Gluteeniton omena-banaanileipä
Mietin jo eilen, että tänään voisi olla hyvä päivä leipoa jotain pientä. Suomalaiset omenat ovat nyt ”kuumaa kamaa” ja ainakin itse olen ostanut niitä kotiin useampaan otteeseen. Päätinkin, että jokin omenaresepti voisi olla hyvin ajankohtainen, joten niinpä lähti leivontaan omena-banaanileipä. Banaanileipää olen tehnyt varmaan kymmenessä erilaisessa variaatiossa, joten nyt on jälleen yksi variaatio lisää! Hieman jännitti onnistuuko resepti, sillä en ole hetkeen leiponut, mutta ilmeisesti se sitten meni kuin vanhasta muistista. Banaanileivän resepti lienee jo takaraivossa, nimittäin niin usein sitä olen tehnyt ja hieman sitten fiksaillut tarpeen mukaan. Tällä kertaa leipä on tosiaan yhdistelmä banaania, omenaa ja kanelista makuvivahdetta, joka uppoaa ainakin minuun!
OMENA-BANAANILEIPÄ (GL, M)
- 1 tl ruokasoodaa
- 1 tl leivinjauhetta
- 2 tl Foodin Ceyloninkanelia*
- 1 tl Foodin vaniljajauhetta*
- 1/2 tl laadukasta himalajan suolaa
- 2 luomu kananmunaa
- 1 dl Foodin kookossokeria* (tämän voi korvata myös nestemäisellä makeuttajalla, kuten hunaja, agave tms.)
- 1 kypsä ja pehmeä banaani
- 1,5 dl Foodin mantelijauhoja*
- 1 dl Semper gluteenitonta jauhoseosta
- 1/2 dl kaurajauhoja
- 1/2 dl tattarijauhoja
- 2 pientä suomalaista omenaa
- 1/2 dl Foodin kookosöljyä*
- 2 rkl kaurajuomaa
- 1/2 dl kaurahiutaleita
Koristeluun:
- 1-2 suomalaista omenaa
- Kaurahiutaleita
Kaadetaan kulhoon leivinjauhe, ruokasooda, suola, vaniljajauhe, kaneli ja kookossokeri. Sekoitetaan hyvin keskenään ja lisätään toiseen kulhoon rikotut kananmunat sekä muussattu banaani. Yhdistetään aiheosat keskenään ja sekoitetaan jälleen. Lisätään joukkoon yksitellen jauhot. Jauhojen kanssa voi säätää oman maun mukaan, eli kaikki mahdolliset gluteenittomat jauhot käy. Pilkotaan omenat ja lisätään taikinan joukkoon. Viimeisenä kaadetaan mukaan vielä kaurajuoma, kaurahutaleet sekä kookosöljysula. Lopuksi vielä huolellinen sekoitus, jonka jälkeen kaadetaan taikina voideltuun uunivuokaan.
Lämmitetään uuni 200 asteeseen, jossa paistetaan ensin 25 minuuttia. Loppuajaksi pudotetaan lämpö 180 asteeseen, jossa kypsennetään vielä puolisen tuntia. Paistoajassa kannattaa huomioida uunien eroavaisuudet, eli jos uunisi on moderni kiertoilmauuni, älä luota näihin paistoaikoihin! Paistoaika on helppo testata siten, että seuraa leipää kymmenen minuutin välein ja kokeilee leivän kypsyyttä veitsellä. Siinä kohtaa, kun veitseen ei jää enää hurjasti vetelää taikinaa, on leipä valmis. Tosin liian kuivaksi ei kannata paistaa, sillä muuten leipä murenee! Näin on käynyt itselleni usein juuri gluteenittomien leipien kanssa, eli olkaa sen suhteen tarkkana. Ja vielä loppuun huomiona, mikäli pidät makeasta leivästä, maista taikina ja lisää kookossokerin määrää! Itse en nauti kovin makeasta leivästä, joten pidin sen kohtalaisena – tämä tosin voi olla jonkun makuun turhan ”mautonta”, jonka vuoksi tästä haluan muistuttaa.
Kun leipä on ollut uunissa riittävän kauan, laitetaan se pakastimeen noin viideksi minuutiksi, mikä nopeuttaa jäähtymistä. Tämän jälkeen odotellaan hetki niin, että leipä ehtii jähmettymään ennen kuin se asetetaan tarjolle. Nautiskellaan sellaisenaan tai vaikka herkullisten tahnojen kera.
Oikein ihanaa perjantaita ja alkavaa viikonloppua kaikille!
*Foodinin tuotteet blogin kautta saatuja