Ajanhallinta on arvojen hallintaa

Kuten joku aika sitten mainitsin, yksi huikeista äänikirjoista, jota tällä hetkellä kuuntelen, on Anna Perhon Antisäätäjä. Myös postauksen otsikko on lainaus Annan kirjasta, sillä se on mielestäni aivan äärettömän hyvin siteerattu! Ajankäyttö kertoo arvoistamme ja arvojen puolestaan tulisi määritellä sen, millaisille asioille aikaa annamme. Hyvin usein niin sanottu kiire on itse aiheutettua, sillä emme osaa sanoa ei tai priorisoida sitä aikaa, joka meillä on käytettävänä. Tästä syystä omaa ajankäyttöä kannattaa säännöllisesti pohtia ja ennen kaikkea miettiä, toteutuvatko omat arvot sen pohjalta?

AjanhallintaAjanhallinta

Nykyään pyrin välttelemään kiire sanan käyttöä ja suoraan sanottuna se särähtää myös muiden suusta kuultuna korvaani. En halua siirtää tapaamisia kiireen vuoksi tai luopua itselleni tärkeistä asioista siksi, etten ehdi, koska olen priorisoinut väärin. Välillä jokainen on varmasti tilanteessa, jossa agendalla on paljon asioita, eivätkä vuorokauden tunnit riitä. Tuossa kohtaa onkin hyvä pysähtyä miettimään, ovatko nämä asiat, jotka tekevät minusta kiireisen todella sellaisia, joiden kustannuksella kannattaa laiminlyödä muita elämän osa-alueita? Tätä olen paljon pohtinut, sillä en ole todellakaan aina hyvä sanomaan asioille ei! Liian usein suostun, vaikka todellisuudessa tiedostan, etteivät sovitut tunnit mitenkään riitä asian hoitamiseen.

Mietin viimeksi kuluneella viikolla arvojani ja sitä, toteutuvatko ne elämässäni? Kuten olen maininnut, pehmeät arvot ovat minulle tärkeitä ja vastustan kapitalistista oravanpyörää, joka kuluttaa ihmiset loppuun. Viime vuoden aikana mietin arvojani uusiksi erityisesti työnteon saralla, sillä havahduin yhä useammin siihen, miten uupunut olin henkisesti. Työasiat pyörivät mielessäni vielä nukkumaan mennessä ja yksi jos toinen niihin liittyvä asia ahdisti. Ymmärsin myös sen, etten anna aikaani riittävästi asioille ja arvoille, jotka merkkaavat minulle eniten! Vaikka työ on tärkeä osa elämää, se ei ole minulle tärkeintä ja silti annan sille eniten aikaani, miksi näin? Yrittäjänä työntekoon on kuitenkin helppo hukuttautua myös silloin, kun pelottaa kohdata itsensä tai ei halua keskittyä oman elämän ongelmakohtiin. Kun täyttää elämänsä kiireellä, voi unohtaa ne kaikista kipeimmät asiat. Huomaan itsessä myös sen, miten usein puhun työstä ensimmäisenä ihmisille, joita en ole hetkeen nähnyt. Tämä on jonkinlainen automaatio ja selkeästi ainakin minulle tapa sivuuttaa henkilökohtainen elämä vieden keskustelua kauas mm. parisuhde asioista, joissa en koe onnistuneeni.

AjanhallintaAjanhallintaAjanhallinta

Omia arvoja on hyvä säännöllisesti läpikäydä myös ajanhallinnan kannalta. Kun arvot ovat mielessä selkeinä, on helpompi hallita myös aikaa, jota meillä on rajallisesti. Etenkin, jos laiminlyö itselleen tärkeitä asioita (ystävät, parisuhde, treenit jne.) vain siksi, ettei koe ehtivänsä, on jotain selkeästi pielessä! Ajankäytön hallinta on toisinaan myös luopumista ja mikäli vuorokauteen halutaan lisätunteja, on ne nipistettävä jostain. Tämä on paikoitellen hankalaa ja voin vaan kuvitella, mitä se on perheellisten elämässä… Kaikki ei ole aina yksinkertaista, vaikka toisaalta – me nimenomaan tehdään asioista niin usein monimutkaisia! Tuokin on hyvä aspekti muistaa, kuinka loppupeleissä päätämme sen, miten asioihin suhtaudumme. Joskus se, että luopuu jostain saadakseen lisää aikaa esimerkiksi läheisilleen, voi olla sen kaiken luopumisen väärti!

Otammeko mieluummin enemmän rahaa ja vähemmän aikaa, vai toisinpäin? Tätä pohdin itsekin syyskuussa, kun kirjoitin tekstin otsikolla ”Miten paljon haluan kuukaudessa tienata?”. Tuossa kohtaa kamppailin näiden ajatusten äärellä paljon ja näissä neljässä kuukaudessa minulle on kirkastunut selkeämmin se, etten halua kliseisesti kuolinvuoteella havahtua siihen, etten ole toteuttanut riittävästi minulle tärkeitä asioita! Tavoitteeni onkin priorisoida muuta elämää ja vapaa-aikaa korkeammalle myös jatkossa, eli toisin sanoen arvottaa elämää siten, että olen siihen täysin tyytyväinen ja voin sanoa eläväni arvojeni mukaisesti.

Muistetaan siis tehdä välillä oman elämän priorisointia ja arvottaa aikaa, jota meillä on vain rajallisesti käytettävänä. Elämä ei jatku loputtomiin, jonka vuoksi itselleen tärkeitä asioita kannattaa elää päivittäin todeksi.

Kuvat: Iines Aaltonen

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *