Vinkit tehokkaaseen etätyöskentelyyn x 5

Nyt kun moni meistä on siirtynyt etätoimistoon, ajattelin jakaa kanssanne hyväksi havaitsemani vinkit siihen, miten työskennellä etänä tehokkaasti! Itsehän pidän etätyön mahdollisuutta suorastaan siunauksena ja mielestäni se tulisi tulevaisuudessa sallia edes osittain aloilla, joilla se on käytännössä mahdollista. Kaikki ei tietenkään pidä etätyöstä ja moni menee mielellään päivittäin toimistolle tai työskentelee sosiaalisesti ihmisten parissa. Toinen asia, jota muuten kannatan, on nelipäiväinen työviikko! Omalla kohdalla tämä ei kylläkään ole käytössä, mutta ehdottomasti sitä puollan. Uskon että neljässä päivässä voi saada jopa tehokkaammin koko viikon työt tehtyä, sillä kolmen päivän vapaat lataavat akkuja sen verran tehokkaasti.

Etätyö

Nyt kuitenkin takaisin aiheeseen, eli itse etätyöskentelyyn. Itsehän olen työskennellyt kotoa käsin enemmän tai vähemmän nyt jo kohta kolmen vuoden ajan. Olen aina kotona tehokkaimmillani ja täällä saan valehtelematta enemmän aikaan kuin jos olen käymässä toimistolla tai istun kahvilassa. Olen herkkä kaikenlaisille ärsykkeille, eli mikäli joku liikkuu toimistolla tai puhuu kovaan ääneen, saattaa keskittyminen herpaantua ja sama pätee kahvilaan. Näistä syistä teen ainakin muutamana päivänä viikossa töitä kotoa käsin ja nyt tosiaan seuraavat viikot sitten aivan kokonaan.

Näinä menneinä vuosina olen oppinut paljon kotona työskentelystä ja ylipäänsä etätyöstä – sen haasteista ja hyvistä puolista. Olen kehittynyt etänä työskentelyssä ja oppinut useita keinoja, joiden avulla saan itsestä enemmän irti, vaikka kukaan ei työtäni siinä hetkessä valvo. Tänään haluankin jakaa kanssanne ne tehokkaat vinkit, jotka olen itse hyväksi todennut!

Pukeudu, tee normaalit aamutoimet ja työskentele pöydän äärellä

Aivan ensimmäisenä haluan muistuttaa käytännön asioiden tärkeydestä, nimittäin aamutoimien hoitamisesta, pukeutumisesta ja työpisteellä (pöydän ääressä) työskentelystä. Monen silmissä etätyö saattaa näyttäytyä sängyssä makaamisena ja sieltä käsin meilien hoitamisena, mutta ainakin omalla kohdalla tuota ei tapahdu kuin pakon edessä, jos olen sairaana. Vaatteilla ja yleisellä ympäristöllä on väliä keskittymisen kannalta, joten mikäli haluaa olla tehokas, kannattaa pedata sänky ja hoitaa ympäristö muutenkin siistiin kuntoon. Itse teen aina etäpäivinä normaalit aamutoimet, eli harjaan hiukset ja vaihdan yövaatteet siistimpiin vaatteisiin. On aivan eri tehdä päivä töitä yövaatteissa kuin rennoissa kotivaatteissa ja edes jokseenkin ihmisen näköisenä. Ja tällä on oikeasti iso vaikutus siihen, miten hommat hoituu – nimimerkillä kokemusta löytyy!

Tee to do -lista

Ainakin omalla kohdalla etätyöskentelyä helpottaa se, että tiedän tarkalleen, mitä tänään on tehtävä. Tämä vaatii tietenkin oma-aloitteisuutta ja kykyä hallita kokonaisuuksia. Ainakin itse koen, että omaa työskentelyä ja päivän ohjelmaa helpottaa se, kun tietää mitä on saatava valmiiksi juuri tänään. To do -lista onkin äärimmäisen kätevä, sillä se konkretisoi tehtävät työt ja tehtyjen töiden yliviivaus on palkitsevaa. Toisaalta tässä kannattaa muistaa myös se, ettei yhdelle päivälle kannata ladata liikaa hommia! Eli liian monta tehtävää asiaa saattaa vaikuttaa keskittymiseen negatiivisella tavalla, jonka seurauksena työskentelystä ei tule yhtään mitään…

Pidä luovia taukoja

Monissa työpaikoissa luova tauko on kahvi- tai lounastauko kollegoiden kanssa. Etätyössä yksinään nämä tauot jää herkästi pitämättä, ellei niitä oikeasti vaali. Itse ainakin huomaan sen, miten herkästi syön lounaan ja juon kahvin samalla, kun teen töitä, vaikka nimenomaan ne vartin tauot pitkin päivää, ovat niin usein työtä tehostavia! Siispä pidä taukoja ja käy välillä happihyppelyllä. Jos sinulla ei ole koiraa, kierrä silti kortteli ja palaa tämän jälkeen töiden pariin. Kun olet työskennellyt useamman tunnin putkeen, voi työntekoa olla hyvä katkaista treenien avulla. Oma tyylini on tehdä alkuun noin 4-5 tuntia koneella töitä, jonka jälkeen lähden treenaamaan ja pidän muutaman tunnin tauon työnteosta. Tämän jälkeen teen töitä vielä vähintään muutaman tunnin ajan, mutta monesti samaiset 4-5 tuntia, joskus vieläkin enemmän.

Aseta itsellesi selkeät työajat

Moni yrittäjä varmasti allekirjoittaa sen, miten hankalaa on pitää kiinni työajoista! Etätöitä tehdessä aika menee kuin siivillä ja ainakin itse havahdun usein siihen, kuinka päivä on kulunut vauhdilla, eikä töitä malta lopettaa, jos niitä on tehtävänä. Etätöissä kukaan ei valvo työntekoa, eikä aseta työnteolle rajoitteita. Tämä on ainakin oma haasteeni ollut niin kauan kuin muistan, eli on hankalaa lopettaa, kun työt ovat kotona ja läppärillä. Jotta työskentely pysyy kuitenkin tehokkaana, uskon selkeään työnteon ja vapaa-ajan rajaamiseen. Kun ei ole ”aina töissä”, töihin on myös enemmän energiaa ja intoa.

Pidä sosiaaliset linjat aktiivisena

Tähän voi olla monta mielipidettä, mutta itse tykkään olla päivän aikana yhteydessä ystäviin ja kollegoihin. En roiku jatkuvasti Facebookissa, mutta vastailen välillä viesteihin tai äänitän ääniviestejä. Tämä keventää päivän työtä mukavasti, eikä ainakaan omalla kohdalla vaikuta työmoodiin – ellei toiselta jostain syystä tule jotain ikävää viestiä. Eli pienet piristävät keskustelut kesken työpäivän, ovat mielestäni sopivissa määrin erittäin jees. Myös kollegoiden kanssa käydyt ajankohtaiset keskustelut liittyen juuri bloggaamiseen tai sometöihin, ovat sellaisia, joita käyn hyvin usein. On kiva, että on tavallaan tavoitettavissa, vaikka onkin yksin kotona tai kahvilassa.

Yksi hauska juttu aiheeseen liittyen on se, etten kotona kuuntele ikinä musiikkia, jos haluan keskittyä, mutta kahviloissa ja toimistossa se on suorastaan elinehto sille, että saan jotain aikaan! Eli tätä en nyt sano välttämättä joka paikassa toimivaksi vinkiksi, mutta erityisesti kahviloissa rauhallisen musiikin kuuntelu auttaa omaa työntekoa.

Tiedän, kuinka erityisesti tällä hetkellä etätyön mahdollisuus on suuri siunaus ja pyrin seuraavina viikkoina saamaan siitä kaikesta huolimatta mahdollisimman paljon irti. Toisaalta on aika jännä, miten normaalisti nautin kotona työskentelystä, mutta nyt kun omaa sosiaalista elämää rajoitetaan, tuntuu se jopa hieman ahdistavalle…

Onko teillä mahdollisuus etätyöhön ja onko se inhokki vai suosikki?

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *