Kolatun juustolan voimakaksikko
Kun käytössä on kotimaisia, puhtaita raaka-aineita, tekijöinä sinnikkäät, vaivojaan säästämättömät ja taitavat ammattilaiset, ei tuloksena voi olla muuta kuin loistavia juustoja ja jogurtteja.
Kolatun Juustolan voimakaksikko valmistaa ”juustoja kaikille aisteille”, kuten juustolan mottokin kuuluu.
Huumoria ja naurua pursuava pariskunta Outi Kolattu-Tolvi ja Janne Tolvi tapasivat opiskellessaan Tammelan Mustialassa agrologeiksi. Häät tanssitiin vuonna 1995, ja siitä alkoi myös Someron Pitkäjärven Kolatun tilan juuston valmistuksen historia. Juustonteon huiskeessa Outi ja Janne saattelivat maailmaan myös neljä lastaan.

Virallisen Kolatun Vuohijuustolan tarina alkoi siis 1995, kun tuore pariskunta hankki Outin kotitilalle ensimmäiset kilit. Parhaimmillaan heillä oli jopa 150 lypsävää vuohta.
-Aito ja perinteinen kutunjuusto oli ensimmäinen tuotteemme. Sitten aloimme tehdä feta- eli salaattijuustoa ja pian perään kypsytettyä kuttucheddaria, muistelee Janne juustolan starttia.
Eläinten hoito ja juustovalmistus vaativat kuitenkin niin paljon käsityötä, aikaa ja vaivaa, että Outi ja Janne päättivät lopettaa vuohien hyysäämisen vuonna 2005 ja keskittyivät pelkästään juuston valmistukseen.
2010-luvulla firman nimi muuttui Kolatun Juustolaksi. Vuohien poistuttua tilalta, on vuohenmaito tullut heille Juustoportilta. Mukaan tuli myös lehmänmaitojuustot ja niihin maito Valiolta, joskin sekin tuotuna ihan lähitiloilta.

Viimeisimpinä eli vuonna 2018 Kolatulla alettiin valmistaa Ahon laktoosittomia ja lisäaineettomia täysmaitojogurtteja, jotka maustetaan kotoisilla, suomalaisista marjoista tehdyillä Meritalon hilloilla Perniöstä. Valikoimissa on raparperia, tyrniä, lakkaa, mansikkaa, vadelmaa, puolukkaa ja mustikkaa — kaikkea mahdollista kotimaista hyvää.
-Parhaista raaka-aineista syntyy parasta tuotetta, korostaa Outi.
Pitkäjärven pitkät perinteet
Someron Pitkäjärvellä sijaitseva Kolatun Juustola on aikoinaan ollut kolmen kilometrin päässä olevan Långsjön kartanon torppa, johon Outin isoisänisä Juho tuli 1800-luvun lopulla. Peltoa raivattiin, lisää hankittiin ja nykyinen päätalo rakennettiin 1926.

Outin isoisä Tauno rakensi vuonna 1954 navetan, jossa tänä päivänä on Kolatun juustola. Vuonna 1991 tehtiin sukupolvenvaihdos, jolloin 18-vuotias Outi otti talon ohjakset.

Nyt Outilla ja Jannella on juustolassa 3 vakituista työntekijää. Juustot valmistetaan ja pakataan käsityönä.
Martasta Waldemariin
Suvun historia elää Kolatun juustoissa. Pitkäjärven Långsjön kartanon mukaan ovat nimensä saaneet kermaisen suussa sulava, ja Suomen parhaan kuttucheddarjuuston 2018 titteliä kantava Waldemar-cheddar ja nyt valikoimista poistunut Wilhelmina-salaattijuusto. Maanviljelysneuvos Waldemar Sagulin oli ennakkoluuloton maaseudun kehittäjän, ja siksi hän sai kunniakseen oman nimikkojuuston Kolatulta. Wilhelmina tuli puolestaan Waldemarin äidin nimen mukaan.

Janne Tolvin suvulta Satakunnasta tuli kypsytetyn ja samettisen Venneri-briejuuston nimi. Hän oli Loimankylässä sukutilaa hoitanut Jannen Venneri-pappa.

Ruska-munajuuston nimi päätyi yrityskaupan mukana Kolatulle, ja se valmistetaan samalla reseptillä kuin aikoinaan tuo Valion valmistama Ilves-juusto.
Lehmänmaidosta valmistetulle kermaiselle brie-juustolle löytyi Valma-nimi Somerniemen kesätorilta nimikilpailun tuloksena.

Täyteläinen ja hitaasti suussa murenevan Lehmänmaitocheddarin nimi valikoitui muinaisen Kolatun torpan lapsikatraan esikoisen, Martta-tyttären mukaan.
Lisäksi myynnissä oleva Kolatun Torpparin Savujuusto on miedosti savunmakuinen juusto sekä Kolatun Chèvre valkohomejuusto, puolipehmeä, pinnalta ja sisältä kypsytetty valkohomejuusto.

Valikoimissa on nyt alle kymmenkunta erilaista juustoa. Maitoa kuluu vuositasolla lehmänmaitojuustoihin noin 400 000 litraa ja vuohenmaitoa noin 200 000 litraa, jotka muuttuvat Kolatussa noin 80 000 kiloksi juustoa.
Kolatun juustolan voimakaksikko on napannut plakkariinsa reilusti toistakymmentä palkintoa ja kunniamainintaa niin juustojen laadusta, mausta kuin yrittäjyydestäkin. Ja lisää varmasti satelee, koska ahkeralla juustotaituripariskunnalla on aina jotain uutta mielessä.
Juustoisaa marraskuuta
Marita Joutjärvi, ruokatoimittaja
Kuvat Marita Joutjärvi
Sinua voisi kiinnostaa myös
Hirvipata – kaamosajan herkkuruoka
Arjen herkullinen laatikkoleikki – Näin valmistat kolme kätevää laatikkoruokaa