Miksi en syö lihaa – kuusi pätevää syytä!
Ihanaa uuden kuukauden toista päivää ja lihatonta lokakuuta! Kirjoitin aiheesta jo vuonna 2016, jolloin olin vielä hieman ”lepsumpi”, eli saatoin syödä silloin tällöin broileria, jos mieli teki. Tekstiä lukiessa kuitenkin huomasin, miten olin jo tuolloin tehnyt selkeää muutosta ruokailutottumuksiin ja ollut jonkin aikaa lihattomalla. Rehellisesti, en olisi ilman tuota blogitekstiä muistanut, koska muutos tapahtui ja olikin hauska tarkistaa se Googlen avulla! Eli olen tosiaan syönyt lihattomasti nyt jo kolmen vuoden ajan – tosin pitkään saatoin lepsua asian tiimoilta silloin tällöin, mutta enpä ole kieltämättä sitä aikoihin tehnyt. Ainut moka tapahtui viime talvena ystäväni syntymäpäivillä, kun otin huomaamatta tortelliineja vaikka kuvittelin ottavani pastaa, jonka sisällä on juustoa. Tuolloin muistan säikähtäneeni maistamaani ja kieltämättä olen tuon jälkeen ollut hieman tarkempi. Ei siis sillä – eihän tuo nyt vakavaa ole, mutta kyllä periaatteessa haluan vaalia päätöstäni syödä kasvisruokaa (+kala), sillä se on arvojeni mukaista. Ja nykyään törmään erittäin harvoin tilanteisiin, joissa ei olisi mahdollisuutta kasvisvaihtoehtoon. Jopa kylässä ihmiset huomioi aivan eri tavalla kasvisruokavalion nykyään kuin vaikka muutama vuosi sitten.
Taustani aiheen suhteen on sellainen, etten ole oikein koskaan pitänyt erityisemmin punaisesta lihasta. Jo lapsena inhosin kaikkea muuta paitsi jauhelihaa, enkä rehellisyyden nimissä ole elämäni aikana kovin montaa pihviä rakkaudella syönyt! Tosin kanaa söin senkin edestä etenkin siinä kohtaa, kun kana-raejuusto-rahka -buumi oli kuumimmillaan. Veikkaan tuossakin olleen kyse pitkälti siitä, mihin oli tottunut ja noihin aikoihin kasvissyönti ei ollut yhtä suosittua. Myös lihankorvikkeita oli huomattavasti vähemmän, kun nykyään niitä on ruokakaupoissa rivikaupalla. Tänä päivänä syön tosiaan kasviruoan lisäksi ainoastaan lohta, satunnaisesti kananmunia ja maitotuotteita käytän juuston muodossa sen verran, mitä ihoni sietää. Korvaan maitoa pitkälti kasvipohjaisilla tuotteilla ja lohta syön oikeastaan sen hyvän maun ja vaihtelun vuoksi muutaman kerran kuukaudessa. Pitkälti siis menen kasvipohjaisella linjalla ja se sopii hyvin omalle keholle sekä mielelle. En kuitenkaan ole ihminen, joka puuttuu muiden syömiseen ja mielestäni jokainen saa syödä, miten haluaa. Toki ihan jo ekologisista syistä lihansyöntiä olisi hyvä vähentää ja se on aika helppo ekoteko, jonka jokainen meistä voi tehdä ilman suurempia ponnisteluja.
Kasviruokaa pidetään usein valitettavasti ”pupun ruokana” ja sen ajatellaan pitävän heikosti nälkää tai maistuvan kuivalta. Mielestäni tässä on jälleen kyse pitkälti ennakkoluuloista ja vääristä olettamuksista. Kasvisruoka voi nimittäin olla todella monipuolista ja maistuvaa, mikäli sen valmistamiseen jaksaa nähdä yhtään vaivaa! Jos lihan korvaaminen puolestaan tuntuu haastavalta, sen voi tehdä esimerkiksi tofulla, kaurapalalla, nyhtökauralla tai härkiksellä. Suosittelen käyttämään myös paljon mausteita ja muistamaan pastan, pavut, pähkinät ja siemenet – monipuolisuus on kaiken a ja o! Toki uuden opettelu vaatii meiltä aina hieman enemmän, mutta kaikkeen tottuu. Muistan itse alkuun pelänneeni juuri tuota jaksamista ja sitä, laihdunko kasvisruoan myötä, mutta todellisuudessa kasvisruoassa on usein huomattavasti energiaa, mutta energia on hyvää ja ravinteikasta. Jos mietitään esimerkiksi pähkinöitä, on niissä runsaasti energiaa, mutta paljon meille tärkeitä hyviä rasvoja. Voi olla, että toisinaan kasvisruokaa joutuu syömään enemmän kuin liharuokaa tullakseen kylläiseksi, mutta jos kasvisruoka on monipuolista, näin tuskin käy. Itse en ainakaan ole huomannut jaksamisessa mitään negatiivisia vaikutuksia – tosin ainoastaan B12-vitamiinista tulee huolehtia ja rauta-arvoja seurata. Oma varastorautani oli viime talvena alhainen, vaikka hemoglobiini olikin hyvä ja tähän saattaa tosiaan ruokavalio vaikuttaa. Pitäisikin muuten käydä pidemmän tauon jälkeen mittaamassa, miten rautalisä on vaikuttanut ja onko se nostanut ferritiiniä toivotulle tasolle…
Valitsen kasvissyönnin joka ikinen päivä hyvillä mielin, enkä edes unelmoi lihapitoiseen ruokavalioon palaamisesta, mutta miksi näin?
Ohessa kuusi pätevää syytä miksi minä valitsen kasvisruoan lihan sijaan:
Kasvisruoka on terveellistä
Tätä kohtaa tuskin tarvitsee sen enempää perustella, mutta kasvisruoka on hyvästä terveydelle. Se vähentää riskiä sairastua mm. syöpään ja diabetekseen sekä ehkäisee ylipainoa, josta voi aiheutua monenlaisia sairauksia. Itselleni terveys on tärkeä asia, jonka vuoksi haluan syödä pääasiassa terveellisesti. Toki tervettä on säännöllisesti myös herkutella, mutta arkiruoka on minulle viikosta toiseen terveellistä ja monipuolista kasvispainotteista ravintoa!
Kasviruoka on ekologinen vaihtoehto
Kuten jo tekstin alussa ohimennen mainitsin, kasviruokavalio on ekologisempaa kuin lihansyönti. Tokikaan yksin kasvissyönti ei riitä maapalloa enää pelastamaan, mutta se on pieni teko, jonka kautta jokainen meistä voi vaikuttaa. Jokainen varmasti tietää, miten paljon haitallisia päästöjä lihataloudesta aiheutuu ja siksi kasvisruoka on luontoystävällisempi valinta. Itselleni tämä on yksi painavimmista syistä syödä kasvisruokaa ja jos joskus lipsuin, enää en sitä tee. Vaikka kokonaiskuvassa minun valintani eivät maailmaa pelasta, haluan silti yrittää ja uskon siihen, kuinka pienistä puroista syntyy suuria jokia.
Kasviruoasta tulee hyvä olo!
Itselleni syömisen jälkeinen hyvä ja energinen olo on erittäin tärkeää! Inhoan raskaan ruoan jälkeistä pahoinvointia ja tunnetta ähkystä, jonka vuoksi en oikeastaan ikinä syö itseäni ähkyyn. Kasvisruokaahan voi myös syödä enemmän tuntematta oloaan liian täydeksi tai raskaaksi. Itse asiassa juuri tuo raskas olo on sellainen, jollaisesta en muista kärsineeni miesmuistiin! Liha myös sulaa hitaasti, mikä varmasti vaikuttaa säännöllisesti yleiseen hyvinvointiin ja oloon negatiivisin tavoin…
Olen terveempi
Tästä olen joskus aikaisemminkin maininnut, mutta olen nykyään terveempi kuin olin aikaisemmin. Muistan, kun kuvittelin vain omaavani heikon immuniteetin, mutta toista se on nyt! Enää en kärsi jatkuvista pienistä flunssista tai, jos on flunssan tuntua, se jää tyypillisesti siihen tunteeseen flunssan tulosta, mutta itse pöpö ei kuitenkaan iske. Tänä vuonna olen ollut kerran sairaana, mikä kertonee aika paljon. Uskon ruokavalion olevan yhtenä vahvana tekijänä tässä asiassa, jonka vuoksi kasvisruokaa tulen suosimaan myös jatkossa.
Kasvisruoka maistuu hyvältä!
En ikinä syö ruokaa, josta en pidä. Tuo on yksi ruokavalioni kulmakivistä, eli ihan sama onko ravinto miten terveellistä tahansa, niin en sitä syö, jos se ei maistu. Tästä syystä varmasti jaksan myös syödä terveellisesti, sillä syön vain hyvältä maistuvaa ravintoa! Kasvisruoka on oikeastaan poikkeuksetta todella hyvää, jos siihen näkee yhtään vaivaa! Eli maustaminen ja raaka-aineet ovat todella tärkeässä roolissa. Kuten lihaan, myös kasvisruokaan pätee sama, eli se voi kyllä olla pahaakin, jos raaka-aineiden laatu on surkea.
Eettisyys
Itsehän olen eläinrakas ihminen ja tämä on yksi painava syy siihen, ettei liha minulle maistu. Tuntuu pahalta ajatella, miten huonoissa olosuhteissa liian moni teurastettava eläin joutuu olemaan ja uskon, että eläimen erittämä stressihormoni siirtyy lihan kautta ihmiseen, ja saattaa aiheuttaa meissä erilaisia vaivoja tai kroonista tulehdustilaa.
Lihaton lokakuu on helppo kuukausi kokeilla, maistuuko kasvisruoka ja voisiko sitä sisällyttää ruokavalioon enemmän! Kuten sanottu, ketään en halua aivopestä enkä tuomitse lihansyöjiä, joita heitäkin on lähipiirissäni useita. Lihansyöntiä voi kuitenkin aina vähentää ja opetella syömään enemmän kasvisruokaa – jos ei ympäristön, niin vaikka sitten oman hyvinvoinnin vuoksi. Siispä kannustan ehdottomasti jokaista lihattomaan lokakuuhun! Itse ajattelin vähentää juustojen käyttöä entisestään ja pyrkiä sillä saralla muutokseen. Blogissani on muuten lukuisia maidottomia ja lihattomia reseptejä, joita voi hakea hakusanalla reseptit, tai vaikka kasvisruoka.
Ohessa suoria linkkejä muutamiin kategorioihin:
Oikein ihanaa keskiviikkoa ja lihattoman lokakuun alkua!