Vinkkejä härkäpapujen käyttöön?
Vaikka minusta ei sataprosenttisen vannoutunutta täysipäiväistä kasvissyöjää tullutkaan, suosin hyvin pitkälti kasvis-kala painotteista ruokavaliota. Välillä teen kyllä poikkeuksia näin halutessani mutta pääasiallisesti tykkään syödä edellä mainitsemiani asioita. Jos lihaa suosin, panostan sen laatuun ja ostan esimerkiksi jauhelihani luomuna. Hintaero on loppupeleissä niin pieni verrattuna tavalliseen, että paljon mieluummin ostan edes vähän laadukkaampaa lihaa. Pientilojen lihathan ovat monesti myös hyvin laadukkaita, eli jos esimerkiksi maaseudulla asustelet kannattaa tuollaisia paikkoja ehdottomasti suosia niiden antibiooteilla ja stressihormoneilla ympättyjen teollisuus tuotantojen sijaan… Edelleen ajatuskin puistattaa, vaikka enhän voi sataprosenttisesti tietää millaisista lähtökohdista suomalainen luomulihakaan on?
Käytän hyvin vähän mitään ”lihan korvikkeita” muuta kuin sitten ihan puhtaasti kalaa, useimmiten lohta. Falafeleja kyllä rakastan (ja muuta kasvisruokaa), mutta esimerkiksi tofu ei ole omia makunystyröitäni varten. Olenkin paljon miettinyt millä tavoin voisin rikastuttaa keittiötäni vielä lisää?
Törmäsin taannoin esikypsennettyihin luomu härkäpapuihin, joista olin kuullut muutamalta ystävältäni hyvää ja sen lisäksi lueskellut netistä joitain satunnaisia arvosteluja. Hieman epäröiden ostin paketin testiin ja kokeilin ensimmäistä netistä löytämääni reseptiä, nimittäin ”jauhelihakastiketta”. Iskinkin pannulle vähän sitä sun tätä ja tein papuisan kastikkeen, joka veti aika hyvin vertoja ns. normaalille versiolle! Mikään herkullisin ulkomuoto tuolla kastikkeella ei loppupeleissä kyllä ollut mutta pakko sanoa, että maun suhteen olin positiivisesti yllättynyt. En oikeastaan edes huomannut, että kastikkeesta puuttui tavallinen jauheliha.
En tiedä miten paljon ihmiset ylipäänsä suosivat härkäpapuja ja olisikin mielenkiintoista kuulla mitä mieltä te olette kyseisistä pavuista? Tai oikeastaan millaisia reseptejä suositte niiden suhteen? Kaikenlaiset reseptit ja käyttövinkit ovat enemmän kuin tervetulleita. Myös määrät kiinnostavat, sillä ainakin tuo oma ostamani papupaketti oli aika suuri ja siitä tulikin käytettyä vain noin 1/4. Miten säilötte pavut ja kuinka pitkään ne pysyvät hyvinä? Kiitos jo etukäteen vinkeistä! 🙂