Gluteeniton ja laktoositon mustikkapiirakka

Eilen oli pitkästä aikaa piirakkapäivä! Mustikkapiirakka on aina ollut suosikkini mutta tosiaan maidon välttelemisen vuoksi harvoin näitä tulee enää tehtyä. Äidin tekemänä se oli niin parasta lapsena! Googlettelin maidottomia ja gluteenittomia piirakoita mutta vaihtoehdot kuulostivat sen verran kuiville, että päätin tehdä sen gluteenittomaan pohjaan ja laktoosittomiin maitotuotteisiin. Itselleni ei ole yleensäkään niin väliä vaikka olisi vähän kuivakkaa mutta mieheni tuntien halusin, että hänkin voisi nautiskella piiraasta. 🙂 Mähän teen säännöllisesti sellaista ”kokeilua” maitotuotteilla josko niitä voisi taas alkaa syömään mutta valitettavasti oireitahan niistä saan. Esimerkiksi kyläillessä tai muissa tapahtumissa en ole asian suhteen niin tarkka, kuin kotioloissa arkisin. Mutta kyllä sitä sitten taas syönnin jälkeen tietää miksi niitä kannattaa vältellä… 

Nojoo, mutta sitten itse reseptiin, joka mielestäni takaa todella herkullisen ”hieman kevyemmänkin” mustikkapiirakan. Ainut seikka mikä jäi vähän harmittamaan oli tuo pohja. Siitä tuli siis liian ohut tällaiselle tyypille, joka diggaa piiraassa etenkin siitä pohjaosasta. 😀 Kannattaa siis tehdä pohja joko puolitoista tai kaksinkertaisena jos piirakkavuoka on suhteellisen suurikokoinen! 

Gluteeniton ja laktoositon mustikkapiirakka

Pohja

1 kananmuna
1 dl Provenan gluteenittomia kaurajauhoja
1 dl kookosjauhoja
1/3 dl kookossokeria (halutessaan 1/2 dl ja käy esim. intiaanisokerikin)
2 tl leivinjauhetta
100 g laktoositonta voita

Sekoitetaan alkuun sula voi ja kananmuna keskenään vaahdoksi, seuraavaksi lisätään kookossokeri. Kun nämä on vaahdotettu sekaan heitetään kuivat aineet, tässä vaiheessa suosittelen vispilän vaihtoa kapustaan ja lopulta käsiin. Kun pohja on taikinamaista levitetään se voideltuun uunivuokaan. 

Täyte

 400 g suomalaisia pakastemustikoita
2 prk laktoositonta maitorahkaa
2 kananmunaa
4 tl vaniljasokeria / haluamaansa sokeria

Itse kaadoin mustikat suoraan pohjan päälle, jonka jälkeen tein vasta täytteen. Täyte sekoitetaan erillisessä kulhossa ja kaadetaan lopuksi pohjan ja mustikoiden päälle. Kannattaa vielä levitellä se nätisti, jotta lopputuloksesta tulee tasainen. 🙂 Uuni noin 175 asteeseen ja paistellaan sellaisen tunnin verran. 

Tarjoiluun suosittelen jäätelöä, ehdottomasti! Itse vetelin vaniljaisen kaurajäden kera ja toimii. Tosin, nämä kuvat on napattu vasta tänään aamulla meidän ”aamupalalta” jolloin mentiin luonnollisestikin ilman jädeä. Tykkään piirakasta itseasiassa vielä enemmän, kun se on kylmettynyt kaapissa yön yli. 🙂

Kommentointi suljettu väliaikaisesti.