Juomavinkkejä blini-iltaan
Kysyin neljältä blineistä pitävältä henkilöltä juomavinkkejä blini-iltaan. Millaisia juomavinkkejä blini-iltaan sinä kaipaat? Poimitko jotain vinkkejä näistä itsellesi? Pari näistä vinkeistä olikin minulle tuttuja, mutta muita aion testata blini-iltana.
Hyvä valkkari tai rosé
Hanna Vainio on työssään tottunut maistelemaan ja arvioimaan ennen kaikkea elintarvikkeita. Hän tunnustautuu kulinaristiksi ja viinienystäväksi. Hanna on myös blinien ystävä, jonka mielestä blinit tehdään itse, vain hätätapauksessa hän suostuu ostamaan valmiita kaupan blinejä. Hanna tekee blininsä tattarijauhoista ja paistamiseen hän käyttää ruskistettua voita, jota löytyy aina jääkaapista.
– Söisin blinejä vaikka joka viikko, mutta rajoitan syömisen 4-6 kertaan kaudessaan, koska blinit ovat niin tuhtia ruokaa. Blinien kanssa syön siian- tai muikunmätiä, itsetehtyä, kuivaa sienisalaattia ja joskus voin laittaa tarjolle myös suolakurkkuja ja hunajaa.
– Blinijuomaksi valitsen yleensä Henri Bourgeois Pouilly-Fumé En Travertin -valkoviinin (27,80 e). Se on sopivan kuiva, sitruksinen ja hapokas. Se täydentää ja pyöristää blinien rasvaisuutta. Toinen vaihtoehto on italialainen, kuiva ja keskihapokas Pasqua 11 Minutes Rosé (18,80 e). Roseeta juon yleensä vain kesäisin, mutta blinien vuoksi tee tähän poikkeuksen.
Samppanja juhlistaa
Viesintätoimisto Pienen Ideapuodin sielu Tanja Holmberg sanoo blinien olevan yksi hänen herkuistaan. Blinikausi alkaa perheessä tapanina, jolloin jouluruuat alkavat jo vähän kyllästyttää. Kun perhe asui Ruotsissa, hän löysi sieltä hyvän bliniohjeen, jonka mukaan blinitaikinan tarvitsee tekeytyä vain neljä tuntia.
– Paistan kerran tai kaksi talvessa blinejä, mutta työni puolesta nautin blinejä ravintolassa 3-4 kertaa kaudessa. Juomaksi valitsen mieluimmin Taittinger Réserve Champagne Brut (60,98 e/0,75 l). Tämä samppanja on erittäin kuiva, hapokas ja ylellinen. Minulle blinit eivät ole arkiruokaa, vaan pieni juhlahetki, joten samppanja sopii silloin oikein hyvin. Joskus voin nauttia blinien kanssa alkoholittoman oluen. Niiden osalta en ole merkkiuskollinen.
Arjen yläpuolelle
Some-vaikuttaja Tiia Koivusalo (blogi Tiiakoivusalo.fi ja Instagram Koivusalo) pitää todella paljon blineistä. Heidän perheensä aloittaa blinikauden uudenvuoden tienoilla, kun joulusta jää yleensä kaloja, joita voi hyödyntää blinien kumppaniksi. Blinien kanssa he nauttivat yleensä muikun- tai kirjolohenmätiä, sienisalaattia, Myrttisen suolakurkkuja, sipulihaketta ja smetanaa.
– Juomaksi valitsemme samppanjan, André Jacquart Mesnil Expérience Grand Cru Blanc de Blanc Champagne Extra Brut (79,46 e/075 l) on suosikkini. Se on erittäin kuiva ja sopivasti hapokas. Se nostaa tilanteen arjen yläpuolelle. Ravintolassa valitsen valikoimissa olevaa samppanjaa tai proseccoa. Jos olen liikkeellä autolla, voin ottaa Lehtikuohua.
Olutta tai maitoa
Tiedottaja, Pinni-lehden pitkäaikainen päätoimittaja, kulinaristi Rainer ”Raikku” Nyman perehtyi vasta puolisonsa myötä blinien maailmaan, tähän hienoon ruokakulttuuriin. Raikku toteaa, että puoliso tekee parhaat blinit, joiden resepti on kulkenut suvussa pitkään. Puoliso antaa Raikun osallistua blinien tekoon vain munanvalkuaisten vaahdottamiseen, onhan se Raikulle tuttua leipomisharrastuksen kautta.
– Nautimme blinejä pari kertaa sesongissaan. Niiden myötä lauantai-iltaan tulee juhlavuutta. Ennen koronaa järjestimme myös blinijuhlia, mutta viime vuosina ne ovat jääneet. Blinit ovat arjen luksusta. Blinin kanssa syömme muikunmätiä, hakattua sipulia, mustapippuria myllystä. Tekemämme sienisalaatti on ehdoton lisuke. Blinien kanssa juon olutta, vaikka muuten juon olutta ehkä kolme kertaa vuodessa. Lapin Kulta Pure – eli lager – on juomani, koska en pidä vahvojen oluiden mausta. Jos blinejä jää seuraavaksi päiväksi, silloin nautin ne maidon kanssa.
Millaisia juomavinkkejä blini-iltaan sinä antaisit?
Kaisa