Miksi minä suosin gluteiinitonta?
Somessa pauhataan nyt aika paljon gluteenittomuudesta ja siitä, että tuosta ruokailutavasta on tullut ikäänkuin hiilarittoman tai sokerittoman kaltainen ”trendi”. Koska itsekin suosin gluteiinitonta ruokavaliota, ajattelin hieman avata omia syitäni tähän. Syy numero yksi löytyy vatsaongelmista joista kärsin viime keväänä (taustaa voit lukea täältä). Vaikka nuo ongelmat on hyvin pitkälle selätetty niillä ruokavalion muutoksilla niin silti edelleen olen hyvin herkkävatsainen. Mulle ovat ihan tavallisia yhtäkkiset vatsavaivat jonkun erikoisemman ruoan jälkeen tai välillä ihan ilman selvää syytäkin. Vatsani kanssa joudun aika paljon tasapainottelemaan mutta pyrin elämään silti mahdollisimman normaalisti, en halua olla täysin ehdoton minkään ruokaaineen suhteen jos ei ole ns. pakko.
Arkisin syön pääosin gluteiinitonta leipää, pizzani otan aina gluteiinittomaan pohjaan ja spaghettikin on meillä nykyään aina gl-merkinnällä varusteltua. Kuten edellä mainitsin, en ole kuitenkaan ehdoton. Kun viime keväänä vietin neliviikkosen ilman maitoa ja gluteiinia voin aivan mielettömän hyvin! Tuossa siis toinen syy siihen miksi olen tälle tielle jäänyt, hyvä ja kevyt olo. Vatsa ei tule kipeäksi gluteiinittoman leivän jälkeen eikä olosta tule tukala. Kaurahan sopii myös vatsalleni todella hyvin, eli sitäkin ilolla suosin. Ruis on mulle ehkä se kaikista vaikein ja ruisleipään liittyvätkin ne pahimmat huonovointisuuden kokemukset. Miksi siis vetää jotain ruispaloja jos vatsa ei kestä? Moni kauhistelee, että enkö syö tätä Suomen ”kansallisleipää” enkä totta puhuen oikein ymmärrä miksi sitä nyt niin ylistetään. Suurinosa ruisleivistä jota jengi vetelee on aika pitkälle muuta kuin sitä itseään.
No se mitä mieltä olen tästä ”trendistä” niin mielestäni jos vatsaongelmia ei ole niin ei ole painavaa syytä suosia esim. gluteiinitonta leipää. Jos kuitenkin kärsit turvotuksesta, ilmavaivoista tai tukalasta olosta niin kannattaa miettiä gluteiinittoman ruokavalion kokeilua. Tosin usein myös maito aiheuttaa edellä mainittuja oireita, joten parasta on ehkä testata molemmat. Ja yksi hyvä pointti on tosiaan tarkistaa sen syömänsä leivän ravintoarvot. Suurimpaan osaan ”ruisleivistäkin” on nykyään lisätty vehnää, joten jos olet yhtään herkkä vehnälle reagoi vatsasi samantien. Oli muuten aika hauska, kun etsin itselleni kaupasta valmista kauraleipää niin löysin vain yhden ja ainoan pussukan johon ei ollut vehnää lisätty, uskomatonta! Tämä kyseinen leipä on Kaura 100 ja sopii ainakin omalle vatsalleni mielettömän hyvin, kannattaa kokeilla. Aika paljonhan leivon itse kotona leipää mutta aina, kun ei ehdi niin on hyvä, että kaupasta saa jotain hyväksi todettua. Pitäisikin tänään leipoa taas satsi täksi viikoksi. Ajattelin kokeilla uutta reseptiä joten jos se hyvin onnistuu voisin sen täälläkin jakaa. 😉
Jos nyt siis loppuun pitäisi kiteyttää ne omat syyni tämän ruokavalion liputtamiselle niin ne ovat hyvä olo ja vatsan hyvinvointi. Miksi vetelisin ruisleipää väkisin, koska ruokaympyrämme niin kehottaa? Kuituja saa paljon muustakin eikä ruisleipä ole se ainoa vaihtoehto. Sama pätee maitoonkin. Mielestäni jokaisen pitää seurata omaa oloaan ja syödä sen mukaan mikä tuntuu hyvältä. Trendien seuraaminen ruokavalion perustana on typerää ja ajattelematonta. Itsekin siis joskus aikanaan light-tuotteiden suurkuluttajana voin sanoa, että niin TYPERÄÄ. Itse siis söin sokeritonta, koska kaikki nyt vaan söi sokerittomia ja niitä pidettiin terveellisempänä vaihtoehtona. Silloin ei tullut kauheasti mietittyä millaisia vaikutuksia noilla makeutusaineilla saattaisi kehooni olla.
Jos siis omaat terveen vatsan ja voit syödä vapaasti niin nauti siitä. Tuotakin osaa arvostaa vasta sitten, kun se vatsa alkaa temppuilemaan.
Mitä mieltä te olette tästä trendikkäästä ruokavaliosta? Te jotka suositte gluteiinitonta niin miksi olette tälle tielle päätyneet?