Miksi valitsen raakasuklaan?

Olen jo hyvin pitkään suosinut suklaahimotuksiini raakasuklaata. Markkinat kasvavat kokoajan ja valikoimat laajenevat. Enää ei tarvitse tyytyä siihen yhteen perinteiseen, vaan kokoajan ilmaantuu uusia makuja joita on höystetty milloin milläkin. Uusimpana himotuksena Leaderin marjoilla tuunattu raw choco. On muuten aivan mielettömän hyvää! Tavallisestihan nuo raakasuklaat ovat hieman paksumpia mutta tämä kyseinen choco on ohutta levyä, johon on eksynyt vieläpä niitä aitoja sattumia. Ainut miinuspuoli on se, että tämän levyn kanssa se parin palan hifistely on lähestulkoon mahdotonta…

IMG_3625

Miksi sitten ylipäänsä valitsen useimmiten raakasuklaan maitosuklaan sijaan? Ihan ykkössyynä tähän on se maidottomuus. Fazerin sininen on kunnon maitosuklaata, joka on tehty tavalliseen maitoon (ei esimerkiksi laktoosittomaan). Toisena tulee makutottumukset. Alan varmaan olla jo sen verran tottunut näihin ”luonnollisempiin” makuihin, että esimerkiksi tietyt raakasuklaat vaan maistuvat suuhuni paremmalta, kuin tuo sokerinen maitosuklaa. Jos maitosuklaata syö, voi oikein suorastaan aistia kuinka se on tehty  valkoiseen sokeriin, lehmän maitoon ja yleensä vielä voirasvaan. Aika harva ”tavallinen” suklaa sisältää esimerkiksi kaakaovoita, joka on mielestäni suklaan ehdoton kulmakivi!  Myös tummasuklaa on mielestäni parempi vaihtoehto kuin vaalea, vaikkakaan se ei missään nimessä sisällä yhtä paljon hyviä aineosia kuin raakasuklaa. Makuasioista ei voi tietenkään kiistellä mutta näin minä koen nykyään.

Moni kiroaa raakasuklaan hintaa, johon itse sanoisin, että laatu maksaa. Valkoinen sokeri on halpaa, joten sillä höystetyt herkut voivatkin täten olla edullisempia. Toista se on noiden raakasuklaan aineosien kanssa. Edullisemmin pääsee jos raakasuklaata tekee itse. Vaikka aineosat ostohetkellä hieman kirpaisevatkin, riittävät ne kyllä aika pitkään. Itse olen tehnyt raakasuklaata säännöllisesti jo pidemmän aikaa, mutta silti ostan toisinaan näitä kauppojenkin uutuuksia. Ihan  vaan puhtaasta mielenkiinnosta, sillä ideoita omaankin suklaan tekemiseen toisinaan kaivataan. Seuraavaksi voisinkin kokeilla nimenomaan marjoilla höystettyä chocoa, nam. Vadelmat toimisivat varmasti kotitekoisessakin erinomaisesti!

IMG_3618-2

Maun ja puhtauden lisäksi raakasuklaalla on paljon terveysvaikutuksia. Kaakao sisältää siis runsaasti antioksidantteja, jotka eivät raakasuklaassa tuhoudu (oikea kuumennuslämpötila). Myös sinkki, B-vitamiinit, kivennäisaineet, magnesium ja kalium ovat aineosia, joita tuo Jumalten ruoka sisällään pitää. Raakakaakao hellii kuuleman mukaan myös ihoa. Eipä siis turhaan puhuta, että raakasuklaa on terveys -ja jumalten ”ruokaa”. Raakasuklaa on ehdottomasti myös sellaista suklaata, jota voi hyvällä omallatunnolla nauttia päivittäin. Raakasuklaan koostumus on niin erilainen verrattuna perinteisiin karkkeihin, eli itse ainakin pidän sitä ihan vaan osana ruokavaliota. En näe kyseistä suklaata millään tavalla pahana, tai vaikka kehoon ylimääräistä keräävänä ravintona. On eri nauttia Geishaa päivittäin, kuin vaikka popsia viiden palan raakasuklaa-levy.

Mites sitten ne määrät? Aina puhutaan siitä parista palasta päivässä? Itse sanoisin tähän, että kannattaa tunnustella kuinka paljon raakasuklaata keho kaipaa. Itse olen esimerkiksi aika herkkä histamiinille jota raakasuklaa sisältää runsaasti ja sempä vuoksi saatan saada pahoinvointia jos erehdyn syömään tuota herkkua liikaa. Viiden palan patukka on minulle vielä ok, mutta jos lähdetään sitä ylittämään kehoni alkaa reagoimaan. Pariin otteeseen olen kärsinyt aivan järkyttävästä pahoinvoinnista raakasuklaan syönnin jälkeen jolloin totesinkin, että ehkä liika on aina liikaa… Joskus tuota vaan tekee mieli popsia hieman enemmän kuin laki sallii. :D Kyse ei tosiaan ole kuitenkaan siitä, että söisin jotain huonoa niin paljon, että tulee pahoinvointi vaan nimenomaan tuo histamiiniherkkyys.

Raakasuklaa on tosiaan itselleni lähestulkoon päivittäinen herkku ja valitsen sen aina, jos vaan mahdollista. Aito maku, terveysvaikutukset ja puhtaus ovat seikkoja jotka saavat minut rakastamaan kyseistä suklaata.

Mites teidän kohdallanne? Täällä on ihan varmasti muitakin kyseiseen terveyspommiin hurahtaneita? :)

Kommentointi suljettu väliaikaisesti.