Miltä tuntuu noudattaa trendiruokavaliota?
Ruokavaliot ovat viime aikoina jälleen puhuttaneet -tai no koskapa ne eivät puhuttaisi? Itse olen kiinnittänyt huomiota etenkin siihen, että yhä useampi julistaa sekaruokavaliotaan, sen rentoutta ja helppoutta. Kaikkea syödään mutta kohtuudella. Tämä on ehkä osittain kasvava (tai takaisin palaava) trendi mutta sen rinnalla jylläävät tietysti vielä gluteenittomuus, maidottomuus ja kasvisruokavalio. Itse uskon, että yksi kasvava ilmiö näiden rinnalla on nimeomaan omaan hyvinvointiin tähtäävä ruokavalio. Kiinnitetään enemmän huomiota siihen, että ruoka on puhdasta, mahdollisesti luomua ja nautitaan ruoan tuomasta raikkaasta olosta. Se millaisella ruokavaliolla kukin tämän olotilan saavuttaa, on toki hyvin yksilöllistä.
Minun puolestani jokainen saa laittaa suustaan alas mitä tahtoo. Sekaruokailijoille, antakaa vaan palaa! Itse olen kuitenkin jo kohta kahden vuoden ajan suosinut maidotonta ja gluteenitonta ruokavaliota, enkä voisi olla tyytyväisempi. Viimeisen puolen vuoden aikana se on muuttunut enemmän kasvispainotteiseksi ja lihaa syön enää harvemmin, jos syön niin luomuna. Luomua ostan kaikessa muussakin tänä päivänä enemmän kuin koskaan aikaisemmin ja pakko sanoa, että voin erinomaisesti! Minulle onkin ihan sama vaikka moni kyseenalaistaisi ruokavalioni, tai puhuisi kuinka juoksen trendien perässä. Tärkeintä on kuunnella omaa kehoaan ja sitä mikä sille on parhaaksi mutta kuitenkin muistaen, että se mikä sopii minulle ei välttämättä sovi sinulle. Sen kuitenkin sanon, että kenenkään ei kuulu kärsiä jatkuvasta ummetuksesta, ripulista, ilmavaivoista, vatsan turpoamisesta, pahoinvoinnista, vatsakivuista, närästyksestä tai muustakaan ruoan aiheuttamasta ikävästä sivuvaikutuksesta. Jos yksikin kohta näistä täsmää sinuun jatkuvalla repeatilla, on mielestäni syytä miettiä onko ruokavaliosi varmasti oikeanlainen.
Omalla kohdallani maidoton ja gluteeniton ruokavalio tulivat tutuiksi alunperin vatsaongelmieni myötä keväällä 2014. Tuolloin en ainakaan itse muista kiinnittäneeni huomiota, että nämä kaksi ruokavaliota olisivat olleet jotenkin trendikkäitä? Minä ainakin lappasin rahkaa ihan huolella ja ruokavalioni oli hyvin ”proteiini-maitotuote -painotteinen”. Luulin syöväni terveellisesti ja hyvin mutta kroppa kertoi toista. Tuo ihan alkuperäinen postaus, josta kaikki lähti liikkeelle löytyy TÄÄLTÄ, jos teitä uusia lukijoita kiinnostaa. Tuon jälkeen siis hakeuduin ravintoterapeutille ja muutin ruokavalioni positiivisin seurauksin.
Se, että nykyään nyt syönkin yhtäkkiä hups heikkaa ”trendikkäästi” ei ole itselleni sellainen asia jota toitottaisin jokaiselle vastaantulijalle. Itseasiassa nykyään harvemmin jaksan tehdä ruokavaliostani edes numeroa, sillä joka toinen on gluteeniton tai maidoton. Perus oletus jengillä on se, että teen tätä huvikseni ja olen vaan neuroottinen, tai parhaimmillaan jopa syömishäiriöinen. Nämä ovat niitä syitä, joiden vuoksi en jaksa kertoa ihmisille ruokavaliostani ellei joku asiasta kysy. Jos käyn brunsseilla, dinnereilla tai menen lounaalle työkavereiden kanssa en ole siellä kyselemässä onko tässä maitoa tai viljoja, vaan koitan tehdä sen ihan oman pääni sisällä. Eihän gluteenitonta ruokavaliota ole lupa noudattaa jos ei ole keliakiaa, tai maidotonta puolestaan ilman laktoosi-intoleranssia?
Varmasti moni ”oikea” keliaakikkokin saa nykyään osakseen epäilyjä ja itseasiassa olen huomannut kuinka ravintoloissa gluteenitonta leipää pyytäessä työntekijä saattaa katsoa epäillen. Ihan kuin joutuisi esittämään jonkun ”minulla on keliakia” -lapun jotta voisi saada leipänsä ilman vehnäjauhoja? Minullahan ei siis keliakiaa todettu mutta vatsani sietää huonosti vehnäjauhoja ja ruista. Koska koskaan et voi tietää mitä leivän tuoteseloste sisällään pitää, on huomattavasti helpompi pyytää se gluteeniton versio, joka useimmiten on muuten huomattavasti huonompi vaihtoehto kuin jos valkkaisin sen normi sämpylän… Eli itse ainakaan en tee tätä huvikseni.
Toinen näkökanta asiaan on toki se, että osittain tänä päivänä on helpompi noudattaa erityisruokavalioita niiden yleisyyden vuoksi. Koska on kysyntää, markkinoille tulee jatkuvasti uusia tuotteita. Tämä on tietysti kiva juttu, koska tällöin myös valikoimaa löytyy. Kaura-riisi-manteli-kookos -ja muita juomia löytyy suuremmista kaupoista metritolkulla. Siellä on todella varaa mistä valita! Myös gluteeniton leipäpuoli ja jauhot ovat hyvin edustettuina. Luomua on lähestulkoon joka kaupassa ja lihaakin saa yhä enenevissä määrin laadukkaampana. Myös ravintoloissa huomioidaan kokoajan enemmän ja enemmän ruokavaliopoikkeuksia. Gluteenitonta leipää saa (jos sitä kinuaa) hahah, tai kahviin on mahdollista saada soija- tai mantelijuomaa. Eli kyllä niitä positiivisiakin seikkoja löytyy! :)
Kiteytettynä, asialla on tosiaan kaksi puolta. Itselleni päätös kirjoittaa keväällä 2014 blogiini kyseisistä ongelmista, oli yksi parhaimmista päätöksistäni. En tiedä, olisinko itsekseen edes tajunnut hakea asiaan apua? Ehkä eläisin vielä tänäkin päivänä jatkuvien vatsavaivojen kanssa? Oma elämänlaatuni koheni niin paljon, kun löysin syyt pitkäaikaisille ongelmille. Tämä onkin se motivaattorini, joka saa minut edelleen noudattamaan omaa ruokavaliotani. Yleinen olotila, fiilis ja kehoni kunto. Se on jotain niin erilaista, kuin se oli muutama vuosi sitten. Voisin kirjoittaa asiasta varmaan romaanin mutta johonkin on lyötävä piste… :D
Mitä mieltä te olette näistä tämän hetken ruokavalio trendeistä? Miten te muut ”maidottomat ja gluteenittomat” suhtaudutte siihen, että teidän ruokavaliotanne kyseenalaistetaan tai motiiveja siihen epäillään? Vai kohtaatteko ylipäänsä tällaisia tilanteita arjessanne? Ajatuksia?