12 x kysymystä ja vastausta yrittäjyydestä
Tänään vietetään Yrittäjän päivää, jonka vuoksi haluan nostaa teemaa esiin blogissani. Henkilökohtaisesti yrittäjyys on ollut yksi parhaista päätöksistäni – päätös, joka olisi pitänyt tehdä jo huomattavasti aikaisemmin. Muistan kuitenkin lapsuudesta ja nuoruudesta kauhukuvat siitä, miten yrittäjyys ei kannata ja yrittäjillä on Suomessa vaikeaa. Nuo mielikuvat vaikuttivat minuun pitkälle aikuisuuteen, enkä siksi nähnyt yrittäjyyttä kovin mieluisana vaihtoehtona. Ymmärrän, ettei monella alalla yrittäjyys ole helppoa, eikä etenkään yrityksen perustaminen. On otettava velkaa, hommattava työtilat ja tehtävä suuria investointeja. Omalla kohdalla kaikki pohjatyö oli kuitenkin jo tehty; asiakkuudet hankittu ja myös työkalusto löytyi. Minun ei myöskään tarvinnut ottaa velkaa, sillä toimistona toimii kotini ja tosiaan työni ovat wifi-yhteyden päässä. Tämä helpotti omaa yrittäjäksi ryhtymistä ja siksi sanonkin, että oma taipaleeni on mennyt oikein sujuvasti.
Kasasin tänään yhteen muutaman kysymyksen ja vastauksen yrittäjyydestä. Kenties joku voi saada näistä varmuutta omaan päätökseen ryhtyä yrittäjäksi tai päinvastoin.
Kuinka pitkään olet ollut yrittäjä?
Olen ollut virallisesti yrittäjä nyt vuoden ja kolme kuukautta.
Mikä sai sinut perustamaan yrityksen?
Ennen omaa toiminimeä olin jo useamman vuoden ajan työskennellyt yrittäjähenkisesti laskuttaen tekemääni työtä kevytyrittäjänä ja työkorvauksena. Ajatus omasta yrityksestä oli kyllä käynyt mielessä useita kertoja, mutta vuosia siirsin asiaa, sillä yrittäjyys ja epävarmuus pelotti. Kun yksi läheisistä ystävistäni perusti toiminimen ja kertoi rehellisesti sen eduista, päätin itsekin olla enää siirtämättä tuota tärkeää ja hyödyllistä päätöstä. Tuossa kohtaa minulle myös selvisi, ettei yrittäjyys ole niin kamalaa kuin puhutaan, vaan itse asiassa erittäin kannattavaa, jos ei muutenkaan ole palkkatyössä.
Oliko toiminimen perustaminen hankalaa?
Perustaminen ei ollut hankalaa, mutta hain starttirahaa, jonka hakeminen oli työlästä ainakin kohdallani ja siksi muistikuvat ajasta ennen yrittäjyyttä ovat aika työläät. Kielteinen päätös harmitti, mutta heti sen jälkeen pistin oman toiminimen pystyyn, joka itsessään vei vain pienen hetken. Jotta voi laskuttaa, tulee hakeutua myös ennakkoperintä- ja ALV-rekisteriin ja hankkia hyvä kirjanpitäjä. Tein yritykseni alussa yhteistyön Holvin kanssa ja sain kirjanpitäjän tuota kautta, mutta sittemmin olen vaihtanut kirjanpitäjän, vaikka yritykseni tili on edelleen Holvissa. Myös laskutus menee Holvin kautta, mikä on kätevää. Mielestäni yrityksen perustaminen oli helpompaa kuin olin ajatellut ja se meni hyvin sujuvasti.
Oletko miettinyt Oy:n perustamista?
Olen miettinyt, mutta toistaiseksi se ei ole kannattavaa kokoiselleni yritykselle, jossa työllistän vain itseni. Toivon mukaan kuitenkin tulevaisuudessa!
Mitä yrittäjyys kohdallasi käytännössä tarkoittaa, eli mitä teet työksesi?
Työskentelen sosiaalisen median parissa. Työnkuvaani kuuluvat työtehtävät digitaalisessa mediatoimistossa vaikuttajamarkkinoinnin parissa ja sisällöntuotanto ulkopuolisille yrityksille. Lisäksi minulla on omat sosiaalisen median kanavat (blogi ja Instagram), joita ylläpidän säännöllisesti ja joihin myyn myös kaupallista sisältöä. Tätä olen tehnyt kuitenkin viime kuukaudet vähemmän, sillä olen keskittynyt enemmän muihin töihin ja jättänyt omaa somea kaupallisessa mielessä hieman taka-alalle.
Jääkö yrittäjänä käteen enemmän vai vähemmän kuin palkkatyöläisenä?
Mielestäni jää enemmän, tai sille se ainakin tuntuu. Toki yrittäjänä tulee maksaa YEL, alvit ja ennakkoverot, eikä ole samanlaista turvaa kuin palkkatyöläisenä, sillä olet omillasi. Yrittäjänä voi kuitenkin tehdä vähennyksiä, eli kaikki ostokset, jotka liittyvät työhön, on mahdollista vähentää verotuksessa. Tämä on mielestäni yrittäjyydessä yksi suurimmista hyödyistä ainakin tällä alalla, jolla toimin, sillä niin moni asia on yhteydessä työhöni.
Mikä on yrittäjyydessä parasta?
Vapaus ehdottomasti. Rakastan vapauden tunnetta ja olen tästä kirjoittanutkin, miten olen ehkä jossain määrin siihen jopa koukussa. Pidän siitä, että voin itse suunnitella päiväni ja määritellä työajat tai mistä teen töitä. Olen aina vihannut toimistotyöaikoja, enkä ole koskaan mahtunut siihen muottiin.
Entä ikävintä?
Epävarmuus ja jossain määrin myös työn sitovuus/hallitsevuus. Vaikka itselläni on vakituisia asiakkuuksia, silti yrittäjänä tulevaisuus on aina hieman epävarma. Myös työn sitovuus arjen tasolla on ehdottomasti miinuspuoli, sillä työt ovat läsnä oikeastaan jatkuvasti. Tämä voi olla huono asia pitkällä aikavälillä, jolloin kuormittumista saattaa tapahtua ikään kuin huomaamatta. En ole vielä yhdistänyt yrittäjyyttä ja parisuhdetta, jonka toimivuutta aina välillä mietin. Täytyy olla joustava kumppani, jotta jaksaa henkilöä, joka avaa työmeilejä vielä myöhään illalla…
Inhoan myös kuittisotkua! Alkuun jaksoin aina heti lisätä kuitin Holvin järjestelmään, mutta nykyään en. Eli aina kuukauden lopussa edessä on aikamoinen kaaos. 😁
Onko yrityksen verotus hankalaa?
Tähän liittyen itselläni oli joitain kauhukuvia takaraivossa, sillä olin lukenut näitä juttuja nuorista yrittäjistä, jotka ovat jättäneet alvit maksamatta, eivätkä ole hoitaneet veroja oikein. Mielestäni on mahdotonta epäonnistua tässä asiassa, mikäli heti yrityksen alusta lähtien hommaa itselleen hyvän kirjanpitäjän. Toki itsekin kannattaa perehtyä aiheeseen edes hieman ja sisäistää mm. se, etteivät alvit ole yrittäjän rahaa, vaan ne tulee maksaa pois. Ennakkoverojen arviointi ei ole välttämättä helppoa, sillä voi olla hankalaa etukäteen tietää, paljonko tulee vuodessa tienaamaan. Ennakkoveroja on kuitenkin mahdollisuus muuttaa kesken vuoden, mikäli huomaa, että tulot ovat suuremmat tai pienemmät kuin on alun perin laskenut. Mikäli alkuvuosi on mennyt pieleen, tämä kompensoidaan sitten loppuvuodesta tai maksetaan mätkyinä seuraavana vuonna.
Oma vinkkini on, että jossain määrin kannattaa seurata oman yrityksen tilannetta, vaikka yrityksellä olisi miten hyvä kirjanpitäjä tahansa.
Tekisitkö jotain toisin?
Tässä kohtaa tulee mieleen kaksikin asiaa. Eli yrityksen nimi kannattaa olla joku muu kuin oma etu- ja sukunimi. Toisena se, että kirjanpitoa ei todellakaan kannata tehdä kuukausittain kokoiselleni pienelle yritykselle! Mielestäni paras sykli on pari kertaa vuodessa tai kolmen kuukauden välein. Kohdallani tämä meni siksi pieleen, että tein yrityksen alussa tuon yhteistyön Holvin kanssa ja he tekivät kirjanpidon kuukausittain. Vaihdettuani kirjanpitäjää ilmeni, ettei tämä tosiaan olisi pakollista, kuten alkuun luulin. Ja siis tätähän ei tosiaan voi muuttaa kesken vuoden, jonka vuoksi olen asiaa harmitellut. Onneksi kirjanpitäjäni joustaa ja on suostunut tekemään kahden kuukauden kirjanpidon kerralla, jolloin myös kustannukset ovat pienemmät.
Voisitko enää palata palkkatöihin?
Mietin tätä tuossa keväällä, kun korona jylläsi. Työtilanteeni kuitenkin parantui jo silloin hieman yllättäen, mutta toki ehdin miettiä kaikki mahdolliset skenaariot läpi. En haluaisi palata enää palkkatyöhön, mutta en sano ei koskaan, sillä eipä se nyt pahin mahdollinen asia maailmassa olisi.
Onko neuvoja muille aloitteleville yrittäjille?
Kannattaa kartoittaa tarkkaan riskianalyysi ja mielellään hankkia asiakkaita jo valmiiksi. Suosittelen myös siirtämään alvit aina omalle tilille tai pitämään tarkkaa huolta siitä, ettei valtion rahoja käytä, sillä ne eivät ole yrittäjän rahaa.
Myös vähennykset kannattaa selvittää oman kirjanpitäjän kanssa, eli mitä voi vähentää ja mikä puolestaan ei mene yrityksen kuluina läpi. Hyvänä esimerkkinä HSL-kausikortti versus yksittäiset liput. Kausikortti ei mene läpi ainakaan minulla, mutta yksittäiset matkat tapaamisiin menevät. Tästä syystä en tosiaan enää koskaan lataa matkakorttia, vaan ostan kertalippuja, jos ostan. Suosittelen myös säästeliäisyyteen, sillä kuten mainitsin, yrittäjällä ei ole samanlaista turvaa kuin palkkatyöläisellä.
Mikäli jokin kohta herätti kysyttävää, saa kysyä!
Muutoin toivotan hyvää Yrittäjien päivän iltaa kaikille yrittäjille ja ennen kaikkea tsemppiä vaikeiden aikojen keskelle. Vaikka itse en ole joutunut toistaiseksi ahdinkoon, ovat sympatiani jokaisen yrittäjän puolella, joihin maailmantilanne vaikuttaa. Samaan aikaan haluan myös kannustaa yrittäjyyteen, vaikka ymmärrän, ettei se kaikilla aloilla ole nyt kannattavaa. Mutta mikäli toimit alalla, jolla siihen olisi suuri potentiaali juuri nyt, ole rohkea ja ota ensimmäinen askel. Itse en ainakaan ole katunut päivääkään päätöstäni.☺️🙏🏻