Miksi suosin ruokavaliossani tyrniä?

Tänä päivänä tuntuu, että monet ihmiset popsivat vitamiineja enemmän purkista kuin ravinnosta. Terveelllinen ruokavalio on valitettavan hintavaa ja esimerkiksi nimenomaan marjojen suhteen monikaan ei raaski ostaa niitä kalliimpia mutta myös ravinnerikkaampia kotimaisia. Tai jos niitä hankitaan, niin marjoja syödään hyvin säästellen.

IMG_8218

Itse olen jo pitkään ollut sitä mieltä, että ruoka on sellainen asia jossa en säästä missään tilanteessa. Jos tulee yllättäviä rahanmenoja, tingin jostain muusta kuin siitä mistä saan energiaa kehooni. Hyvä ja perusterveellinen ruokavalio on kaiken a ja o. Sen avulla jaksamme, pysymme terveenä ja se vaikuttaa meihin kokonaisuutena.

Kaiken ei kuitenkaan tarvitse olla luomua ei, mutta esimerkiksi suomalaisuutta kannattaa tukea jos vaan mahdollista! Olen myöskin jo ajat sitten päättänyt, että marjoja ostan kotimaisina niin paljon kuin sielu sietää. Pakastimestani löytyykin aina vähintään suomalaisia mansikoita, mustikoita, pensasvadelmia ja tyrnejä. Nämä neljä marjaa ovat ne joita suosin kesät, talvet. Toki kesällä on mukava ostaa myös tuoretta, koska sitä on saatavilla. 🙂

IMG_8229

Tyrni on yksi suosikki marjoistani ja se on monellakin tapaa hyvin arvokas luonnontuote. Sen ravintosisältö pitää sisällään mm. suuret määrät C- ja E-vitamiinia, sekä beetakaroteenia. Tyrnissä on myös erityisen korkea flavonoidipitoisuus mikä tukee meidän immuunipuolustusjärjestelmäämme.

Kun talvella sairastelin pitkän ajanjakson, päätin etten enää ikinä missään tilanteessa laiminlyö vitaminiinien ja antioksidanttien saantia. Siitä lähtien olenkin syönyt huolellisesti esimerkiksi juuri tyrniä. Toki flunssille ei aina mitään mahda, mutta omalla kohdallani nuo sairastelujaksot ovat viimeiset kerrat (viime syksy ja kevät) olleet noin 5 viikon mittaisia ajanjaksoja. Tämä onkin pistänyt miettimään, että flunssa ei olekaan enää mikään pikainen pikkupöpö vaan se on kohdallani ollut hyvin sitkeää laatuaan. Tällä hetkellä haluankin ehkäistä sairastumisen kaikin mahdollisin tavoin, jos se vaan on mahdollista. Siksipä marjoja, marjoja ja vielä enemmän marjoja!

IMG_8223

Miten tyrniä sitten voisi käyttää ja onko sitä pakko nauttia marjojen muodossa? Minähän inhosin ennen tyrnin makua, nykyään rakastan sen kirpeyttä ja karvautta. Minulle ei tuotakaan hankaluuksia nauttia sitä vaikka sellaisenaan, mutta usein heitän marjat esimerkiksi smoothien sekaan. Siellä ne menevät mukavasti ja mikä parasta, tyrni tasapainottaa esimerkiksi superfoodien (maca, spirulina, MSM…) karvautta vaikka se itsessäänkin kirpeä marja onkin.

Tuoreiden tyrnien lisäksi käytän myös Luontaistukulta testiin saamaani luomu tyrnijauhetta. Pakkohan molempia ei tokikaan olisi käyttää mutta itse olen halunnut maksimoida tuon marjan saannin näillä parilla tapaa. Jauhemainen tyrni on erittäin helppo käyttää ja jos et suosi smoothieita voi sitä nimenomaan ripotella vaikka puuron, jogurtin, rahkan tms. päälle. Marjoja laitan tavallisesti noin 2 rkl ja jauhetta sitten pari teelusikallista. Määrät eivät ole kiveen kirjoitettuja ja niitä voikin vapaasti soveltaa.

IMG_8220-2

Monelle tyrnin makua karsastavalle jauhe voi myös olla  jopa parempi tapa saada tyrni alas kuin marjat. Suosittelen siis lämmöllä kokeilemaan! Ravintoarvojensa puolesta jauheessa ei myöskään jäädä huonommaksi.

Tuleeko teidän suosittua tyrniä ruokavaliossanne? Jos niin kuinka sitä käytätte?

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *