Kokemukseni uniongelmista
Olen jo pidempään halunnut jakaa kanssanne kokemukseni uniongelmista. Ongelmat alkoivat kohdallani aika tarkalleen ottaen kolmenkympin kynnyksellä, kun elämäni mullistui monellakin tapaa. Noihin aikoihin erosin, masennuin ja kärsin ahdistuksesta, vaihdoin työtä säännöllisestä päivätyöstä yrittäjähenkiseen työhön ja olin ylipäänsä hukassa elämäni suhteen. Tuota ennen olin aina satunnaisia poikkeuksia lukuun ottamatta nukkunut hyvin – saanut unen nopeasti ja nukkunut yöni sikeästi. Olen kuullut, kuinka usein univaikeudet liittyvät heräämisiin yöllä ja siihen, ettei yöllä herätessä saa enää unta. Omalla kohdalla ongelmat ovat liittyneet täysin unen saannin vaikeuksiin ja siihen, etten ole välttämättä saanut unta, vaikka olen ollut väsynyt. Minulle on ollut hyvin tyypillistä odottaa unta tunti tai useampi, jonka jälkeen olen vasta nukahtanut. On ollut öitä, kun olen ollut valveilla vielä aamu viideltäkin, koska uni ei vaan tule ja ei, en ole nukkunut samaisena päivänä kahteentoista, kuten voisi ehkä kuvitella, vaan herännyt aamu yhdeksältä.
Tällä hetkellä puhun ongelmista menneessä muodossa, sillä nyt on meneillään hyvä ajanjakso. En tiedä johtuuko se parisuhteesta ja siitä, että olen elämässäni aika hyvässä tasapainossa vai mistä, mutta tällä hetkellä nukun yöni pääasiallisesti hyvin ja mikä parasta, nukahdan oikeastaan heti, kun menen illalla vuoteeseen. Se on minulle paljon se. Haluan ajatella optimistisesti ja siksi toivon, että tämä vaihe olisi nyt pitkäaikainen tai vaikka lopullinen. Pakko kuitenkin sanoa, että parempia jaksoja on ollut ennenkin ja välillä olen nukkunut pari viikkoa todella hyvin, kunnes taas kärsinyt vaikeuksista nukahtaa. Tämä aiheutti hankaluutta etenkin aikaan, kun aamuisin oli palavereja ja piti olla sovituissa tapaamisissa. Nykyään teen töitä paljon etänä ja sovin vain harvoin mitään aikaisiin aamuihin. Tällöin heräämiseen ei liity stressiä ja illalla ei tarvitse pelätä, saako unta ja miettiä ahdistuneena, kuinka monta tuntia ehtii nukkumaan ennen ylösnousua.
Jokainen uniongelmista joskus kärsinyt tietää, kuinka tuo vaikuttaa aivan kaikkeen elämässä. Väsyneenä kapasiteetti ei ole samaa luokkaa kuin se on virkeänä. Kun on nukkunut huonosti, aivot eivät pelaa, hermostuttaa ja kaikki on hankalampaa. Univaje vaikuttaa myös kykyyn treenata ja kiihdyttää nälkää sekä napostelun himoa. Jos univaje kasvaa, nukkumisesta tulee herkästi mörkö ja se alkaa ahdistamaan. On hirveää katsoa kelloa yöllä kolmen tunnin pyörimisen jälkeen ja todeta, että ehtii nukkumaan viisi tuntia, JOS nyt nukahtaa. Monesti noissa tilanteissa unensaanti saattaa vaikeutua entisestään, kun sitä alkaa stressaamaan. On luonnollista, että toisinaan nukkuu huonommin ja jokaisella on välillä kausia, ettei uni tule tai on päinvastoin yliväsynyt. Mikäli ongelmat kuitenkin pitkittyvät, voidaan puhu univaikeuksista ja ongelmista. Vaikka itselläni on välillä hyviä ajanjaksoja, en silti voi kutsua itseäni hyväuniseksi, en missään nimessä. Puhunkin aina unesta puhuttaessa ongelmistani ja olen muuten myös todella yllättynyt, miten moni näihin ongelmiin samaistuu! Etenkin ikäiseni yli kolmekymppiset nukkuvat huonommin ja todella monella on jonkinlaisia vaikeuksia nukkumisen kanssa. Tiedän myös ihmisiä, jotka nukkuvat lääkkeillä tai tarvitsevat joka ilta melatoniinia purkista, saadakseen unen.
Nyt kun tarkastelen omaa nukkumista, totean, että yksi syy unensaannin vaikeuksiin on kohdallani varmasti päätetyöskentely. Tällä hetkellä teen enää harvoin töitä iltaisin yhdeksän jälkeen, jonka vuoksi ruutuaikani iltaisin on pienempi kuin se oli yksin ollessa. Rehellisyyden nimissä sinkkuna saatoin olla koneella yömyöhään, eli monesti läppäri sulkeutui vasta yhdeltä yöllä, mikä on aika hurjaa. Vaikka tiesin, että näytön kirkkaus virkistää ja aivot saattavat jäädä ylivirittyneeseen olotilaan, kun työskentelee noin myöhään, silti tämän rytmin katkeamiseen vaadittiin parisuhde. Tokikaan tuo ei ole varmasti ainut syy, vaan jo ihan yleinen elämäntilanne vaikuttaa – onko miten paljon stressiä jne. Yksi tärkeä vempele on myös sänky, tyyny ja peitot. Jos sänky ei ole hyvä, sitä nukkuu tiedostamattaankin huonommin, eikä uni ole laadukasta. Tämäkin on aspekti, jota tässä on nyt uuden kumppanin kanssa pohdittu ja suunnitellaan koko setin vaihtoa uuteen viimeistään ensi vuoden alussa.
