7 vinkkiä vastuulliseen shoppailuun

Kaupallinen yhteistyö: Globe Hope

Yksi tavoitteeni alkaneelle vuodelle on ostaa vähemmän ja tehdä hankintoja vain tarpeeseen. Tätä samaista periaatetta noudatin jo viime vuonna, ja sitä edeltävänä. Kulutukseni onkin vuosi vuodelta muuttunut maltillisemmaksi ja samalla myös fiksummaksi. Kun aikoinaan ostin kaiken uutena pikamuodin ketjuliikkeistä, nykyään suosin pääosin kierrätysmuotia, jonka rinnalla myös vastuullisia vaatemerkkejä, laadukkaita materiaaleja ja kotimaista. Lisäksi kierrätän käyttämiäni vaatteita, jolloin minimoin turhan tekstiilihävikin ja jos kyllästyn, vaate ei lennä roskiksen kautta kaatopaikalle, vaan päätyy uudelle omistajalle. Kun vaate/asuste on jo alun perin laadukas, se myös kestää käyttöä ja omistajanvaihdoksia. Toisin kuin pikamuoti, vastuulliset vaatteet kestää käytössä parhaimmillaan vuosia!

Koska moni teistäkin on varmasti tehnyt uuden vuoden lupauksen shoppailla vuonna 2021 vastuullisemmin, halusin listata vinkkini vastuullisten ostosten tekemiseen. Moni kohta on varmasti teille entuudestaan tuttu, mutta ehkä kertaus voi tässä kohtaa toimia opintojen äitinä.☺️

Näin teet ostoksia vastuullisemmin:

Suosi vastuullisia vaatemerkkejä

En halua tuomita muiden kulutustottumuksia, sillä enhän itsekään ole täydellinen. Haluan kuitenkin kannustaa suosimaan vastuullisia vaatemerkkejä shoppaillessa uutta, ja miksei vanhaakin. Lyhyesti, vastuullisuus tarkoittaa eettisyyttä ja ekologisuutta vaateteollisuudessa. Se voi myös kertoa yrityksen arvoista tukea mm. hyväntekeväisyyttä jne. Tämä ei kuitenkaan ole aina niin yksiselitteistä ja läpinäkyvää – ei etenkään, jos puhutaan ulkomaalaisista brändeistä. On helpompi luottaa kotimaiseen ja sen vastuullisuuteen, verrattuna ulkomaalaiseen. Myös käytettynä ostettu voi olla epäeettinen vaatteen alkuperältä, vaikka ostaessa sen käytettynä, teen ekologisen valinnan. Tämä on toki hieman ristiriitaista, mutta itse pyrin ajattelemaan, että vaate on jo valmistettu, joten on huomattavasti parempi kierrättää se kuin heittää kaatopaikalle.

Uutena ostettaessa brändin vastuullisuuteen kannattaa tutustua etukäteen, mikäli haluat varmistua sen arvoista ja tuotantoprosessista. Tämän voi tehdä nykyään kätevästi netissä tai vaikka soittamalla suoraan yritykseen ja tiedustelemalla asiaa. Nykyään yhä useampi brändi myös tuo esiin juuri näitä arvoja etenkin somessa, joten lisätietoa on helppo löytää. Tietenkin tässä kohtaa tulee muistaa, että jotkut vaatemerkit saattavat myös ratsastaa vihreydellä, vaikka todellisuus ei olisi täysin sitä, mitä annetaan ymmärtää. Nykyään myös monet isot muotijätit tekevät ns. parempia, kestäviä vaatekappaleita, mutta samaan aikaan tuotanto saattaa tapahtua hyvinkin epäinhimillisissä olosuhteissa.

Tarkista vaatteen/asusteen materiaali

Mikäli haluaa ostaa vastuullisesti, on ostettavan tuotteen materiaalilla, eli toisin sanoen laadulla merkitystä. Laaduton vaate ei kestä käyttöä saatikka pesua, jolloin se saattaa olla käyttökelvoton jo muutaman pesukerran jälkeen. Kannattaakin aina ennen ostamista tarkistaa tuotteen pesulappu ja sieltä materiaalitiedot. Useimmiten luonnonkuidut ovat kestävä valinta, mutta toisaalta ei keinokuitukaan automaattisesti tarkoita, etteikö se kestäisi käyttöä. Luonnonkuidut, kuten villa ja puuvilla tuntuvat iholla hyvältä ja ne hengittävät mukavasti. Keinokuidut (polyesteri ja akryyli) taas ovat kestävä valinta, mutta niille on tyypillistä nyppyyntyminen ja sähköistyminen. Muuntokuidut puolestaan tuntuvat iholla hyvältä, mutta rypistyvät herkästi. Tästä hyvä esimerkki on viskoosi, johon ainakin minulla on viha-rakkausuhde.

Tähän asiaan ei mielestäni ole olemassa yhtä oikeaa ohjenuoraa, mutta jos jotain vinkkejä, niin neuleet kannattaa ostaa villaisina (tai muissa luonnonkuiduissa), talvitakissa suosia villaa (villakangastakki), akryylisekoitteita kannattaa vältellä niiden heikon kestävyyden vuoksi, eikä puuvillavaate ole aina välttämättä hyvä ostos, vaikka se luonnonkuitu onkin. Paljon jää oman harkinnan varaan ja kokemus opettaa! Itse pyrin aina myös miettimään tässä asiassa niin, että vaate jota käytän paljon – sen materiaalilla on suurin merkitys. Juhlapuku, joka on päälläni silloin tällöin, sen tärkein tehtävä on tuntua päällä hyvältä ja myös näyttää siltä.

Suosi kotimaista

Kotimaisesta puhutaan vastuullisena valintana ihan jo siksi, että ostamalla kotimaisilta yrityksiltä, tuemme kotimaan työllisyystilannetta ja yrittäjiä. Etenkin näinä aikoina, kun yrittäjillä on vaikeaa, tuntuu hyvältä ostaa kotimaista ja edistää täten maamme taloustilannetta. Ensimmäiseen kohtaan viitaten, kotimainen on myös helpompi kokea turvalliseksi valinnaksi. Henkilökohtaisesti ostan mielellään kotimaista, jonka arvoista ja tuotantoprosessista olen tietoinen. Arvostan sitä, mikäli materiaaleja uusiokäytetään ja poistotekstiilejä hyödynnetään. Globe Hope on yksi tällainen kotimainen brändi, joka nimenomaan pyrkii hyödyntämään kaikki poistotekstiilit kiertotaloudessa. Huonokuntoiset tekstiilit, jotka eivät sovellu enää tuotteiden materiaaleiksi, sijoitetaan niille sopiviin tarkoituksiin, kuten vedenpuhdistuslaitoksen suodatukseen. Globe Hope ei siis pelkästään valmista kierrätysmateriaaleista tehtyjä tuotteita, vaan heidän tarkoituksenaan on jatkaa tuotteiden elämää mahdollisimman pitkään, erilaisin keinoin. Ja tämä on se, jota arvostan ja toivon maahamme vielä lisää!

Globe Hopelta löytyy laaja valikoima erilaisia ekologisia laukkuja, vaatteita ja asusteita, jonka lisäksi he tarjoavat yrityksille ja organisaatioille Zero Waste -palvelukonseptin. Konseptin avulla yritys voi kierrättää poistotekstiilit luonnonvaroja säästäen. He tarjoavat myös korjauspalvelun tuotteilleen ja ottavat vastaan käytössä olleita Globe Hope asusteita ja vaatteita, jotka myyvät eteenpäin myymälässään Twice Loved Hope -konseptin kautta.

Osta vain tarpeeseen, älä turhaan

Yksi kulutuksen vähentämisen keino on yksinkertaisesti vähentää turhaa shoppailua ja trendien perässä juoksemista. Jos et tarvitse mitään, älä osta huvikseen. Jos taas tarvitset, lähde hakemaan sitä, mitä tarvitset tai kartoita erilaisia vaihtoehtoja eri paikoista ja tee vertailua. Kestävä muoti on sitä, että ostaa jotain, mikä kestää. Tällöin myös tarve ostaa vähenee, sillä vaatteet kestävät pitkään. Tässä on ollut myös itsellä harjoittelua, sillä vaikka ostan paljon kierrätettynä, teen herkästi kirppiksillä heräteostoja, enkä aina osta todelliseen tarpeeseen.

Tarkista, missä vaate on valmistettu

Mikäli haluat ostaa ekologisia vaatteita, kannattaa kurkistaa myös vaatteen valmistusmaa pesulapusta ja mikäli se herättää kysymyksiä, selvittää tarkemmin missä ja miten vaatemerkin vaatteet valmistetaan. Itselle hyvä herätys on ollut se, ettei Kiina tai Bangladesh tarkoita automaattisesti epäeettisiä olosuhteita, vaan myös Euroopassa on havaittu kyseenalaisia tapauksia vaateteollisuudessa. Pitäisi siis aina tutustua yrityskohtaisesti asiaan ennen kuin tuomitsee suorilta brändin tuotteiden valmistusmaan perusteella.

Hyvänä esimerkkinä, Globe Hopen vaatemallisto valmistetaan Bangladeshissa suomalaisten yhteistyökumppanien valvonnan alla. Koko tuotantoprosessi on läpinäkyvä ja seurattu, jota kehitetään jatkuvasti. Tuotannossa panostetaan ekologisuuteen, sekä työntekijöiden hyvinvointiin ja palkkaan. Eli myös Bangladeshissa asiat voidaan hoitaa hyvin, mutta ei tokikaan kaikissa tapauksissa.

Pidä kiinni tyylistäsi

Nuorempana juoksin trendien perässä. Nykyään minulla on oma tyyli, jota vaalin ja jossa viihdyn. Välillä kokeilen jotain tyylistäni poikkeavaa vain todetakseni, ettei se kannata. Mikäli olet löytänyt tyylisi, pysy siinä ja vaali sitä. Tämä on selvää säästöä rahapussille ja mikä tärkeintä, vastuullisempaa kuluttamista.

Osta vaatteita, joista pidät heti ostohetkellä

Edelliseen liittyen, olen huomannut, että vaatteen tulee miellyttää heti ostohetkellä, tai se ei tule minua välttämättä koskaan miellyttämään. On vastuullista olla ostamatta vain huvikseen jotain ”ihan kivaa” josta ehkä pitää, mutta ei ole tästä varma. Vaikka nykyään onkin helppo kierrättää, emme koskaan voi olla varmoja, kierrättääkö vaatteen seuraava omistaja sen, vai päätyykö vaate ennen aikoja kaatopaikalle. Tästä syystä suosittelen ostamaan vain sellaista, joka miellyttää heti ostohetkellä. Tämä pätee etenkin kirppis shoppailuun, jossa ei ole palautusoikeutta.

Siinä muutama vinkki vastuulliseen shoppailuun, toivottavasti ne toimivat hyvänä muistutuksena! Henkilökohtaisesti pyrin tänä vuonna kuluttamaan vielä aikaisempaa vastuullisemmin ja huomioimaan sen myös ostosten tekemisessä. Kompastuskiveni on ehkä eniten tällä saralla ns. fiilispohjainen second hand shoppailu, eli saatan ostaa jotain vaan siksi, että se näyttää kivalta ja istuu päällä, vaikka en oikeasti vaatetta tarvitse. Toki kierrätän vaatteita eteenpäin säännöllisesti, mutta siitä huolimatta haluan tänä vuonna kiinnittää tähän asiaan erityishuomiota – ostaa vähemmän myös ekologisia vaatteita ja mieluiten tarpeeseen.

Jos tähän loppuun jokunen sana tämän postauksen asuista, niin molemmat kokonaisuudet ovat kenkiä ja toisen asun housuja lukuun ottamatta kierrätettyjä. Mukana on löytöjä niin Uffista, Fidasta kuin Relovestakin. Asujen molemmat laukut ovat jo mainitsemani Globe Hopen. Musta ihana pörrölaukku on uusin suosikkini, joka sopii kivasti asun kuin asun kanssa.  Narsku tekoturkis laukku on valmistettu ylijääneestä tekoturkiksesta ja kierrätysnahkasta. Tämän malliset ja kokoiset laukut ovat minulla eniten käytössä, sillä laukun sisään mahtuu kätevästi lompakko, puhelin, avaimet, kuulokkeet, kampa ja pieni meikkipussi. Räväkämpi Tykky tekoturkis laukku on mielestäni ihana väripilkku ja persoonallinen. Sen sisään menee kivasti myös kamera, jota aina välillä tykkään mukana kantaa. Laukku on  valmistettu kokonaan ylijääneestä tekoturkiksesta.

Oletteko te tehneet päätöksia vastuullisen kuluttamisen puolesta näin alkuvuonna?

Rentouttavaa sunnuntaita. ❤️

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *