskittynyt mm. lasiteoksiin. Heinolan kaupunginmuseossa on mielenkiintoinen näyttely, jossa luodaan läpileikkaus Ritva-Liisan uraan.

Näyttelyssä on nähtävänä Ritva-Liisa Pohjalaisen suunnittelema kuuluisa Ruusu-puku.

Muotitaitelija Ritva-Liisa Pohjalainen

Ritva-Liisa Pohjalainen on tehnyt komean työuran muotitaiteilijana, kun hän on suunnitellut vaatemallistoja mm. Silolle, Finn Flarelle, Piretalle, PTA:lle ja L-Fashion Groupille. 

Olen käyttänyt hänen suunnittelemia Piretta-, PTA- ja Ril’s-mallistojen vaatteita. Minusta niissä oli sitä ”jotain”, jota halusin. Ritva-Liisa toimi PTA:n pääsuunnittelijana 9 vuoden ajan. Tuohon aikaan, 1980-luvun lopun ja 1990-luvun alun aikaan PTA:n vaatteista 80 % meni vientiin. 

Vuonna 1996 L-Fashion Group (Luhta) lanseerasi Ril’s-malliston, joka oli syntynyt Ritva-Liisan ajatusten pohjalta. Ritva-Liisa oli pohtinut, että naiset ovat muuttuneet. Naiset halusivat pukeutua nuorekkaasti, haluta vaatteiltaan muodikkuuden lisäksi laatua ja istuvuutta. 

Olen seurannut Ritva-Liisa Pohjalaisen muotisuunnittelija uraa vuodesta 1982 saakka, kun olin muotialan ammattilehden palveluksessa.

Näyttelyssä on Ritva-Liisa Pohjalaisen suunnittelemia uniikkiasuja.

Ril’s-malliston myötä L-Fashion Group otti uuden suunnan. Sitä ennen yhtiön vaatesuunnittelijat olivat ”kasvottomia ja nimettömiä” eli heitä ei tuotu esille. Ril’sin myötä L-Fashion Group siirtyi tältä osin designer-konseptiin eli mallistosta kerrottaessa tuotiin selvästi esiin, kuka on suunnitellut malliston.

Muistan Ril’s-malliston lanseerauksen ja malliston alkuvuosien vaatteet. Ritva-Liisan tinkimättömyys ja tietty ajaton modernisuus näkyivät mm. kankaiden laaduissa ja vaatteissa, joissa oli uusi, moderni ote ja silti ne sopivat hyvin myös liikenaisten käyttöön olematta liian ”tyttömäisiä”. Mallistoissa oli naisellisuutta ja kansainvälistä otetta. Tuohon aikaan minulla oli lukuisia Ril’s-malliston vaatteita, joista tuli minulle ns. luottovaatteita. Niiden laadut kestivät nyppyyntymättöminä, siistinä vuosikausia, ja niiden istuvuus oli erinomainen.

Ritva-Liisa Pohjalainen suunnitteli Ril’s-mallistoa peräti 12 vuotta.

Ritva-Liisa Pohjalaisen tunnistettava tyyli näkyy puvuissa.

Oletko muuten koskaan ajatellut, mistä Ril’s-sana syntyi? Ritva-Liisan alkukirjaimista ja englanninkielisestä genetiivistä eli Ritva-Liisa’s.

Lasia ja terästä

Näyttelyssä on muutamia Ritva-Liisan suunnittelemia terästöitä. Tämäkin muistuttaa hänen sunnittelemiaan koruja.

Ritva-Liisan suunnittelemissa koruissa on samaa muotokieltä kuin terästöissä.

Ritva-Liisan lasityöt ovat värikkäitä. Niistä tulee hyvälle mielelle.

Vuosi 2008 oli käänteentekevä Ritva-Liisan elämässä. Taitelija-apurahan myötä hän lähti tutustumaan Italian kuuluisaan kangastehtaaseen.  Yhtenä viikonloppuna hän suuntasi Venetsiaan ja Muranon lasisaarelle. Lasiverstaat ja lasinpuhaltajat tekivät ison vaikutuksen Ritva-Liisaan.  Vaatesuunnittelu vaihtui keramiikkamuotoilun opiskeluun. Vähitellen Ritva-Liisa oli soljahtanut lasin maailmaan tutustuttuaan Nuutajärven lasinpuhaltajiin. Yhteistyö sai alkunsa ja eipä aikaakaan, kun Ritva-Liisa Pohjalainen suuntasi Italian Muranoon esittelemään piirroksiaan.

Osa näyttelyssä nähtävistä lasitöistä on myynnissä.

Ritva-Liisa on todennut, että lasi on vaikea ja vaativa materiaali. 

– Lasi pitää tekijänsä nöyränä, mutta kutsuu samalla yhä uusiin kokeiluihin, Ritva-Liisa Pohjalainen on sanonut.

Viime syksyn Habitareen Ritva-Liisa toi osastolle näyttäviä teräsveistoksia eli lasin rinnalle oli tullut teräs. Aikaisempina vuosina Ritva-Liisa oli suunnitellut koruja. Nyt nuo teräsveistokset olivat kuin jättikokoiset korut.

Näyttely

Sympaattisessa Yhdessä-lasityössä on ihmishahmoja, joita oli kiva tutkia.

Heinolan taidemuseon Ritva-Liisa Pohjalainen, Kauneutta 50 vuotta -näyttelyssä on noin 150 työtä. Suurin osa on lasitöitä, jotka Ritva-Liisa on suunnitellut. Mukana on muutamia teräsveistoksia ja uniikkeja iltapukuja sekä joitakin muotikuvia, joissa on Ritva-Liisan suunnittelemat asut. Näyttelyssä on esillä myös Ritva-Liisan suunnittelema ryijy.

Aivan kuin jättisormus.

Näyttely on hyvä läpileikkaus Ritva-Liisa Pohjalaisen monipuoliseen lahjakkuuteen.

Näyttely on auki 21.9.2025 saakka, osoite Kauppakatu 14, Heinola. Liput 8 e ja 6 e, Museokortilla veloituksetta. Museo on auki ti, to, pe, la ja su klo 11–16 ja ke klo 11–18.

Kaisa

Lähde: Peloton, sisukas, tinkimätön -näyttelyjulkaisu

Muita kotimaan tutustumiskohteita:

Loviisa 

Kymijoki

Helsinki Paradox-museo 

Vantaa

Kulttuuri Museot ja näyttelyt