Aamiainen, päivän tärkein ateria
Olen ehdottomasti aamupala-ihmisiä. Jos pitäisi valita yksi ateria päivässä, josta en luovu olisi se minulle tietenkin se aamiainen. Viikolla aamupala on tosiaan aika pikainen mutta kuitenkin ravinteikas. Viikonloppuisin on enemmän aikaa panostaa ja silloin rakastankin kunnon buffet-brunssi -meininkiä. Joskus nuorempana jätin todella usein aamiaisen väliin, oikein kukaan kaverikaan ei syönyt aamupalaa joten miksi ihmeessä minäkään? Kahvia vaan tyhjään vatsaan. Tuo oli kyllä maailman typerin ajattelutapa! Aamiainen on se jolla päivä lähtee käyntiin ja joka käynnistää aineenvaihduntasi. Jos skippaat aamupalan, on lounaalla kahta kauheampi nälkä. Ihmisen elimistöä ei vaan voi ”huijata”. Jos jätät aterioita välistä kostautuu se tavalla tai toisella myöhemmin.
Miksi siis aamiainen?
- Pysyt terveempänä. Tätä on kuulemma tutkittu jonkun verran ja ihmiset, jotka syövät aamiaisen säännöllisesti ovat yleiskunnolta terveempiä kuin ne, jotka sen skippaavat.
- Aamiainen antaa energiaa ja täten auttaa aivotoiminnan käynnistelyssä. Monesti aamullahan tuntuu sille, kuin pää olisi jumissa mutta ruoan jälkeen alkaa aivotoiminta kummasti raksuttamaan. Myös yleinen energiataso lisääntyy, luonnollisesti.
- Auttaa painonhallinnassa. Tämä on se kohta joka on varmasti jokaiselle tuttu. Jos skippaa aamiaisen, ei ole helppo tehdä hyviä valintoja lopun päivää. Viimeistään lounaalla saattaa sortua Mäkkäri-satsiin…
- Saat päivän syömisille rytmin. Kun aloitat jo aamusta, säilyy säännöllinen ruokarytmi pitkin päivää eikä missään kohtaa tarvitse tuntea heikotusta tai erityisen suurta nälkää.
- Varmistat ravinteiden ja vitamiinien saannin. Kun ei skippaa mitään ateriaa saa varmemmin kaikki tarvitsemansa ravinteet ja pysyy täten hyvinvoivana.
No mites sitten se aamiaisen sisältö? Miten tietää, että aamupala on tarpeeksi ravinteikas?
Jokaiselle sopii omansa myös aamiaisen suhteen. Toiset tarvivat todella runsaan breggien, sisältäen useaa eri ruoka-ainetta ja toisille taas riittää hieman kevyempi sellainen käynnistämään päivän. Itse lukeudun ehkä näihin hieman kevyemmän aamiaisen ystäviin. Mun tekee aina aamuisin mieli jotain raikasta, joten omalla kohdallani puurot ja leivät ei aja asiaa. Lempparini viikolla onkin se tuttu ja turvallinen aamiaissmoothie, joka antaa mukavasti energiaa ja jolla päivä lähteekin ryminällä käyntiin. Viikonloppuisin sitten panostetaan! Banaanipannareita, hedelmälautasia, kuivattuja hedelmiä, marjoja, hedelmiä, tuoremehua, gluteenitonta leipää jne.
Osa sanoo sitä, että aamuisin ei vaan ole nälkä joten siksi aamupala skipataan. Heitänkin tähän kysymyksen ilmoille, syötkö liian myöhään ja liian tukevasti? Jos illalla vedetään kunnon mätöt, ei varmasti ole aamulla maistu. Kannattaa siis ehdottomasti aloittaa aamut täyttävästi ja vaikka mieluummin keventää iltaa kohden. On muuten aikamoinen vaikutus myös unenlaatuun, suosittelen kokeilemaan.
Tässä muutamia omia ideoitani aamiselle (maidoton ja gluteeniton):
- Chia-puuro, joka on haudutettu yön yli. Päälle marjoja, taateleita, kookoshiutaleita, pähkinöitä jne.
- Smoothie. Reseptin omaan suosikkiini löydät täältä.
- Banaanipannarit herkullisilla täytteillä, resepti täällä.
- Alpron soijajogua kera marjojen ja muiden päällisten.
- Hedelmälautanen, johon päälle pähkinöitä, siemeniä ja vaikka loraus soijajogua.
- Tuorepuristettua mehua (tämä lisukkeeksi)
- Munakas kasvistäyttein, itse suosin todellaa harvoin mutta ei hullumpi tapa käynnistää päivä.
- Muutama gluteeniton leipä kasvis- ja kananmunatäyttein.
Oletteko te aamupala-ihmisiä? Mikä on se teidän sapuskanne jolla päivä lähtee hyvin käyntiin?