Parin päivän postaustauko ja mietteitä valinnoista

Muutamasta eri syystä blogiin lipsahti parin päivän postaustauko, jota koetan nyt loppuviikosta paikkailla! Ennen tällainen olisi ollut itselleni suorastaan ahdistava katastrofi, mutta pikkuhiljaa olen opetellut lempeämpää suhtautumista myös tähän tekemiseen. Ennemmin kirjoitan ajatuksen kanssa hetkenä, kun siihen on aikaa ja mielessä jotain kirjoitettavaa kuin väkisin väännän tekstiä sen vuoksi, koska on pakko, samalla laimin lyöden aikaani muilta. Viime päivät olen tosiaan ollut itselleni tärkeiden asioiden äärellä ja myös sen vuoksi priorisoinut. Kuten olen kirjoittanut, viimeisen vuoden sisään olen alkanut arvottamaan tiettyjä asioita elämässäni korkeammalle ja opetellut pitämään myös vapaapäiviä työstä. Vapaapäivät tarkoittavat itselleni sitä, etten tee somehommia – en päivitä edes blogia, saatikka surffaile Instagramissa, vaan vietän aikaani läheisten seurassa tehden normaaleja asioita, joita ihmiset viikonloppuisin tekevät somen ulkopuolella. Vitsit tuollaista aikaa on ollut ikävä ja omalla tavalla puhelimen jättäminen hetkeksi sivuun, niin kovin vapauttavaa. Tuli tehtyä paljon mukavia asioita, joita en ole hetkeen tehnyt. Kuten nautittua kylpylässä poreista ja saunoista, katsottua leffassa Jokeri, leivottua korvapuusteja ja ihan vaan hengailtua seurassa, jossa pääasia ei ollut storyjen kuvaaminen ja hetkien ikuistaminen puhelimen kautta, vaan ennemminkin hetkien ikuistaminen muistijälkeen.

Voisin paasata aiheesta vaikka miten paljon (ja varmaan sitä tulevaisuudessa teenkin), mutta sen sijaan haluan kirjoittaa muutaman sanan aiheesta nimeltä valinnat. Olen nimittäin viime päivinä miettinyt paljon myös valintoja ja sitä, kuinka usein yksi valinta johtaa toiseen ja miten pienestä on joskus kiinni, etteivät jotkut asiat, joiden kuuluu selkeästi tapahtua, tapahdu. Niin usein elämä on kiinni siitä, mitä valitsemme, millaisia päätöksiä teemme ja teemmekö ne järjen vai tunteiden pohjalta. Olen jokusen kerran maininnut, kuinka olen tunneihminen ja täten päätöksiini vaikuttaa vahvasti tunne oikeasta tai väärästä. Kohdallani vaakakupissa painaa erityisesti se, millaiseksi oloni koen jonkun ihmisen seurassa, tai tuntuuko niiden asioiden tekeminen oikealta, joita juuri nyt teen. Vaikka samaan aikaan käytän tietenkin myös järkeä, on minun hieman hankalaa siirtää tunne jostain hyvästä tai huonosta kokonaan sivuun ja toimia täysin järkiperäisesti. Jollain tavalla myös luotan tunteeseen ja siihen, miten intuitio vaikuttaa hiljaisesti, vaikka emme aina suoranaisesti edes tiedostaisi, miksi joku asia tuntuu pitkällä tähtäimellä siltä, miltä se tuntuu.

Olen tehnyt elämässäni lukuisia valintoja, kuten varmasti sinäkin. Näin jälkikäteen mietittynä, osa valinnoista on ollut täysin vääriä, mutta samaan aikaan myös opettavaisia. Uskon, ettei yksikään valinta suuntaan tai toiseen ole ollut turha, vaan jokaisen niistä on tarkoitus vaikuttaa meihin tavalla tai toisella kasvattaen. Monesti väärät valinnat vievät meitä kohti oikeita valintoja ja ikään kuin auttavat löytämään sen suunnan, joka meidän tulee löytää, kun aika on kypsä. Uskon myös siihen, miten onnistuminen ja oma onnellisuuden tila, on pitkälti kiinni meistä itsestä ja siitä, mitä elämässä valitsemme. Tähän aiheeseen minulla on myös henkilökohtaista perspektiiviä, nimittäin olin aikaisemmin ihminen, joka aivan liian usein syytti elämää tai ulkopuolisia tekijöitä omasta onnettomuuden tunteesta. Noissa tilanteissa, joissa minun olisi tullut katsoa peiliin ja kyseenalaistaa oma tekeminen sekä valinnat, syytin ulkopuolisia siitä, missä olin. Tänä päivänä näen paremmin sen, miten paljon voin itse omaan onnellisuuteen vaikuttaa ja se tapahtuu pitkälti valintojen kautta. Vaikka toki edelleen teen välillä vääriä valintoja, niin silti uskon, että juuri valinnoilla voin vaikuttaa omaan hyvinvointiin. Teen nykyään huomattavasti rohkeammin erilaisia päätöksiä oikeastaan juuri tästä syystä, nimittäin jos jokin ei tunnu pitkällä tähtäimellä hyvältä, on aika nostaa rohkeasti pakasta seuraava kortti ja katsoa, mitä se tuo tullessaan. Toisinaan senkin uhalla, että tuo riskin ottaminen vaatii myös minulta, eikä prosessi välttämättä edes ole helppo. Ennemmin menen kohti jotain uutta vaikka kivun kera kuin jään johonkin, jossa kärsin aivan varmasti ja tunnen valinnan vääräksi.

Kengät Fila – House of Brandon* / Farkut second hand / Ruutupaita second hand

Toinen aiheeseen liittyvä tärkeä huomio on se, miten niihin vääriksi kokemiinsa valintoihin ei kannata jäädä vellomaan. Joillain ihmisillä on nimittäin taipumusta voivotella pitkään jo tapahtunutta, vaikka todellisuudessa emme siihen pysty mitenkään enää vaikuttamaan. Toisinaan se myöhemmin vääräksi havaittu valinta on tuntunut siinä valinnan hetkellä oikealta ja näin elämä vaan toimii. Vääristä valinnoista on turha itseä moittia, sillä tehtyä ei koskaan saa tekemättömäksi. Tätä olen pyrkinyt myös itse harjoittelemaan, sillä hetki, johon voin vaikuttaa, on juuri tässä näin – ei menneessä tai tulevassa, vaan tässä ja nyt. Toki on aina helpompi näin sanoa kuin sitten käytännössä tuo toteuttaa, eli monesti oma ajatusralli voi olla hankala pysäyttää, vaikka tietäisi tasan tarkkaan, kuinka tulisi kulloinkin ajatella tai toimia. Väärät valinnat herkästi myös katkeroittavat ja saavat meidät jonkinlaiseen ajatusloukkuun tai jumiin itsemme kanssa. Toisinaan voi joutua tekemään paljonkin työtä, että jonkun vääräksi kokemansa valinnan kykenee hyväksymään ja siitä eteenpäin pääsemään. Pahinta on katkeruus itseä, kanssaihmisiä ja elämää kohtaan.

Postauksen tarkoitus onkin rohkaista jokaista teistä ja myös itseä valintojen tekemiseen. Vaikka olisimme jostain epävarmoja, toisinaan valintoja on silti tehtävä suuntaan tai toiseen. Jos nimittäin emme ikinä ota riskejä ja valitse, emme myöskään mitään tule koskaan saamaan. Ennemmin siis mielestäni riski jopa siitä, kuinka asiat saattavat mennä pieleen kuin se, että pelkää jatkuvasti erilaisia valintatilanteita. Elämä on jatkuvaa valintojen tekemistä ja niiden kautta oppimista sekä oman elämän onnen löytämistä.

Oikein ihanaa tiistai -iltaa! <3

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *