Lappi-rakkautta & saunailta Immelkartanossa

*Saunaillasta Immelkartanossa saatu media-alennus

Matkustin ensimmäisen kerran ikinä Lappiin vasta kolmekymppisenä. Ennen tuota en ollut käynyt Oulua korkeammalla, enkä oikeastaan edes ajatellut pitäväni kylmästä pohjoisesta. Aina lomien tullen etelän lämpö houkutteli enemmän, eikä pohjoinen käynyt edes mielessä. Miksi ihmeessä maksaa Suomen sisällä matkailusta, kun samalla hintaa voi lähteä ulkomaille? Tuo oli siis ajatukseni vielä nelisen vuotta sitten, ennen ensimmäistä käyntiäni Lapissa ja kun ulkomaille matkustaminen oli vielä ”sallittua”. Yksi parhaista ystävistäni on sen sijaan ravannut Kittilässä jo vuosia ja hänen ansiotaan on, että minäkin sinne lopulta pienoisen houkuttelun seurauksena päädyin. Muistan edelleen, miten jo se ensimmäinen Levin reissu vei mennessään! Ensimmäisen kerran jälkeen matkustin Leville samaisen sesongin aikana jopa kolme kertaa. Tuo perinne on jatkunut ja siitä lähtien, on erityisesti Kittilä tullut tuttuakin tutummaksi. Tänä vuonna matkustin ensimmäistä kertaa myös muualle Lappiin kuin Leville, kun kävin ystäväni kanssa minilomalla Ivalossa.

Lapissa on joku ihmeellinen, maaginen taika. Kun siellä käy kerran, haluaa sinne kerta toisensa jälkeen uudelleen. Erityisesti Helsingissä asuvana voin myöntää kaipaavani talvisin lunta ja lumi onkin yksi syy matkustaa esimerkiksi Leville, jossa minun tulee aktiivisesti käytyä. Tämän saman olen kuullut monelta muultakin, kuinka Lappi koukuttaa ja saa matkustamaan sinne uudestaan ja uudestaan. Monen korvaan Levi kohteena on varmasti eniten turistirysä ja bilepaikka, jollaisen leiman se on ehkä jossain määrin median kautta saanut. Levillä voi kuitenkin tehdä paljon muutakin ja siellä on todella paljon nähtävää. Toki yöelämä on siellä vilkkaampaa kuin vaikka Rukalla, mutta loppupeleissä kaikki on kiinni siitä, mitä haluaa matkaltaan ja mitkä asiat priorisoi matkalla tärkeiksi.

Olen kokenut Levin tähän mennessä aika monipuolisesti, mutta edelleen on asioita, joita en ole siellä tehnyt. Näistä muutaman mainitakseni, lumikenkäily ja husky-safari ovat sellaisia, jotka ovat edelleen to do -listalla. Olin Levillä viimeksi marraskuun lopussa, tosin silloin vain lyhyen aikaa, alle viikon. Kun puhutaan Levin kaltaisesta kohteesta, suosittelen ehdottomasti kokonaista viikkoa matkustukselle, sillä siellä on niin paljon tekemistä, kokemista ja nähtävää. Tokikaan yhdellä kertaa ei ole pakko tehdä kaikkea, vaan jotain voi jättää seuraavaan kertaan, jos haluaa lomailla rennosti ilman liian tiukkaa aikataulua. Yhtenä maininnan arvoisena paikkana haluan suositella  Immelkartanoa, jossa on mahdollisuus mm. saunoa ihanassa savusaunassa, paljuilla, pulahtaa avantoon, moottorikelkkailla ja maistella lähiruokaa.

Vierailin Immelkartanossa marraskuisella matkallamme toista kertaa ja tälläkin kertaa vuokrasimme savusaunan, joka sijaitsee nimensä mukaisesti Immeljärven rannalla. Saunaan mahtuu yhteensä 15 henkeä ja saunan löylyt ovat kieltämättä kokemisen arvoiset. Saunan yhteydessä on myös tupa, jossa on tunnelmallinen vuolukivitakka ja mahdollisuus ostaa virvokkeita saunomisen lomaan. Löylyjen rinnalla voi vierailla avannossa ja nautiskella lämmöstä ulkopaljussa kahden tunnin ajan. Olen käynyt kerran avannossa ja tämä oli nimenomaan Immeljärvessä pari vuotta sitten. Mielenkiintoinen kokemus, mutta silti tällä kertaa nautin lämpimästä paljusta kylmän avannon sijaan. Moni kehuu avannossa käyntiä, mutta itse taidan olla liian arka kylmälle ja mukavuudenhaluinen, ettei se ainakaan tässä kohtaa elämää ole vienyt mukanaan.

Mikäli Levillä siis kaipaa saunomista ja paljuilua, voin lämpimästi suositella Immelkartanoa! Vaikka monessa vuokramökissä onkin oma sauna, on savusauna täysin oma lukunsa ja kokemus, joka kannattaa Levillä kokea. Immelkartanossa on myös kaksi muutakin saunaa, eli arktinen sauna + avanto sekä lauttasauna, jos sellaiset kiinnostavat.

Olen miettinyt paljon tämänhetkistä tilannetta erityisesti matkustamisen kannalta. Jokainen tietää, miten tiukilla Lapin sesonki on, kun ulkomailta ei tule samalla tavalla turisteja kuin normaalisti. Vuonna 2020 kotimaanmatkailusta on tullut uusi trendisuuntaus ja mielestäni se on sellainen juttu, jota ainakin itse haluan puoltaa mahdollisuuksien mukaan! Kun ennen ajattelin, että loma on pakko viettää ulkomailla, enää en näin ajattele. Suomessa on paljon nähtävää, josta emme välttämättä edes ole tietoisia.

Itse tykkään Lapista, koska se on riittävän kaukana Helsingistä ja siellä on sitä kaipaamaani lunta talvisin. Olen myös monesti sanonut ystävilleni siitä, miten Lapissa ollessa oloni on todella vapautunut – ikään kuin jokin sellainen ”kuori” lähtisi pois ja tunnen oloni kevyeksi. Ehkä vähän hassua sanoa näin, mutta toppapuvussa ravintolassa tai kaupassa käynti, kerrastossa takkatulen äärellä hengailu ja mökkeily ovat vaan asioita, joita säännöllisesti kaipaa. Siispä onneksi meillä on Lappi. Toivon, että mahdollisimman moni löytäisi sen hienouden.❤️

Onko täällä muita Lapista pitäviä tai siellä talvisin vierailevia? ☺️

puheenaiheet matkat suosittelen oma-elama
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *