Herkullinen Tom yam -keitto katkaravuilla
Ihanaa äitienpäivää kaikille äideille! Tämän päivän postaus ei liity mitenkään päivän teemaan, mutta haluan jakaa kanssanne reseptin, jota ollaan valmistettu nyt parikin kertaa. Rakastetaan molemmat thaimaalaista ruokaa ja siitä syystä innostuttiin tuossa taannoin testaamaan thaimaalaista keittoa perinteisten curryjen sijaan. En ole koskaan itse Tom yam -keittoa valmistanut, mutta Tonilla oli siitä kokemusta, joten lähdettiin hänen aikaisempien kokeilujen pohjalta hieman soveltamaan ja sen seurauksena syntyi aika herkullinen keitto, vaikka itse sanonkin! Keittoa voi varioida oman maun ja mielen mukaan, eli katkaravut voi pudottaa kokonaan pois, jos niistä ei pidä ja joukkoon lisätä esim. enemmän sieniä tai tofua.
Tom yam -keitto katkaravuilla (GL, M)
- 1/2 l vettä
- 1 prk kookosmaitoa (Kara kookosmaitoa)
- 1/2 pkt tuoreita herkkusieniä
- 4 rkl limetin mehua
- 2 rkl kalakastiketta
- 2 kpl sitruunan ruohoja
- Tuoretta korianteria
- 1 dl ituja
- 10-12 kpl kuivattuja kaffir lehtiä (lasipurkissa maustehyllyllä)
- Peukalon kokoinen palanen tuoretta inkivääriä
- 3 valkosipulin kynttä
- Kevätsipulia tai purjoa oman maun mukaan
- 2 pussillista pakaste katkarapuja (Käytettiin Rainbow 180 g pusseja, isoja 1 pss ja pieniä 1 pss)
- 10-12 kirsikkatomaattia puolitettuna
- Tuoretta chiliä maun mukaan
- 2 rkl tomaattisosetta
Kaadetaan vesi kattilaan ja kiehautetaan. Kun vesi kiehuu, lisätään joukkoon sienet ja sillä välin, kun sienet keittyvät, pilkotaan sitruunanruohot (neljään osaan, jotta mahtuvat kattilaan), kirsikkatomaatit puoliksi, valkosipulinkynnet, chilit, kevätsipuli sekä inkivääri. Kun nämä on pilkottu, kaadetaan ainekset sienien joukkoon kiehuvaan veteen ja annetaan kiehua puolella teholla noin viisi minuuttia. Kaadetaan joukkoon kookosmaito, idut, kalakastike, tomaattisose, kaffrin lehdet ja limetin mehu. Keitetään miedolla lämmöllä ja lopuksi lisätään vielä jäiset katkaravut sekä tuore korianteri höysteeksi. Maistetaan liemi ja tässä kohtaa keittoa voi vielä maustaa oman maun mukaan. Chilin määrällä tulisuutta voi hyvin säädellä ja jos vahingossa keitosta tulee liian tulista, kannattaa joukkoon lisätä kookosmaitoa pehmittämään makua. Annetaan keiton vetäytyä hetki miedolla lämmöllä välillä sekoitellen. Parasta keitto on tuoreena, mutta toki sitä syö myös myöhemmin, jos säilöö hyvin tai pakastaa.
Tästä keitosta on tullut yksi uusi suosikkini, vaikka se vaatiikin hieman enemmän aineksia ja tämän vuoksi suunnitelmallisuutta. Kaffrin lehtiä ei ainakaan meidän lähikaupoissa ihan päivittäin löydy, jonka vuoksi niitä kannattaa hamstrata kaappiin.
Onko täällä muita Tom yam -keiton ystäviä?