Hyvää gluteenitonta pizzaa?
Gluteenittomat tuotteet tuovat monelle mieleen mauttomat ja kuivat käntyt. Pakko sanoa, että itsekin näin ajattelin aikaisemmin ja osittain se valitettavasti pitää edelleen paikkansa. Gluteeniton voi olla joko todella pahaa tai sitten erittäin hyvää. Itse pyrin nimenomaan leipomaan noita jälkimmäisiä ja sen vuoksi saatan hioa monia reseptejä useamman kerran siihen oikeaan suuntaan, jolloin se lopulta löytää täydellisen muotonsa.
Otetaan nyt esimerkkinä nimenomaan pizza. Olen syönyt pizzani nyt gluteenittomana muutaman vuoden ajan ja joka kerta se maistuu erinomaisesti. Ei tarvitse edes irvistellä vaan päinvastoin. Etenkin kotona tehtynä pohjasta tulee juuri sellainen, kuin siitä haluaa tulevan. Myös Weeruskan gluteeniton pohja on tuttu ja turvallisen maukas. Kiteytettynä, sen gluteenittoman pizzan ei todellakaan tarvitse olla välttämättä kuiva ja mauton jos niikseen tahtoo. Ja mikä parasta, pizzan jälkeen ei tarvitse kaatua sohvalle ähkyssä tai kärsiä hirveistä vatsakivuista. Vatsakin pysyy littanana vaikka olisi juuri syönyt miehen annoksen. 🙂
Jaan teille nyt reseptin, jolla olen pizzani tehnyt monta monituista kertaa ja jonka koen hyväksi. Jauhoja voi vaihdella mielensä mukaan, mutta määrät ovat kutakuinkin ohjeen mukaiset. Ja tosiaan yksi muutos jota myös suosittelen, on hiivan vaihtaminen leivinjauheeseen. Eroa ei juurikaan huomaa muuta kuin olossa.
Herkullinen gluteeniton pizza (2:lle)
- 2 rkl oliiviöljyä
- 1 tl leivinjauhetta
- 1/2 tl vuorisuolaa
- 1,5 dl kädenlämpöistä vettä
- 4 dl gluteenittomia jauhoja (itse käytin 1,5 dl kaurajauhoja (ihan parhaita pizzassa!!), 1 dl tattarijauhoja ja 1,5 dl Semper gluteenitonta jauhoseosta).
Täytteet:
- 300 g Luomu jauhelihaa
- Kourallinen laktoositonta fetajuustoa
- Ananasta
- Pizzamaustetta
- Luomu tomaattimurskaa
- Maidotonta Violife juustoraastetta
- Rucolaa
Sekoitetaan pohjan ainekset keskenään ja annetaan kohota pieni hetki ennen pellille levitystä. Ruskistetaan ja maustetaan jauheliha, sekä viimeistellään pizza ennen uunia täytteillä. Paistetaan uunin keskitasossa 225 asteessa noin 15-20 minuuttia. Jälleen muistutan, että omistan söpön miniuunin, jolla lämmitys ajat ovat yleensä miltei kaksikertaiset normaaliin uuniin nähden. :) Eli älä polta, seuraile tilannetta. Sinun uunillasi 10 minuuttia saattaa olla riittävä aika.
Oikein ihanaa perjantaita jokaiselle. Täällä suunnataan jo kohta unten maille, sillä viikko oli sen verran väsyttävä. Nukkukaahan hyvin! :)