Helppo ja herkullinen gluteeniton pizza

Viime viikonloppuna vietettiin pizza-lauantaita, joka tarkoitti itse valmistettua pizzaa, rentoutumista ja sarjojen katselua. Mainitsin eilisessä postauksessa siitä, kuinka vasta testasin ensimmäistä kertaa lupiinijauhoja pizzapohjaan ja totesin ne hyväksi löydöksi. Lupiinijauhot paitsi maistuvat hyvältä, tekevät pohjaan myös kivan kellertävän värin. Ainoana miinuksena on mainittava, ettei pizza pysy lupiinijauhojen avulla kovin hyvin kasassa, jonka vuoksi niiden rinnalla kannattaa käyttää yhtä tai kahta muutakin gluteenitonta jauholaatua. Lupiinijauhot olivat kuitenkin hyvä löytö, sillä itseäni on jo pidempään tympinyt pizzapohjassa tattarin ja kauran sekoitus, jota olen varmasti eniten suosinut.

Valmistamani pizza on tosiaan tehty gluteenittomiin jauhoihin ja nostatukseen on käytetty hiivan sijaan leivinjauhetta. Tosin hurjasti pohja ei päässyt kohoamaan, sillä olin taikinan kanssa vähän malttamaton, mutta noin yleisesti leivinjauhe toimii hyvin hiivan korvikkeena, jos taikinan jaksaa antaa kohota ainakin puolisen tuntia kuumassa vesihauteessa. Eli jos et halua käyttää hiivaa, tai sitä ei satu kotoa löytymään, ajaa leivinjauhe saman asian aika mukavasti.

Muutoin pohja on valmistettu yksinkertaisella ohjeella ja testasin täytteisiin ensimmäistä kertaa ikinä muu jauhista, joka on kasvisversio jauhelihasta. Raati arvosteli ”jauhelihan” ihan hyväksi, tosin ehkä hieman kuivahkoksi. Mietittiin yhdessä, miten se varmasti sopisi hyvin bologneseen, mutta pizzaan ei ehkä kuitenkaan. Siispä jatkossa mennään muilla täytteillä, mutta aina on kiva kokeilla uutta! Joskus sitä yllättyy ja toisinaan pettyy…

GLUTEENITON PIZZA KAHDELLE

Pohja:

  • 1,5 dl kaurajuomaa tai muuta kasvipohjaista juomaa
  • 1 tl suolaa
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1/2 dl mantelijauhoja
  • 2 dl lupiinijauhoja
  • 1,5  dl tattarijauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta

Täytteet:

  • 1 paketillinen ”muu jauhista”
  • 1 prk valkosipulilla täytettyjä oliiveja
  • 1 prk ananasta
  • 75 g luomu fetaa (vähälaktoositon)
  • Emmentaljuustoa oman maun mukaan (vähälaktoosinen)
  • Oreganoa
  • Mustapippuria
  • Sipulia
  • Tomaattimurskaa
  • Rucolaa

Valmistetaan pizzapohja sekoittamalla kaikki aineet yhteen ja laitetaan kuumaan vesihauteeseen kohoamaan. Itse pidin tosiaan vain noin 5-10 minuuttia, jonka vuoksi pohja jäi tällä kertaa olemattomaksi, mutta suosittelen malttia, eli pitämään taikinaa liinan alla vesihauteessa ainakin 30 minuuttia, jolloin pohja ehtii kohoamaan. Nälkäisenä ei siis kannata aloittaa pizzan valmistusta leivinjauheen kanssa. 😁

Kun taikina kohoaa, ruskistetaan muu jauhis ja sipulit. Kun pohja on valmis, levitetään se uunipellille ja tarvittaessa lisätään jauhoja niin, ettei taikina jää sormiin kiinni. Levitetään pohjalle tomaattimurska, sen päälle jauhis, pilkotut oliivit, ananakset ja lopuksi vielä fetajuusto. Ripotellaan mausteita ja aivan viimeisenä vielä juustoraaste. Lämmitetään uuni 200 asteeseen ja paistetaan siellä 20-30 minuutin ajan niin, että pizza tuntuu kypsältä. Lisätään päälle rucolaa ja halutessa balsamicoa. Sitten vaan nautiskelemaan!

Oikein rentouttavaa tiistai-illan jatkoa ja jos testaatte lupiinijauhoja pizzapohjaan, niin kertokaahan, mitä piditte!? ☺️

Mun keittiöön ne ovat tulleet jäädäkseen. ❤️

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Hyvä olo Suosittelen