Crème Ninon – sampanjahernekeitto vaikka laskiaiseksi

Crème Ninon on alkuruokakeittojen hienohelmoja. Sen väri on keväästä lupaavan vihreä, rakenne samettisen kuohkea ja maku ihanan kepeä. Olisiko siinä vaihtoehto viikonlopun kutsujen alkuruoaksi tai tyylikkääksi laskiaistarjoiluksi?

Crème Ninon eli ranskalainen samppanjalla silattu hernesosekeitto on saanut nimensä jo 1600-luvulla kirjailija Anne de Lenclos’n mukaan. Hän, lempinimeltään Ninon, oli Pariisissa Ludvig XIV:n ajan merkittäviä älykköjä ja kurtisaaneja.

Tore Wretman, yksi Ruotsin kuuluisimmista kokeista, sanoi tästä suosikkikeitostaan ja sen historiasta: ”Ehkä keitto symboloi sen keveyttä, hienoutta ja lähes moraalitonta ylellisyyttä.”

Jos kuivatuista herneistä valmistettu perinteinen hernerokka ei innosta, kokeile tätä hienostunutta pakasteherneistä surautettua kauniin vihreää keittoa. Sen juhlavana jujuna on lorauttaa samettiseen keittoon vielä loraus juhlajuomaa eli kuohuviiniä tai ylellisimmillään samppanjaa.

Crème Ninon 

Créme Ninon
Näistä aineksista syntyy klassisen ihana Crème Ninon.

6—8 alkuruoka-annosta

2 (200 g) jauhoista perunaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl voita
6—7 dl vettä
1 kana- tai kasvisannosfondi
3 ps (à 200 g) herneitä (pakaste)
½ tl suolaa
¼ tl timjamia
muutama rouhaisu mustapippuria
1 rkl sitruunamehua
2 dl kuohukermaa
noin 2 dl kuivaa samppanjaa tai kuohuviiniä

Kuullota pienennetyt sipulit ja perunat voinokareessa. Lisää neste ja keitä pehmeiksi.

KUORI ja leikkaa perunat pieniksi kuutioiksi. Kuori ja silppua sipulit.

KUULLOTA aineksia kattilassa voissa. Lisää joukkoon vesi ja fondi. Anna kiehua kannen alla noin 15 minuuttia.

Créme Ninonin
Lisää herneet, keitä muutama minuutti ja soseuta sauvasekoittimella.

LISÄÄ mukaan herneet. Mausta suolalla, timjamilla ja pippurilla. Keitä pari minuuttia ja soseuta keitto tasaiseksi sauvasekoittimella. Jos haluat keitosta täysin sileää, voit painella keitoksen siivilän läpi soseuttamisen jälkeen.

Nostele mukaan pehmeäksi vaahdoksi vatkattu kerma. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.

LISÄÄ löysäksi vaahdoksi vatkattu kerma kepeästi nostellen.

Viimeistele annokset näyttävästi pöydässä tilkalla samppanjaa tai kuohuviiniä.

ANNOSTELE keitto lautasille, nosta pöytään ja kaada vasta viimeiseksi joukkoon loraus kuohujuomaa ja nauti heti.

Vinkki

  • Voit vaihteeksi maustaa keiton maltillisesti piparjuuriraasteella tai extraylellisesti tryffelitahnalla.
  • Vielä ruokaisemman juhlavammaksi keiton tekee, kun tarjoat sen lisänä ja koristeena paistetun kampasimpukan.
  • Pienestä mokkakupista tarjoiltuna keitto on tyylikäs cocktailkutsujen alkupala.
  • Jos haluat kantaa ruoan tarjolle valmiina, käytä koristeena herneenversoa tai timjamia.
  • Näyttävyyden nimiin kannattaa kuohujuoma kaataa vasta pöydässä annosten päälle. Silloin keitto saa pintaansa kauniin kuohun.

Viinivinkki

Crème  Ninonin juhlistajaksi sopii esimerkiksi ranskalainen Moët & Chandon Impérial Champagne Brut (49,98 e, vakiovalikoima). Kuiva, sitruksisen hapokas ja aavistuksen paahteinen samppanja sopii loistavasti myös keiton seurana juotavaksi. Samaa samppanjaa on saatavana myös pikkupulloissa (16,89 e/0,2 l).

Edullisempi kuohuva keiton lisänä voi olla vaikka ranskalainen kuohuviini Veuve du Vernay Extra Dry (11,39 e, vakiovalikoima). Kuiva, viheromenainen ja sitruksinen kuplajuoma sopii niin keittoon kuin rinnalle juotavaksi.

Teksti ja kuvat Marita Joutjärvi

Sinua voisi kiinnostaa myös

 Yrteiltä ja valkosipulilta tuoksuvat karitsan kyljykset

Sipulikeitto on täydellinen pakkasruoka

kulttuuri