Lukuvinkkejä: Seela Sella, Neil Hardwick, Tunna Milonoff… 

Kaipaatko lukuvinkkejä? Tässä muutamia kirjoja, jotka tekivät minuun vaikutuksen. 

Sellasta

Antti Heikkinen on kirjoittanut (vai pitäisikö sanoa kirjannut) Sellasta Seela Sellan tarinan (Otava). Kirja on toteutettu rentoon keskustelutyyliin. Mielestäni se sopii erinomaisesti kerrottaessa näyttelijälegendan elämästä. 

Jo lapsuudessa Seela Sella  tiesi haluavansa näyttelijäksi. Tosin Seela Sella ei pidä näyttelijä-sanasta. Hän toteaa, että aikoinaan hän sai opin: ”Näyttele muualla paitsi näyttämöllä”. Seela Sella on esittänyt hienoja rooleja. Vuosikymmenten aikana rakastettu näyttelijälegenda on saanut olla upeissa rooleissa (ei siis näytellä). Hänen matkansa on ollut hieno matka eri näyttämöillä.Olen nähnyt Seela Sellan usein teatterilavoilla, viimeisimmäksi Eichmannissa, joka jäi hänen viimeiseksi suureksi rooliksi – ainakin Sellan omien sanojen mukaan.

Kirja on täynnä anekdootteja tutuista Seela Sellan kollegoista, elävistä ja kuolleista. Tarinat kerrotaan lämmöllä, rakkaudella ja niissä on tietty pilke. Ihana kirja.

Kuuntelin kirjan, jonka luki Satu Silvo. Hän sopi erinomaisesti kirjan lukijaksi. Satu Silvon tapa oli sopivan vivahteikas.  

Neil Hardwick

Koska Neil Hardwick on komediataitureita, odotin mielenkiinnolla, millaisen muistelman hän on kirjoittanut. Neil Hardwick Poistetut kohtaukset Muistelmat (WSOY) ei ole tavallinen muistelma. Siinä on ripaus katkeransuloisuutta.

Kirjassa valotetaan, miten brittiläisestä ydinfyysikosta tuli suomalaisen tv-viihteen iso nimi ja arvostettu teatteriohjaaja. No, lähtökohtana on tietysti nainen. Tosin se on vain alkusysäys tulla Suomeen. Mitä sitten tapahtui, miten Hardwick jätti ydinfyysikon uran taakseen ja keskittyi viihteeseen. Ja onneksi hän vaihtoi alaa. Saamme kiittää Hardwickiä monista unohtumattomista tv-sarjoista ja hienoista teatteriohjauksista.
Kirjassa kerrotaan useita pieniä tarinoita tutuista henkilöistä.

Kirjassa raotetaan myös yksityiselämän verhoa. Kirjan jälkeen jäin miettimään, miksi Hardwick kesti vaimonsa käyttäytymistä.

Tämä oli erilainen muistelmateos. 

Tunna Milonoff

Monet meistä yhdistää Tuomas Tunna Milonoffin Madventures-matkailuohjelmiin. Tunna Milonoff Liekki -kirjassa (Johnny Kniga) hän kertoo tuon ohjelman tekemisestä, matkoista ja työuupumuksestaan. Kirjassa käsitellään myös Milonoffin ja työkaveri Riku Rantalan ystävyydestä ja nykytilanteesta ja miten uupuminen vaikutti bisnekseen.

Kirja tuntui riipivän rehelliseltä tilitykseltä, jossa Tunna Milonoff ei säästele itseäänkään.

Grand-hotellin upeat naiset

Ruth Kvarnström-Jonesin Grand-hotellin upeat naiset (WSOY) alkaa vuodesta 1901. Romaanin keskiössä on tukholmalainen Grand-hotelli, joka ei menesty niin hyvin kuin toivotaan. Ennen Nobel-juhlia hätään kutsutaan napakka Wilhelmina Skogh. Saako hän nostettua Grandin uuteen kukoistukseen, ja ketkä ovat auttamassa häntä tässä urakassa?

Kirja on sympaattinen hyvänmielenkirja, jonka avulla lukija pääsee aikamatkalle yli 100 vuoden takaiseen Tukholmaan. 

Kirja on kirjoitettu hyvin. Se koukuttaa. 

Odotan innolla kirjailijan seuraavaa osa, joka kuuluu Tukholman helmet -sarjaan.

Kiva, sympaattinen kirja, jossa mieli lepää.

Käräjät

Markus Nummi kirjoitti Käräjät-kirjan (Otava), jonka myötä lukija sukeltaa 1930-luvulle ja pienen, eteläpohjanmaalaisen kylän sekaviin suhteisiin.Kirja on kuin dekkari olematta dekkari. Kirjassa nuori poliisi yrittää selvittää, kuka on rikollinen, kuka uhri, onko monta syyllistä. Kyse on sikiönlähdetyksestä tai ainakin epäilyksestä.Tapahtumaketjun saa alkuun nainen, jonka mieli on järkkynyt. Lopulta käräjillä on kymmeniä henkilöitä.Kirja pitää otteessaan ja ajatukset vievät menneisiin vuosikymmeniin. 

Kirjan lukijoina Eeva Soivio ja Kristo Salminen. Mielestäni tämä parivaljakko toimi hyvin.

Janne Kataja

Janne Sarja on kirjoittanut Janne Kataja Loppuunmyynti -kirjan (Tammi). Kirjassa kerrotaan kansakunnan viihdyttäjä Janne Katajan lapsuudesta nykyhetkeen. 

Kataja on ollut aikuismainen lapsi, pää täynnä ideoita. Hän saarnasi Jumalasta aivan kuin olisi pappi.

Katajan nousujohteisessa elämässä on ollut myös töyssyjä. Viimeisimpänä hänen unelmansa kariutui konkurssiin.

Kirjasta sain laveamman kuvan Janne Katajasta kuin aikaisemmin olin saanut hänestä julkisuudesta.

Rosalisa

Johanna Elomaan Rosalisa (Otava) on rakkaustarina, jossa totuus ja anteeksianto ovat vahvasti läsnä.

Siru on päättänyt elää yksin, koska hänellä on sydämen vajaatoiminta. Sen vuoksi hän ei halua rakastua, päästää miehiä lähelleen. Siirtoleikkaus on takana, mutta kaikki ei ole kunnossa. Sirulla on outoja tuntemuksia, ihan kuin hän ei tuntisi omia tuntemuksia, vaan jonkun muun.

Siru päättää paneutua asiaan. Sen myötä hän lähtee Gotlantiin ja Etelä-Englantiin. Miten hänen elämänsä muuttuu vai muuttuuko?
Johanna Elomaa juoksuttaa juonta sujuvasti ja koukuttavasti.  Mielenkiintoinen juoni.

Äänikirjan lukee Sanna Majuri, joka on yksi suosikkilukijoista.

Millaisia lukuvinkkejä sinulla olisi?

Kaisa

Aikaisempia lukuvinkkejä:

Dekkareita

Kirjailija Hanni Maulan videohaastattelu

Kirjailija Marja Aarnipuron videohaastattelu

Kulttuuri Kirjat