Maistuva ja terveellinen kasviskaalilaatikko (GL, M)

Viime aikoina olen jälleen innostunut enemmän ruoanlaitosta ja kotona on tullut tehtyä yhä useammin lounaita tai oikeastaan päivällisiä. Tuo on lähtökohtaisesti se, mihin aina pyrin, sillä en halua, että ulkona syömisestä tulee päivittäistä. Mielestäni on äärettömän suuri rahanreikä haaskata joka päivä rahaa ulkona syötyihin aterioihin, vaikka kävisikin ns. business lounailla, jotka voisit vähentää verotuksessa. Tästä syystä pyrin siihen, että syön mahdollisimman vähän viikolla ulkona ja tuohon tavoitteeseen olen nyt taas aika hyvin päässyt! Ruoan laittaminen on kuitenkin niin helppoa, nopeaa ja yksinkertaista, mikäli raaka-aineet vaan jaksaa kotiin ostaa ja kantaa. Toki siihen aina pyrin, että jos ruokaa laitan, teen samalla satsin, josta syön vielä seuraavanakin päivänä. Näin säästän aikaa ja myös euroja.

kasviskaalilaatikko

Mainitsin jo taannoin kaalilaatikosta ja sen reseptistä, jonka haluan kanssanne jakaa. Kaalilaatikko on tosiaan ollut yksi suosikkini jo vuosikaudet ja teen sitä säännöllisesti. Kylkeen helppo, itse valmistettu puolukkasurvos niin jes, taivaallista! Jos käyttäisin enemmän maitotuotteita, ostaisin varmasti myös raejuustoa laatikon kaveriksi, mutta suosin pelkästään survosta sekä kuivattuja karpaloita. Jakamani resepti on nimensä mukaisesti kasvisversio, johon voi halutessaan lisätä joukkoon vaikka soijarouhetta tai härkistä tuomaan ”lihan tuntua”. Mielestäni ne eivät kuitenkaan ole välttämättömyys, sillä makua laatikossa on ilmankin oikein mukavasti!

HERKULLINEN KASVISKAALILAATIKKO (GL, M)

  • 2 dl puuroriisiä
  • Luomu kaalia noin 900 g (pienehkö kaali)
  • 3-4 porkkanaa
  • 2 isoa valkosipulin kynttä
  • 1 pieni luomu sipuli
  • 1 tl meiramia
  • 2 tl mustapippuria
  • 1-2 cm siivu inkivääriä
  • 2 rkl sitruunanmehua
  • 1,5 dl kaurakermaa
  • 3-4 tl agave-siirappia
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 tl suolaa
  • 1,5 dl kuivattuja karpaloita

Lisukkeeksi:

  • Puolukoita
  • Kuivattuja karpaloita

Keitetään puuroriisi suolatussa vedessä kypsäksi. Samaan aikaan pestään ja siivutetaan kaali, raastetaan porkkanat ja pilkotaan sipuli, valkosipulit ja inkiväärin siivu pieneksi silpuksi. Kaadetaan kaikki suurehkoon wokkipannuun ja ruskistetaan kevyesti. Lisätään joukkoon mausteet sekä lopuksi vielä kaurapohjainen kerma. Kun seos on valmis, kaadetaan se riisin kanssa sekaisin erilliseen kulhoon. Tässä kohtaa joukkoon lisätään agavesiirappi, kuivatut karpalot sekä oliiviöljy. Maistetaan maku ja tarvittaessa lisätään lisää mausteita, mikäli omat makunystyrät sitä kaipaavat. Itsehän pidän ennemminkin hieman makeasta kaalilaatikosta kuin muuten mausteisesta, jonka vuoksi lisään agavea sekaan aika reilusti.

Lämmitetään uuni 200 asteeseen, voidellaan uunivuoka ja kaadetaan seos vuokaan. Päälle voi halutessaan ripotella korppujauhoja, mutta itse jätin ne pois, sillä korppujauhoja ei kaapistani löytynyt. Paistetaan laatikkoa uunin keskitasossa noin 50 minuutin ajan niin, että pinta on rapsakan näköinen. Paistoajassa kannattaa huomioida uunin tehokkuus ja ikä! Valmistetaan puolukkasurvos kaatamalla puolukat blenderiin ja lisäämällä joukkoon pieni loraus nestettä (kaurajuomaa tai vettä) ja hieman hunajaa tuomaan makeutta. Blendataan tasaiseksi survokseksi ja kaadetaan valmiin annoksen päälle. Tähän muuten on olemassa varmasti jokin parempi resepti, eli omani on ihan vaan tällainen hätäratkaisu! Toinen vaihtoehto on valmistaa puolukkahillo itse tai ostaa sellainen kaupasta. Ripotellaan laatikon päälle vielä muutama karpalo tuomaan makua, sillä ne toimivat loistavasti kaalin kanssa!

Kaalilaatikko on parasta tuoreena, joten nautitaan ruoka mahdollisimman pian valmistuksesta. Toisaalta laatikosta syö yksi ihminen helposti useamman päivän, joten loput vaan rasioihin ja seuraavien päivien ruokahuolet on selätetty!

kasviskaalilaatikkokasviskaalilaatikko

Toivottavasti kokeilette reseptiä ja kerrotte, maistuiko se! 

Rentouttavaa torstai-iltaa! Ja ihanaa muuten, että tänään satoi ensilumi. <3

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Hyvä olo Suosittelen