Keskikesän gluteeniton ja maidoton mansikkapiirakka
Oikein ihanaa juhannuspäivää! Keskikesän juhlan kunniaksi haluan jakaa kanssanne tänään reseptin suussa sulavaan mansikkapiirakkaan, joka on gluteeniton ja maidoton. Mikään super terveellinen versio tämä piirakka ei tällä kertaa ole, mutta annan kyllä muutaman vinkin, miten siitä saa halutessaan kevyemmän version.
Halusin vaihteen vuoksi valmistaa piirakan, joka ei ole kokonaan paistettu. Eli halusin pavlovan tyylisesti paistaa pohjan ja lisätä päälle tuoreita aineksia. Kokeilin ensimmäistä kertaa myös Kaslinkin kauravispiä, jonka nappasin täysin summanmutikassa hyllystä. Kokonaisuus toimi oikein kivasti, mutta kauravispi on kieltämättä makuuni vähän turhan makeaa… Eli piirakasta tuli makeampi kuin ajattelin, joten onneksi sentään pohjasta tajusin tehdä vanhasta tottumuksesta vähemmän makean. Voi olla, ettei näin ole monen muun makuun, mutta itse olen aika herkkä hyvin makeille leivonnaisille. Laitan siis oheen pari erilaista täytevaihtoehtoa, joista voi valita sen mukaan, haluaako hemmotella itseään kunnolla makealla, vai hakeeko sitä terveellisempää, vähempi sokerista versiota.
KESKIKESÄN MANSIKKAPIIRAKKA (GL, M)
- 2 kananmunaa
- 1 tl leivinjauhetta
- 2/3 tl Foodin* vaniljajauhetta
- 2-3 tl Foodin* kookossokeria (voi myös korvata stevialla tai hunajalla)
- 1,2 dl Foodin* kookosöljyä (juoksevaa)
- 1,5 dl Foodin* mantelijauhoja
- 1 dl kaurajauhoja
- 1/2 dl gluteenitonta jauhoseosta (käytin itse Semperin vaalean jauhon jämät)
- 1 dl Foodin* tefjauhoja
- Pieni ripaus himalajan vuorisuolaa
Täyte:
Vaihtoehto I
- 1,5 prk Kaslink Aito vispautuvaa kaurakermaa tai Alpron vastaavaa
- 400-500 g tuoreita mansikoita
Vaihtoehto II
- 200 g/1 prk kookoskermaa (täysrasvainen)
- 2 dl Alpron GO ON -soijarahkaa
- 1 kananmuna
- 2 tl Foodin* kookossokeria
- 400 g pakastemansikoita
Vaihtoehto III
- 400 g pakastemansikoita
- Sopivasti GO ON -soijarahkaa
*Foodin luomutuotteet sponsoroitu
Valmistetaan pohja sekoittamalla suola, leivinjauhe ja vaniljajauhe keskenään. Lisätään joukkoon pari kananmunaa ja vispataan seos. Ripotellaan joukkoon makeutus, eli kookossokeri, joka on yksi suosikeistani makeuttajana. Sekoitetaan ja lisätään joukkoon sula kookosöljy ja jauhot. Kun taikina on valmis, testataan maku ja jos se tuntuu sopivalta, kaadetaan taikina voideltuun piirakkavuokaan. Lämmitetään uuni 180 asteiseksi ja paistetaan pohjaa sen keskitasossa noin 25 minuuttia. Huomioithan ajassa uunisi tehokkuuden, eli itsellä tosiaan käytössä ns. vanhanaikainen uuni, joka on hitaampi kuin kiertoilma.
Kun pohja paistuu, valmistetaan täyte. Jos teet täytteen numero I, vispataan kauravispi vaahdoksi joko käsin tai blenderissä ja kaadetaan se valmiin, jäähtyneen pohjan päälle. Tämän jälkeen piirakka on valmis herkuteltavaksi. Jos taas teet täytteen numero II, sekoitetaan kaikki täytteen aineosat keskenään kulhossa ja kaadetaan piirakan päälle ennen uuniin laittoa. Tämä pidentää todennäköisesti piirakan paistoaikaa, joten tämä kannattaa huomioida. Täyte numero III on kaikista pelkistetyin, eli kaadetaan kulhoon mansikat ja sekaan sen verran rahkaa, että mansikat peittyvät kivasti. Kaadetaan täyte pohjan päälle ja paistetaan uunissa normaalisti samalla tapaa, kuten täyte numero II.
Reseptin piirakka on muuten tehty keskikokoiseen vuokaan, eli jos käytät isoa vuokaa, suosittelen tekemään pohjasta 1,5 kertaisen.
Oikein ihanaa juhannuksen jatkoa!
Stay safe.❤️❤️