Hyviä rasvoja
Kun keväällä kävin ravintoterapeutilla vatsaongelmieni vuoksi, sain suorastaan käskyn lisätä hyviä rasvoja ruokavaliooni. Aikaisemmin käytin pelkästään oliiviöljyä paistamiseen ja salaatteihin, yleensä vielä hyvin pienen määrän. Tuolloin en edes tiennyt käyttäväni aivan liian vähän rasvoja, joten onneksi minua heräteltiin. Nykyään toimin päinvastoin, lorauttelen öljyjä minkä kerkeän ja ihan kunnon määrät vielä. Ehdoton lempparini on CocoVin kylmäpuristettu hamppuöljy, hyvänä kakkosena tuleekin sitten se perinteinen oliiviöljy. Molempia lorautan vähän joka paikkaan, salaatteihin, leipätaikinaan, keittoihin, smoothieisiin, riisin sekaan jne. Lisäksi tykkään tehdä balsamicon ja oliiviöljyn ”dippejä”, joihin kastan sitten pehmeää leipää. Pitäisikin kokeilla tuota sekoitusta myös hamppuöljyn kera!
Tokikin hyviä rasvoja kannattaa hamstrata myös pähkinöistä ja manteleista, joten siksipä noitakin pyrin syömään nykyään sen kourallisen päivässä. Pähkinäthän ovat helposti allergisoivia eikä itsellenikään valitettavasti sovi kovin moni lajike. Onneksi on kuitenkin mantelit! Niitäkin lisäilen smoothieisiin, kanaruokiin, kastikkeisiin, puuron päälle jne. Todella monikäyttöisiä ”lisukkeita” ruokaan jos toiseenkin. Manteleiden terveysvaikutuksethan ovat todella suurenmoiset, eli oikea ravinnepommi kyseessä!
– Erinomainen Gammalinoleenihapon ja E-vitamiinin lähde.
– Pähkinäinen maku joka sopii useampaankin käyttötarkoitukseen.
– Mikään muu öljy ei sisällä omega-6- ja omega-3-rasvahappoja suhteessa 3:1. Tuo suhde on erittäin tärkeä, koska kyseiset rasvahapot ovat hyviä vain jos niitä saadaan oikeassa suhteessa.
– Sopii myös ulkoiseen käyttöön ihoöljynä.
(Lähde CocoVi.fi)
* Hamppuöljy saatu CocoVi:lta