Superfood suosikkini

Vielä sanotaanko viitisen vuotta sitten olin suorastaan superfood koukussa. Blogiani pidempään seuranneet varmasti muistavatkin kuinka smoothiestani saattoi löytyä jopa kymmenen eri superfood laatua ja olin varma, että tarvitsen niistä jokaista voidakseni paremmin. Tänä päivänä käytän edelleen kyllä superfoodeja mutta määrät ovat vähentyneet ja ylipäänsä olen valinnut sieltä ne itselleni kaikista tärkeimmät tuotteet, joita hyödynnän sekä ruokavalioni tukena, että esimerkiksi leivonnassa. Se, mitä myöskin nykyään suosin entistä enemmän, ovat meidän omat superfoodimme, eli suomalaiset marjat ja vihannekset. Ostan kaiken mahdollisen suomalaisena sillä luotan, että kotimaastamme tulee aidosti laadukkaita ja ravinnerikkaita raaka-aineita vaikka niistä joutuisikin hieman enemmän rahaa pulittamaan.

Tänään haluan kuitenkin kirjoittaa muutaman sanan superfoodeista tai oikeastaan eräästä superruoasta, joka on jäänyt vuosien varrella suosikikseni ja siksi tuotteeksi, josta en kovin helpolla luopuisi. Kyseessä on maca, tuo superfood jota alkuun inhosin sen karvaan maun vuoksi mutta josta sittemmin tulikin ehdoton suosikkini. Macahan on tosiaan kotoisin Perusta ja se kasvaa erittäin haastavissa olosuhteista mikä tekeekin tuosta superfoodista vahvan sekä pärjäävän. Tuo sama ominaisuus siirtyykin tavallaan tuotteesta sen nauttijaan ja macan sanotaankin olevan sellainen elinvoimaa sekä energiaa antava superfood.

Itse huomaan macan vaikutukset erityisesti kestävyydessä, energiatasoissa sekä vireystilassa. Jos juon aamulla macaa sisältävän kahvin tai nautin sitä smoothien joukossa, huomaan eron olossani päiviin, jolloin en käytä macaa. Myös seksuaalisuuteen ja mielialoihin maca kuuleman mukaan vaikuttaa noita osa-alueita tasapainottavalla tavalla. Macaahan kannattaa ylipäänsä käyttää säännöllisesti jolloin sen vaikutukset huomaa parhaiten mutta samalla kuitenkin muistaa pitää välillä taukoviikkoja, jotta keho ei ehdi liiaksi tottumaan. Macahan on myös erinomainen proteiininlähde ja siksi niin loistava paljon treenaaville! Sanoisin, että erityisesti kestävyyslajeja harrastaville maca on aivan mielettömän hyvä superfood säännöllisempäänkin käyttöön. Proteiinin lisäksi maca pitää sisällään mukavasti myös mm. C-vitamiinia, jodia, kaliumia sekä rautaa.

Itse käytän macaa lähinnä kahvissa ja smoothieissa jonne se on helppo sekoittaa, eikä macan karvaus puske läpi. Alkuun tuo karvaus paikoittain häiritsi kunnes opin sekoittamaan sitä oikeassa suhteessa oikeanlaisten aineosien joukkoon. Etenkin smoothie, jossa on paljon hedelmiä tai marjoja on oiva alusta macalle, sillä niiden avulla tuon maun saa piilotettua loistavasti. Macan käyttöhän kannattaa aloittaa varovasti kuten ylipäänsä useampien superfoodien. Yksi teelusikallinen on alkuun aika sopiva määrä josta sen voi nostaa jopa useampaan ruokalusikalliseen. Itselleni aika tyypillinen määrä on kaksi ruokalusikallista smoothieen ja voimakahviin taas teelusikallinen kupillista kohden.

Itselläni on tällä hetkellä käytössä Foodinilta saatu supermaca, joka on tavallista macaa vahvempaa, eli se sisältää jopa 2 % macan vaikuttavia aineosia. En kuitenkaan sano etteikö tavallinenkin maca olisi vaikutuksiltaan hyvä mutta tämä on ehdottomasti vahvempaa ja siten samalla myös toimivampaa. Määrät voi pitää hieman pienempinä tai halutessaan ottaa macasta mahdollisimman suuren hyödyn irti.

Macan lisäksi suosin eniten raakakaakaota ja viherjauheista spirulinaa sekä chlorellaa. Muuten superfoodien käyttö on viime vuosien aikana vähentynyt tosiaan aika paljonkin eikä enää tule käytettyä yhtä montaa eri laatua. Maca on varmaan ainut superfood, jonka suhteen olen hieman orjallinen, sillä se on vaan niin toimiva ja tehokas! Jos omaan arkeensa kaipaa boostia, energiaa ja voimaa niin suosittelen kyllä lämpimästi macaa. Ja ainahan sitä voi kokeilla ja testata, jonka jälkeen jättää tuon pois mikäli se ei itselleen sovellu tai eroa olossaan ei huomaa. Muistutan tässä kohtaa kuitenkin vielä, että superfoodeillahan ei korvata ruokavaliossa mitään vaan niitä käytetään tukemaan hyvinvointia ja monipuolista ruokavaliota.

Onko teillä joku superfood yli muiden, jota suositte ja josta ette ole valmiita luopumaan?

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *