Mitä intiimiys minulle merkitsee?

Intiimiys on iso osa meistä jokaista ja sen voi kokea hyvin monellakin tapaa. Itse koen intiimiyden todella henkilökohtaisena ja herkkänä asiana. Intiimi minä on se kaikista haavoittuvaisin mutta samalla myös syvin olemus minusta. Se ei kuitenkaan liity aina suoranaisesti ainoastaan seksuaalisuuteen, vaan intiimiys käsittää mielestäni myös luottamuksen ja rohkeuden puhua tunteistaan. Oikeastaan jopa enemmän intiimiys on luottamusta ja turvallisuuden tunteen tuntemista – sellaista tietynlaista itsensä haavoittuvaiseksi toisen edessä asettamista sekä vapautta olla juuri sellainen kuin on. Kun tuollaisen tason saavuttaa intiimikumppaninsa kanssa, voidaan puhua yhteydestä, jossa ollaan hyvinkin lähellä toisen ihmisen sielunmaailmaa.

Parisuhteessa intiimiys on voimavara ja jos sitä ei ole alunperinkään pyritty rakentamaan, en usko suhteen vakauteen tai pysyvyyteen. Intiimi side on mielestäni nimenomaan se, joka tekee kahdesta ihmisestä toisilleen niin erityiset. Se on intiimi henkinen ja fyysinen yhteys, jonka väliin ei kuka vaan pääse tulemaan. Sinkulle intiimiys on taas hieman erilaista. Vaikka päästäisitkin ihmisiä intiimiin kanssakäymiseen kanssasi, ei sinkkuna ole itsestäänselvyys, että sinulla on intiimikumppani jonka edessä voit olla täysin oma itsesi. Irtosuhteissa tuollaisesta yhteydestä voidaan puhua vain harvoin – jos koskaan – ja tapailuvaiheessakin tuon kaltaisen luottamuksen rakentumiseen vaaditaan aika usein hieman pidempi ajanjakso. Toki on niitäkin kokemuksia, että tuntuu kuin olisi tuntenut toisen ihmisen aina ja se intiimikin yhteys muodostuu toiseen hyvin nopeasti.

On ylipäänsä jännä, kuinka joidenkin ihmisten kanssa on vaan helpompi tuntea syvää intiimiä yhteyttä kuin toisten. Se on joku sellainen sanaton yhteys kahden ihmisen välillä, joka vaan herättää luottamusta. Itse korostan nimenomaan intiimiyden merkitystä vahvoissa ja luottamusta herättävissä ihmissuhteissa. Intiimiys voi heijastua sanattomana viestintänä kuten vaikka katseesta, kosketuksesta, haistamisesta, maistamisesta, tuntemisesta… Intiimiyttä voi olla myös keskusteluyhteys, eli sen kautta älyllinen tai henkinen väylä kokea intiimiä yhteyttä toiseen. Ihminen on niin moninainen kokonaisuus, joka tosiaan pystyy kokemaan intiimiyttä toiseen ihmiseen hyvinkin monen aistin kautta.

Kuitenkin ehkä yhtenä tärkeimmistä intiimiyden kokemisen kanavista mainitsisin itse katseen – sen, että katsot toista silmiin ilman, että sanot yhtään mitään. Voit olla fyysisesti vaikka kuinka lähellä intiimikumppaniasi, mutta silmät ovat aina sielun peili. Koen, että silmien kautta minä ainakin pääsen ikään kuin helpoiten toiseen ihmiseen sisälle. Jokainen on kuullut varmasti myös siitä, kuinka katseharjoitukset oman intiimikumppanin kanssa auttavat jo vuosiakin suhteessa olleita ihmisiä palaamaan lähemmäs toisiaan. Tuo on yksi keino löytää uudestaan se kadotettu yhteys, sillä silmien kautta me pystymme luomaan toiseen ihmiseen jonkun sellaisen yhteyden, jota ilman katsetta ei luoda.

Toiselta näkökannalta katsottuna intiimiys voi olla myös täysin henkilökohtainen asia, eikä sitä ole aina pakko jakaa kenenkään kanssa. Itse esimerkiksi koen, että tietyt asiat ovat minulle niin intiimejä, etten ole jakanut niitä toisen ihmisen kanssa edes parisuhteessa ollessani. Intiimiys voi siis olla ihan vaan sitä omaakin yksityisyyttä, johon ei tarvitse liittyä intiimikumppania tai ylipäänsä ketään ihmistä. Jokaisella meistä on oikeus kokea intiimiys juuri siten kuin sen kokee, eikä tässäkään asiassa ole mielestäni sitä oikeaa tai väärää tapaa tuntea. Parhaimmillaan intiimiys on kuitenkin elämässämme voimavara, joka kantaa niin parisuhteessa kuin yksinkin ollessa.

Tämä postaus aloittaa yhteistyön, josta kirjoittelen vielä myöhemmin lisää. Toivottavasti teksti herätti ajatuksia ja sai teidätkin pohtimaan intiimiyttä ja sen merkitystä elämässä.

Lisätietoja Asanista löytyy täältä.

Kuulisin mielelläni myös miten te koette intiimiyden ja mitä se teille merkitsee? 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *