Kuivatut hedelmät -hyvä tapa herkutella?
Itse korvaan useinkin irtokarkit ja muut makeat sokeriherkut kuivatuilla hedelmillä. Olen aina pitänyt hyvin paljon tuoreista hedelmistä ja varmaan siksi myös kuivatut miellyttävät makunystyröitäni. Monista paikoista olen kuitenkin lukenut (ja kuullut), että kuivahedelmien epäterveellisyys on verrattavissa jopa irtokarkkeihin!? Tässä on mielestäni niin pitkälti kyse siitä, millaisia hedelmiä syö. Syökö niitä joihin on lisätty huolella sokeria, vai lukeeko tuoteselosteet tarkkaan ja valitsee laadultaan parempaa? Irtokarkeissa tätä mahdollisuutta ei ole. Ja nyt ei siis anneta edes mahdollisuutta nille epäterveellisille aspartaamikarkeille…
Suurinosa päivittäistavarakauppojen kuivahedelmävalikoimista sisältää lisättyä sokeria, joten tarkkana saa olla. Toki monet K-Kaupat ovat tsempanneet ja heidän valikoimissaan on varmasti jo parempiakin vaihtoehtoja. Omaan makuuni kuivahedelmien tulee kuitenkin olla luomulaatuisia ja sen lisäksi tuoreen pehmeitä. Ostan mieluummin pienempinä annoksina ja parempaa, kuin kilokaupalla laadultaan huonompaa sokerisettiä. Itse tilaankin kuivatut hedelmät yhteistyökumppanini Luontaistukun kautta, tai vastaavasti ostan Ruohonjuuresta.
Kuivatut hedelmäthän sisältävät luonnollisestikin hedelmän omaa sokeria, eli fruktoosia. Näissä sitä on kuitenkin huomattavasti enemmän kuin tuoreissa hedelmissä, joissa on runsaasti vettä. Fruktoosihan on luonnostaan paljon makeampaa kuin tavallinen sokeri, vaikka sen sisältämä energiamäärä on nimeomaan sama kuin sokerissa. Tämä vaikuttaa siihen, että kuivattuja hedelmiä ei pysty syömään kovin montaa kerralla ja esim. smoothiessa pienempi määrä riittää tuomaan saman makeuden, kuin jos käytettäisiin tavallista sokeria. Siksi kuivattuja hedelmiä, joihin ei ole lisätty sokeria voi mielestäni ehdottomasti pitää parempana vaihtoehtona, kuin irtokarkkeja. Myöskään e-koodeja ei pussin kyljestä parhaimmissa tuotteissa ole laisinkaan.
Kuivatut hedelmät ovat makeanhimon tyydyttämisen lisäksi myös erinomainen kuidun lähde. Etenkin luumut ja aprikoosit ovat oiva tapa boostata jumissa olevaa vatsan toimintaa! Kuidun lisäksi nämä herkut ovat lähestulkoon rasvattomia (paitsi banaanilastut) ja koostuvat suurimmaksi osaksi hiilihydraateista. Lisäksi tähän litaniaan voisi vielä lisätä vitamiinit ja kivennäisaineet, joita kuivatuista hedelmistä myös löytyy. Ei siis mielestäni ollenkaan huono tapa herkutella? Vai oletteko eri mieltä? Kun toiset mutustavat leffassa irtokarkkeja, kuivatut hedelmät ovat aika hyvä vaihtoehto korvata karkit.
Tietenkin tässäkin kannattaa muistaa, että kuivahedelmät tosiaan sisältävän paljon energiaa mikä pitää huomioida syöntimäärissä. Jos joka päivä vetelee pussitolkulla sillä verukkeella, että ovat terveellisiä niin varmasti näkyy kropassa. Kohtuus, kohtuus. Itse tykkään makeuttaa smoothieita kuivahedelmillä ja etenkin viikuna, sekä taateli ovat ihan lemppareitani. Myös raaka -ja muussa terveellisemmässä leivonnassa kuivatut hedelmät ovat oiva apuväline. Niistä on siis makeanhimon tyydyttämisen lisäksi aika moneksi. 🙂
Kuten jo alussa mainitsin, omaan talouteeni hankin kuivatut hedelmät pääosin yhteistyökumppaniltani Luontaistukulta tai Helsingin keskustan Ruohonjuuresta. Toisinaan myös Punnitse & Säästä -ketjusta, mutta siellä saa olla tarkkana ettei eksytä pussiin sokerilla höystettyjä versioita. Ehdottomat lempparini kaikista ovat luomu aprikoosit ja viikunat, joita Luontaistukku myy mielettömän tuoreina ja pehmeinä. Varsinkin aprikoosien maku on valehtelematta ihan erilainen, kuin niiden peruskaupassa pyörivien vaaleampien versioiden. Voin lämpimästi suositella maistamaan, eikä tämä ole mikään maksettu mainos vaan rehellinen mielipide! Luomun ja tuoreus erottuvat positiivisesti edukseen. Jos kuivahedelmistä tahtoo vielä oikein super pehmeitä, niitähän kannattaa liotella jääkaapissa vesikulhossa. Tällöin saadaan entistä pehmeämpiä ja leivonnassakin helpommin käytettäviä yksilöitä.
Nam nam. Ehkä minä suuntaankin tuonne keittiön puolelle ja nappaan muutaman aprikoosin nassuun…
Mikäs on teidän tuomionne kuivatuille hedelmille? Suositteko herkuttelussa tai muussa, vai ovatko ihan ehdoton ei?