7 päivän ruokapäiväkirja ja treenit
Tässä taannoin viikon ruokapäiväkirjaa ja treenejä jälleen toivottiin, joten täältä pesee! Kirjasin siis ylös orjallisesti koko viime viikon ruokailut ja liikunnat, jonka lisäksi minulla on ollut näiden päiväkirjojen yhteydessä tapana hieman analysoida syömisiäni. Tämä on aina itsellekin mielenkiintoista, sillä ainahan se ylös kirjattu selkeyttää, oli kyse sitten ruoka- tai kulutuspäiväkirjasta. Vaikka koen syöväni jatkuvasti suhteellisen fiilispohjalta, kyllä huomaan toistavani samoja elementtejä ruokavaliossa viikosta ja kuukaudesta toiseen. Hyvänä esimerkkinä aamiainen, joka on muuten valehtelematta ollut samanlainen ainakin viimeiset puoli vuotta! Yhden puuron sain viime viikolle onneksi ujutettua että tuli edes jotain vaihtelua, mutta muuten mennään hyvin samanlaisella linjalla. Mutta toisaalta – mitäpä sitä hyväksi havaittua vaihtamaan? Aamiainen on itselleni päivän suosikki ateria ja siksi syön silloin sitä, mistä eniten pidän. Kuten olen joskus maininnut, olen ehdottomasti kylmän aamiaisen ystävä, eli perinteisiä lämpöisen kaurapuuron aamuja minulla ei ole kovinkaan usein.
Tässä kohtaa ei kuitenkaan pidempiä analyyseja, vaan pohdin ruokailuja sitten vasta postauksen lopussa. Ohessa siis koko viime viikon ruokailut ja treenit:
Maanantai 1.4.
9.30: Kulhollinen Alpron GO ON -soijajogurttia, jonka joukossa banaani, vadelmia, granaattiomenan siemeniä, tyrnimarjoja, pähkinöitä, kaurahiutaleita ja pellavansiemeniä.
Kaksi isoa lasillista kahvia kaurajuomasta valmistetulla maitovaahdolla
13.00: Mukillinen Alpron mangon makuista soijajogurttia, jonka joukkoon laitoin muutaman cashew-pähkinän sekä kuivattuja karpaloita.
14.30: Kaksi kauraleipää (Kaura 100), joissa päällä Oatlyn maustamatonta levitettä
16.30: Humblen kaura ja punaiset marjat -raakapatukka (heti salitreenin jälkeen)
17.45: Kulhoruoka, jossa gluteenitonta pastaa, salaattipohja (napolitan salaattimix, tuoretta pinaattia, kurkkua, avokado, tomaattia, paprikaa, kuivattuja karpaloita, aurinkokuivattua tomaattia…) ja pannulla rapeaksi paistettua lehtikaalia ja pähkinöitä. Kastikkeena runsaasti oliiviöljyä sekä sitruunanmehua.
Kolme kauranäkkileipää Oatlyn levitteellä
20.30: 5-6 taatelia, jotka ”dippasin” puoliksi raakalakritsijauheeseen
23.15: Appelsiini
Päivän treenit: 10 min tehokas alkulämpö kuntopyörässä. Selkä- ja olkapäätreeni, joka oli kestoltaan 45 min. Loppuun vielä vatsalihakset 3 x eri liikesarjaa ja 3 x 10 toistot.
Tiistai 2.4.
9.05: Kulhollinen Alpron kookoksen makuista soijajogurttia, jonka sekaan laitoin banaanin, vadelmia, kaurahiutaleita, pähkinöitä sekä pellavansiemeniä.
Lasillinen kahvia vaahdotetulla kaurajuomalla
12.30: Toimistolla kaksi kauraleipää, joissa päällä margariinia
Yosan kaurajogurtti (150 g)
14.30: Kaupan pakasteesta napattu valmisruoka: Felix / Coconut bean curry (vegeversio)
Rinnalla siemennäkkileipä ilman päällysteitä
17.20: Kulhollinen Alpron GO ON -soijarahkaa, jonka joukossa siivutettu omena, 1/2 banaani, kaurahiutaleita, kuivattuja karpaloita ja pellavansiemeniä.
20.45: Kaksi kauraleipää, joiden päällä luomu voita, siivutettu avokado ja paprikaa.
23.45: Mukillinen Alpron mangon makuista soijajogurttia
Päivän treenit: Ei treenejä. Pyöräilyä kaupunkipyörällä vähän vajaa 5 km
Keskiviikko 3.4.
8.30: Banaani ja kupillinen kahvia vaahdotetulla kaurajuomalla
9.30: Kahvilassa inkiväärishotti ja kaurajuomaan valmistettu latte
11.45: Lounas Poke Bowlissa. Otin vegaanisen kulhon, jossa oli mm. erilaisia kasviksia, papuja, avokadoa sekä riisiä.
13.15: Kahvilassa kurkumalatte ja matcha-raakasuklaa raakapallo
15.30: Puoli lasillista tavallista tuoremehua
18.15: Kotona valmistettu kulhoruoka, jossa mm. lehtikaalia, casheweja, Yosan kaurapalaa,gluteenitonta pastaa, tomaattia, kurkkua, kokonainen avokado ja oliiviöljyä.
21.45: Juoksulenkin jälkeen kaksi kauraleipää, joiden päälle laitoin Oatlyn maustamatonta levitettä, paprikaa, kurkkua ja mustapippurirouhetta.
Päivän treenit: Juoksulenkki 6,4 km / 42 min + pyöräilyä kaupunkipyörällä noin kilometri
Torstai 4.4.
9.15: Kaurajuomaan valmistettu kaurapuuro, jonka lisukkeena suomalaisia mansikoita ja pellavansiemeniä.
Kaksi kupillista kahvia vaahdotetulla Plantin kaurajuomalla
14.15: Pupun Garlis -salaatti. Sisältää roomansalaattia, lehtikaalia, yrtti-chilipaahdettua tofua, kvinoaa, paahdettua punajuurta, porkkanaa ja kukkakaalia, kirsikkatomaattia, kurkkua ja valkosipulitahinikastike. Ohessa salaatin ravinto-arvot: kcal 455 / prot 25 / carb 36 / fat 20.
18.20: Kaksi kauraleipää, joiden päällä siivutettu avokado, paprikaa ja mustapippurirouhetta
Kaurajuomaan valmistettu kotitekoinen kurkumalatte
23.30: Kulhollinen (ehkä noin 2 dl?) Alpron mangon makuista soijajogurttia, jonka joukkoon pilkoin yhden omenan ja päälle ripottelin hieman pellavansiemeniä.
Päivän treenit: Kuntopyörässä lämmittely 10 min, jonka jälkeen jalka -pakarateeni.Treenin kesto noin 50 min ja loppuun muutamat vatsalihakset.
+ Kaupunkipyörällä pyöräilyä noin 5,5 km
Perjantai 5.4.
9.30: Kulhollinen Alpron mustikka-kaura soijarahkaa, jonka seassa vadelmia ja siivutettu banaani. Päälle ripottelin manteleita, casheweja, kaurahiutaleita, pellavansiemeniä sekä kuivattuja karpaloita.
Iso lasillinen kahvia vaahdotetulla Plantin kaurajuomalla
13.15: Leaderin Bare Bar -raakapatukka
14.05: K-Kaupan salaattitiskillä koottu valmissalaatti, jonka sekaan valitsin mm. vihreitä, tomaattia, kurkkua, pastaa, fetaa (poikkeuksellisesti), pähkinöitä ja siemeniä, ananasta, papuja jne.
Toimistolla kupillinen kahvia punaisella maidolla
18.15: Kaksi kauraleipää, joiden päällä Oatlyn kauralevitettä, siivutettu avokado, tomaattia sekä mustapippuria.
Jälkiruoaksi siivutettu omena sekä appelsiini
22.45: Choicen vegaaninen jäätelötuutti caramel-toffee (yksi suosikeistani!)
Päivän treenit: Ei treenejä. Kaupunkipyörällä pyöräilyä noin 1 km
Lauantai 6.4.
9.15: Ennen juoksulenkkiä mukillinen Alpron mangon makuista soijajogurttia + kourallinen manteleita
11.45: Kulhollinen Alpron GO ON -soijarahkaa, jonka joukossa perinteiseen tyyliin banaani, siivutettu puolikas omena, pähkinöitä, siemeniä ja kaurahiutaleita.
Iso lasillinen kahvia vaahdotetulla kaurajuomalla
15.15: Yosan valmis tuorepuuro omenan makuisena (150 g)
Noitapillikarkkeja muutaman tunnin sisään napostellen ehkä parisenkymmentä yhteensä? En siis laskenut tarkkaa määrää, mutta useampia niitä meni…
18.45: Naughty Burgerissa kasvispurilainen ”Schroom burger”, jossa pihvi on siis korvattu paahdetulla portobellosienellä. Lisukkeena bataattiranskalaiset ja dippi, jonka makua en valitettavasti muista.
23.45: Pari siemennäkkäriä, joiden päällä Yosan tomaatti-basilika -levitettä, sekä miniluumutomaatteja. Puolikas omenan jämä jääkaapista.
Päivän treenit: Juoksulenkki 5,70 km / 38 min
Sunnuntai 7.4.
10.45: Kulhollinen Alpron GO ON -soijajogurttia, jonka lisukkeena vadelmia, suomalaisia mustikoita, kaurahiutaleita, pellavansiemeniä sekä cashew-karpalosekoitusta.
Iso lasillinen kahvia vaahdotetulla kaurajuomalla
13.30: Kourallinen pähkinä-karpalosekoitusta
Yksi siemennäkkileipä Yosan tomaatti-basilika -levitteellä
17.15: Kaksi kauraleipää, joissa päällä Yosan levitettä, kurkkua sekä mustapippuria
Yosan kauravälipala ja kupillinen kahvia vaahdotetulla kaurajuomalla
20.15: Treenien jälkeen lautasellinen avokado-tomaatti-pestopastaa, jota tuunasin hieman vegaanisella Ilon pizzamurulla (juuston korvike).
Jälkiruoaksi pötkö Pandan kauralakua, joka on muuten suosikkini, mitä tulee pieneen makeaan!
22.05: Muutama kourallinen popkorneja, loput nimittäin paloi! Miksi mulle käy aina näin silloin harvoin kun popkorneja satun tekemään… ?
22.30: Omena
Päivän treenit: Crosstrainerilla lämpöä 15 min, jonka jälkeen käsivarsi- rintalihastreeni. Loppuun vatsalihakset kahden liikkeen sarjoilla 3 x 10.
*
Siinä tosiaan viikko kokonaisuudessaan! Näin jälkikäteen katsoessa olen suhteellisen tyytyväinen ruokailuihin ja niiden rytmitykseen, mutta pakko myöntää että suunnitelmallisuus puuttui totaalisesti tiistaina ja perjantaina, kun menin keskustaan toimistolle. Silloin tulikin haettua valmisruokaa – tiistaina riskillä pakastealtaan vegaaninen versio, joka ei muuten kummoinen ollut ja perjantaina salaatti itsepalvelu salaattitiskiltä, josta muuten aikanaan vannoin etten enää ikinä salaatteja osta! Noiden laatu on nimittäin mielestäni hieman kyseenalainen, mutta menee hätätapauksissa. Tällä hetkellä pidän ylipäänsä jälleen enemmän salaateista ja lämpöiset ruoat ovat jääneet hieman vähemmälle. Toki useimmiten yhdistän salaattiin lämmintä tofua tai kaurapalaa sekä gluteenitonta pastaa, mutta lämpöisiä ruokia kuten pastoja ja keittoja on tullut syötyä nyt huomattavasti vähemmän kuin talvella.
Ja jos jokunen nyt ihmettelee, miksi syön usein suhteellisen myöhään, niin menen aina nukkumaan 00 -01 välillä, jonka vuoksi saatan hyvillä mielin syödä vielä aika myöhään jos olo tuntuu yhtään nälkäiselle. Harvoin mitään kovin raskasta mikä häiritsisi yöunta, mutta jotain pientä kyllä syön, sillä nälkäisenä en saa ollenkaan unta ja joskus se nälkä iskee tosiaan hieman myöhemmin. Ruokailemiseni on ylipäänsä aika harkitsematonta ja epäsuunnitelmallista, sillä menen hyvin fiilispohjalta enkä kauheasti tykkää ennakoida. Toki siihen pyrin että jääkaapissa on aina hyvin aineita eikä sen vuoksi tule tilannetta että tarvitsisi nälkäisenä sännätä kauppaan, mutta en todellakaan vielä tiedä, mitä syön tänään illalla tai vaikka huomenna. Olen tällainen hyvin monellakin elämän osa-alueella ja omalla kohdalla syöminen todellakin kuvaa suhtautumistani elämään.
Kuluneen viikon päiväkirjasta näkyy aika hyvin myös elementtejä, joilla herkuttelen. Eli tykkään käydä purilaisella tai pizzalla ja melkeinpä joka viikonloppu ostan jotain jäätelöä ja herkuttelen sillä, ja/tai vaihtoehtoisesti syön esimerkiksi suklaarusinoita tai kauralakuja. Saatan syödä useampana päivänä jotain pientä hyvää, mutta harvoin kyllä syön kunnon arsenaalia kerralla! Inhoan sitä oloa kun karkeista tulee pyörryttävä olo tai jopa pahoinvointia. Eli tuollaista olotilaa välttelen ja siksi syön ennemmin pieniä määriä kuin pussitolkulla sokeria. Aina näin ei ole todellakaan ollut, sillä olin nuorempana todellinen sokerihiiri! Iän myötä olen kuitenkin harjoitellut kohtuutta ja kohdallani onkin toiminut salliva ajattelutapa, joka sallii makean syömisen vaikka ihan joka päivä jos sille tuntuu. Tällöin ei tule ylilyöntejä tai niitä kertoja, joissa ajattelisi että kun kerta nyt aloitin syömisen, syön sitten koko loppuillan kaikkea mahdollista pahoinvointiin saakka. Tuon takia välttelen sellaisia ”tankkauspäiviä” koska tyypillisesti noina päivinä jengillä menee aivan överiksi ja siitä herkkujen syömisestä oikeasti katoaa se ilo ja terveet tarkoitusperät.
Treenejä kuluneella viikolla oli viisi kappaletta, mikä on sellainen aika tyypillinen määrä itselleni. Saas nähdä, miten kesän tulo tähän vaikuttaa ja tuleeko tosiaan juostua jatkossa enemmän? Olen kuitenkin huomannut että kaksi palauttelupäivää on itselleni aika idyllinen määrä, sillä kehoni tarvitsee myös lepoa. Tämä on hyvin yksilöllistä ja osa tosiaan pärjää vähemmällä levolla kuin toiset – tai ainakin he kuvittelevat näin. Otin reilu viikko sitten käyttööni jälleen HSL -kaupunkipyörän, jolla tulen pyöräilemään koko kevään ja kesän ajan. Toistaiseksi en ole pyöräillyt aivan joka päivä, mutta kyllä sen huomaa miten hyvin tuossakin kertyy hyötyliikuntaa ihan huomaamatta vielä normi treenien lisäksi. Kulutus lisää tietenkin aina energiantarvetta, joten siihen pitää kiinnittää huomiota!
Kaiken syömäni lisäksi juon päivittäin tietenkin vettä muutaman litran ja nappaan lisäravinteet.
Miltäs ruokapäiväkirja teidän silmään vaikuttaa? Onko jotain, mitä ihmettelette vai onko siellä tuttuja elementtejä?