Tiedostan omalla kohdalla myös sen, että herkkänä ihmisenä mieleni järkkyy herkemmin ja mielen järkkyminen vaikuttaa tietenkin yöuneen. Voin etsiä syitä ulkopuolelta ja tietenkin kokonaisuus ratkaisee, mutta kyllä mielentilalla on iso vaikutus. Jos mietin esimerkiksi kuormitusta ja stressiä, kyllä kuormittuneena kärsin univaikeuksista herkemmin kuin, jos elämäni on tasaista. Tämän vuoksi myös yleinen balanssi on itselleni todella tärkeää, eikä elämässäni saisi olla draamaa tai asioita, jotka aiheuttavat ahdistusta. Aikaisemmin tuollaisia kuormittavia asioita itselleni olivat esimerkiksi deittailukuviot ja niihin liittyvä epävarmuus, ahdistus ja stressi siitä, missä mennään. Nyt kun tuollaistakaan epävarmuutta ei enää ole, sitä saa olla hyvin kiitollinen tasapainosta, jonka nykyinen suhteeni ja elämäni ylipäänsä minulle tarjoaa. Toki töiden kanssa edelleen välillä tasapainoilen, sillä olen niin huono sanomaan ei, vaikka kapasiteetti ei riittäisi. Tämänkin suhteen on vaan pakko harjoitella, jos haluaa voida hyvin. Uni on kuitenkin niin tärkeä osa hyvinvointia, ettei sen suhteen kannata tehdä kompromisseja.
Itsehän en ole saanut aikaiseksi tutkituttaa asiaa lääkärillä, koska kohdallani ongelmat ovat kausittaisia. Tunnistan myös aina, mistä mahdollinen huono ajanjakso johtuu, eli osaan aika hyvin yhdistellä palapelin palasia. Yksi syy, jota en tullut aikaisemmin ajatelleeksi, saattaa olla myös alhainen ferritiini ja sen vaikutus yöuneen. Jo ihan tästäkin syystä tankkaan rautaa nyt kunnolla ja toivon, että se viimein tuottaisi tulosta…
Listasin loppuun vinkkejä parempaan uneen, eli toisin sanoen asioita, joihin itse kiinnitän huomiota ja joissa pyrin petraamaan, jotta nukun paremmin.
- Ei töitä enää kello 21.00 jälkeen. Tämä ei ole yrittäjälle aina helppoa, sillä välillä on tehtävä poikkeuksia, mutta noin yleisesti töiden tekeminen kannattaa ajoittaa 08.00-18.00 välille.
- Rauhallisiin iltoihin panostaminen auttaa unensaannissa. Ei siis treenejä yömyöhään ja mieluiten iltoihin rentoa tekemistä, kuten lukemista, sarjojen katselua, teen juontia jne. Itsehän tykkään juosta iltaisin, sillä se unettaa, mutta salin vaikutus on päinvastainen ainakin kohdallani. Myös sarjoista voi olla montaa mieltä, mutta itse olen huomannut, että niiden katselu väsyttää.
- Viileä huone ja tuuletus ennen nukkumaan menoa parantaa huoneilmaa ja auttaa unensaannissa.
- Puhtaat lakanat saavat olon hyväksi, jonka vuoksi vaihdan lakanoita todella usein. En edes kehtaa sanoa, miten usein, mutta usein. 🙈 Minua tuo kuitenkin helpottaa myös unensaannissa, jonka vuoksi tuota tapaa vaalin.
- Tarvittaessa melatoniini auttaa nukahtamaan, eli jos aamulla on poikkeuksellisen aikainen herätys, voi melatoniinin nappaaminen ennen nukkumaanmenoa auttaa nukkumaan. Tätä suosittelen etenkin silloin, jos yhtään tuntuu, että unensaanti aiheuttaa stressiä.
- Hyvä sänky ja petivaatteet, niillä on iso merkitys. Huonossa sängyssä ei kukaan nuku hyvin.
- Hiilarit iltaisin unettavat, joten pyrin syömään iltaisin aina jotain hiilaripitoista. Tämäkin on varmasti yksilöllistä, mutta jos kärsit uniongelmista, kokeile syödä iltapuuro tai vaikka hedelmiä jogurtilla iltapalaksi. Myös lämmin unettaa, eli lämmin iltapala voi olla kokeilemisen arvoinen.
- Selkeä unirytmi on tärkeämpi kuin ehkä ajattelisi. Itselläni luontainen rytmi on 00.00-01.00 välillä nukkumaan ja ylös 9.00-10.00 välillä. Tämä on sellainen rytmi, johon palaan aina kerta toisensa jälkeen, vaikka välillä menisin aikaisemmin nukkumaan. Minulla on ikuisuusprojekti muuttaa tuo tunti aikaisemmaksi, enkä rehellisyyden nimissä oikein usko, että se tulee koskaan onnistumaan… 😁
- Päiväunia ei kannata nukkua, vaikka kuinka tekisi mieli. Toki jos yöllä on nukkunut vain muutaman tunnin, niin järki käteen, mutta ”turha” päikkäreiden vetäminen on asia, jota ei kannata harrastaa. Päiväunet ovat aina pois yöunista.
- Kahvia ei kannata juoda enää kovin myöhään. Itselle tämä kriittinen aikaraja on kello 18.00. Tuon jälkeen, jos juon kahvia, en varmasti saa unta illalla.
- Käy suihkussa ennen nukkumaanmenoa. Suihku nimittäin rauhoittaa ja puhdas olo tekee nukkumaanmenon miellyttäväksi. Siihen kylkeen vielä puhtaat lakanat, niin on ainakin hyvät elementit unen saannille ja hyville unille.
Onko teillä kokemusta uniongelmista tai vinkkejä/rutiineja unensaantiin?