Kevätpuuhia

Ilmassa on varmat kevään merkit – ajattelen toistuvasti ikkunoiden pesemistä, talvivaatteiden huoltoa ja viherkasvien pistokkaita. Valon lisääntyminen saa salakavalasti aikaan houkutuksia kodinhoitoon ja sisustamiseen. Fiilistelen jo täysin rinnoin kevättä ja tulevaa kesää. Sitä aikaa kun puihin puhkeaa ensimmäiset silmut ja valo saa kaiken kasvamaan. Viime perjantaina huomasin auringon jo hieman lämmittävän, kun asettuu tuulen ulottumattomiin. Nyt palan halusta silittää käyttöön kevyempiä vaatteita lämpimämpiin yhdistettäviksi ja käteni syyhyävät päästä huoltamaan talven aikana nukkaantuneet neuleet taas edustuskuntoon. Vielä kuukausi sitten en kaivannut mitään näistä asioista!

Kukkien keväthuolto

Kukkien keväthuoltoon kannattaa valmistautua jo nyt etenkin jos haluaa istuttaa pistokkaita. Pitkän pimeän talven jälkeen valo on saanut kotini kasvit taas kasvattamaan uusia lehtiä ja osoittamaan elonmerkkejä. Muutama ystäväni kuihtui pois talven aikana, mutta suurin osa on sitkeinä, mutta hieman rähjäisinä heräämässä uuteen kevääseen. Helmi-maaliskuun taitteessa on viherkasvien keväthuollon aika: kasvit viedään suihkuun, vaihdetaan multa ja tarvittaessa myös ruukut ja istutetaan pistokkaista uusia pikkukasveja.

Pistokkaiden pariin kannattaakin siirtyä jo hyvissä ajoin noin 1-2 viikkoa ennen kuin aikoo ryhtyä istutuspuuhiin. Tänä vuonna oma toiveeni on saada istutettua pistokkaat saman urakan yhteydessä, jolloin vaihdan mullat kasvelleini. Ainakin kultaköynökseni kaipaa kipeästi parturointia ja samaa voi sanoa myös kirjojuorusta. Kilpipileani on kasvattaneet juurelleen lukuisia pikkuisia, mutta ne pääsen jakamaan irti emokasveista vasta ruukkujen vaihtamisen yhteydessä. Osan pikkuisista istutan omaksi ilokseni, mutta olen jo sopinut ystäväpiirissäni monille pienokaisille myös kokonaan uusia koteja.

peikonlehti_kultaköynnös_monstera deliciosa_epipremnum aureum

Kevätsiivous

Valo paljastaa armottomasti kaiken kotona leijuvan pölyn ja saa kaltaiseni kotitöiden karttelijankin haaveilemaan suursiivouksesta. Pesen sohvatyynyjen pääliset ja tyhjennän tasoille kertyneitä kasoja. Ennen kaikkea kaipaan ikkunoiden pesua. Ainakin näin keskustassa ikkunat ovat harmaan lian peitossa ja todella kipeästi pesun tarpeessa. Mikään ei tuo niin hyvää ja keväistä mieltä kuin kirkkaat, vastapestyt ikkunalasit ja niistä kotiin tulviva valo.

Siivouksessa luotan ympäristöystävällisiin puhdistusaineisiin ja pestäviin rätteihin. Pyykki tulee koneesta ihanan pehmoisena ja raikkaana, kun käyttää pesun yhteydessä itse tehtyä pyykkietikkaa ja kodin pinnat puhdistuvat ympäristöystävällisellä yleispuhdistusaineella, jonka senkin voi valmistaa helposti itse. Myös ikkunoiden pesu onnistuu luontoa ja ympäristöä säästäen ilman turhia kemikaaleja ja jätteet tuottamista.

Vaatteiden huolto

Maailma on hukkumassa vaatteisiin liian pitkään jatkuneen kulutusjuhlamme seurauksena. Ympäristön kannalta fiksuinta olisikin käyttää samoja vaatteita mahdollisimman pitkään. Jotta vaatteet kestäisivät vuosien käyttöä, on niistä pidettävä hyvää huolta. Keväällä on hyvä aika tarkistaa talvivaatteiden (ja miksei myös lämpimänkauden vaatteiden) kunto ja tehdä tarvittavat huoltotoimenpiteet. Pienellä huoltamisella vaatteista tulee taas kuin uusia ja ne on mukava ottaa käyttöön taas ensi syksynä.

Omista talvikengistäni on mennyt vetoketju rikki ja pohjan saumassa on pieni reikä. Nämä pienet viat saa helposti korjautettua suutarilla. Muuten kesäksi varastoon siirtyvät kengät voikin hoitaa itse puhdistamalla ja rasvaamalla. Kengän sisään voi rypistellä paperista tuen tai laittaa kengän lepuuttajan, jos omistaa sellaisen. Samalla huollan ja tarkistan myös kevyemmät välikaudenkengät. Talvitakit kannattaa tuulettaa ja tarvittaessa pestä tai pesettää pesulassa. Villakangastakista harjaan pois kaulahuivistani tarttuneet nukat. Pienet viat, kuten repsottavat napit voi korjata helposti itse ja haastavammat korjausompelut voi teettää ompelijalla – rikkoutunut vetoketju tai repsottava tasku on helposti korjattavissa.

Rakastan neuleita ja käytän niitä etenkin kylmään aikaan päivittäin (ja totta puhuen usein kesäaikanakin). Neuleet raikastuvat tuulettamalla ja yön yli ulkona roikkuneet vaatteet tuoksuvat ihanalta. Nukkaantunut pinta siistiytyy neulekammalla ja neuleen pinnasta tulee taas suloisen pehmeä. Pienet kulumat ja mahdolliset reiät tulee samalla huomatuksi ja ne voi parsia piiloon. Vanhemmissa neuleissa ohiuksi kuluneet kyynärpäät voi myös vahvistaa kyynärpääpaikoilla. Näyttävämmästä tyylistä pitävä voi myös etsiä netistä inspiraatiota paikkaamiseen hakusanoilla visible mending. Myös asusteet kannattaa tuulettaa, pestä ja huoltaa ennen kesäteloille siirtämistä.

Samalla kannattaa jo kurkata kevyempienkin vaatteiden puolelle. Itse rakastan neuleiden, kesämekkojen ja maihareiden yhdistelmiä, enkä näe mitään syytä miksen voisi lisätä kesäisiä helmoja jo kevätpukeutumiseeni. Kun silittää ja tuulettaa kaikki kaapissa talven yli odottaneet ihanuudet, tuntuu kuin olisi saanut juuri läjän uusia vaatteita. Samalla voi myös käydä läpi mahdolliset korjaustarpeet. Omasta kaapistani löytyy ainakin yksi mekko ja yksi hame, joilla molemmilla on tarvetta vetoketjun vaihtamiselle. Hameen vetoketjun osaan vaihtaa itsekin, mutta mekon aion viedä ammattilaiselle korjatavaksi.

Ihanaa kevään odotusta!

koti ajattelin-tanaan sisustus vastuullisuus
Kommentit (2)
  1. Samanlaisia puuhia agendalla täälläkin! 🙂 Ja jo tammikuussa olen aloitellut tietynlaisella konmarituksella ja kodin säiltysratkaisujen järkevöittämisellä. Tekee kyllä hyvää! 🙂

    1. Tässä valon lisääntymisessä on todella taikaa 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *