Treenit ja ruokavalio just nyt

En tiedä teistä, mutta allekirjoittaneen treenirytmiin kesä vaikuttaa oikeastaan poikkeuksetta vuosittain. Joka kesä sama juttu, eli treenirytmi muuttuu rennommaksi ja liikun enemmän ulkona kuin sisällä. Tällä hetkellä käyn salilla ainoastaan pari kertaa viikossa ja sisällytän noihin kertoihin koko kropan treenit. Luonnollisesti tämä tarkoittaa sitä, ettei yhdelle lihasryhmälle tule yhtä monta liikettä, mutta tämä tyyli sopii mielestäni tähän vuodenaikaan ja fiilikseen paremmin kuin hyvin. Mitään treenitaukoja en kuitenkaan pidä, mutta treenaaminen on silti enemmän fiilispohjaista. Mukava illanvietto menee tällä hetkellä treenien edelle, kuten kaikenlainen extempore tekeminenkin.

Mainitsin taannoin täälläkin siitä, että käyn nykyään osteopaatilla kerran kuukaudessa. Osteopaatti, jolla käyn, on mieheni pitkäaikainen tuttu ja sitä kautta itsekin aloin hänellä käymään. Hoitomuoto ei ole sataprosenttisesti osteopatiaa, vaan siitä kehitelty hoitomuoto, jossa on vahvasti osteopatian piirteitä. Käynneillä kehoani siis käydään läpi ja pyritään korjaamaan kehon virheasentoja. Harva meistä on täysin suorassa, mutta kyllä itselleni oli pienoinen yllätys ensimmäisellä kerralla kuulla, miten vinossa olen, päätä myöden, ja ”sydämen päällä”. Noiden käyntien yhteydessä sain myös kuulla olevani todella jäykkä ja ns. jatkuvassa valmiustilassa/jännityksessä. Tämän vuoksi minulle on suositeltu enemmän oman kehon painoilla tehtävää, lempeämpää treeniä, isoilla painoilla tehtävän saliteenin sijaan, mikä herkästi tukkii kehoa.

Voi kuulostaa ehkä erikoiseltakin yhtälöltä, mutta ymmärrän miksi näin. Lempeä treeni repivän treenin sijaan on keholleni sopivampaa, enkä ole aina tässä mielessä kehoani kuunnellut. Yksi syy siihen, miksi olen vähentänyt salitreenejä, on juuri tämä. Ja olen muuten jälleen kerran huomannut, miten paljon kevyempi olo kehossani on, kun käyn vähemmän salilla ja treenaan siellä eri tavalla. Kehoni onkin enemmän auki, eikä ole niin tukossa. Olen selvästi kehotyypiltä se, jolle ominaisempia lajeja ovat mm. rauhallinen ja pitkäkestoinen juoksu, tanssi ja jooga. Tällä en kuitenkaan tarkoita, ettenkö enää salilla kävisi, mutta haluan treenata siellä vähemmän ja hieman eri tavalla. En ole ammattiurheilija, jonka vuoksi minun ei tarvitse viedä itseä treeneissä jatkuvasti äärirajoille. Olen jotenkin liikaa tottunut siihen, että jos teen, teen kunnolla ja treenin itsessään pitää oikeasti tuntua. Välillä kevyempikin treenaaminen on täysin ok ja usein muuten jopa parempi juttu pitkässä juoksussa. Uskon myös siihen, ettei kaikille sovi kaikki treenimuodot. Meillä on erilaiset kehot ja se mikä sopii minulle, ei välttämättä sovi sinulle.

Tällä hetkellä treenien suhteen onkin hyvä boogie. Olo kropassa on ihanan kevyt ja yleisfiilis hyvä – tästä on hyvä jatkaa! Jos sitten muutama sana ruokavaliosta, niin olen syönyt lihaa (kana) nyt jo reilu puoli vuotta viikoittain. Jossain kohtaa söin myös punaista lihaa, mutta huomasin, etten pidä siitä olosta, joka punaisen lihan syönnistä tulee. Tämän päätöksen palata sekasyöjäksi tein täysin terveydellisistä syistä, eli varastoraudan vuoksi. Nyt eletään jännittäviä aikoja, sillä kävin tänään mittaamassa ferritiinin, jonka toivon nousseen. Palaan aiheeseen lähiaikoina, kun tulokset saapuvat.

Muutoin pyrin syömään monipuolisesti; paljon kalaa sekä kasviksia, jotka sopivat hyvin näihin kuumiin kesäkeleihin. Osteopaatilla sain kehoituksen syödä enemmän hyviä rasvoja, joita olen käskystä ruokavaliooni lisännyt. Kala on tähän erinomainen vaihtoehto ja nyt syön sitä 2-3 kertaa viikossa. Lisäksi omegat olen ottanut uudelleen käyttöön, jotka jossain kohtaa jäivät lähes kokonaan. Myös ruokavalion suhteen parisuhde on tehnyt itselle hyvää, sillä erilaisiin ruokiin tulee panostettua enemmän, kun ruokaa laittaa kahdelle. Sinkkuna tuli syötyä paljon samoja ruokia, koska ei vaan jaksanut kokata itselle. Nyt yhdessä tulee kokkailtua ja testattua erilaisia ruokia ja tämä on pelkästään plussaa! Syödään tosi monipuolisesti ja oikeastaan ainut asia, jota vältän, ovat maitotuotteet. Edelleen maito on asia, johon vatsani herkästi reagoi ja siksi laktoosittomat juustot ja kermaviili, ovat maitotuotteista ainoat, joita säännöllisesti käytän. Maidon suhteen ajattelen edelleen, etten sitä välttämättä niin tarvitse ja jogurtit voin korvata soijapohjaisilla tuotteilla. Leipää syön pari palaa päivässä ja riisiä sekä pastaa käytän hieman vaihdellen. Marjoja tulee syötyä paljon – hedelmiä vähemmän. Herkkupäivät sijoittuvat omalla kohdalla tyypillisesti viikonloppuihin, jolloin syön kaikkea mitä mieli tekee ja ennen kaikkea rennosti.

Välillä nykyään muistelen aikoja, jolloin syöminen oli vaikeaa vatsavaivojen vuoksi. Näin jälkikäteen uskon, että ongelmat johtuivat stressistä henkisellä puolella. Elin tuolloin suhteessa, jossa oli piilotettuja ongelmia ja samoihin aikoihin alkoi myös lapsuudesta nousemaan asioita pintaan, jonka vuoksi todennäköisesti sairastuin. Vaikka minulla ei koskaan tutkimuksissa todettu mitään selkeää ongelmaa/sairautta, ei se itse vaivoja poistanut. Näitä vaivoja olivat mm. pahoinvointi ruokailun jälkeen ja vatsakivut. Aina kun söin, tuli jotain. Yhtäkkiä ruoasta tuli pakollinen paha, joka aiheutti vaan ikävää oloa nautinnon sijaan. Nyt reilu kuusi vuotta myöhemmin olen aivan äärimmäisen kiitollinen, etten enää kärsi noista vaivoista. Vaikka välillä vatsa reagoi johonkin, eivät nämä ongelmat ole mitään kokemani rinnalla. Ruoka tuottaa hyvää oloa ja pystyn syömään hyvin monipuolisesti kaikkea.

Miten teidän treenit sujuu nyt kesällä? ☺️

hyvinvointi hyva-olo liikunta ruoka-ja-juoma
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *