Reseptejä, kosmetiikkaa ja käsitöitä – Vinkkejä zero waste syyskuulle

Zero waste syyskuun tarkoituksena on kääntää katseet kohti omaa roska-astiaa ja herätä pohtimaan omaa kulutusta.

Itse ajattelin keskittyä syyskuun ajan jo aiemmin aloittamiini proggiksiin, kuten vuosi ilman uusia valmisvaatteita -haasteen loppuun viemiseen.

Lisäksi syyskuussa on tulossa pari mielenkiintoista tapahtumaa zero wasten tiimoilta. Edustan Zero Waste Finland ry:tä kierrätys- ja ympäristöteemaisessa Kuopion siistein viikko -tapahtumassa. Lisäksi ilmoittauduin pari viikkoa sitten mukaan Viksu kuopiolainen -kokeiluun, jonka tavoitteena on etsiä kaupunkilaisille tapoja minimoida hiili- ja materiaalijalanjälkeä kestävälle tasolle. Näistä lisää myöhemmin!

Tiivistin tähän postaukseen aiempia kirjoituksiani roskattomuudesta, sillä halusin tarjota teille lukijoille erilaisia ideoita zero waste syyskuulle. Näistä voi valita itseä eniten kiinnostavat tavat lähteä kokeilemaan zero waste -elämäntapaa hauskalla ja luovalla tavalla!

zero waste syyskuu

1. Tee zero waste -ruokaa ja vähennä ruokahävikkiä

Vaikka villiyrttien kausi on jo ohi, voi aiheesta lukea jo ensi kevättä silmällä pitäen. Itse olen aina onnistunut myöhästymään keväisin villiyrttikaudesta, kunnes tänä vuonna olin kerrankin ajoissa liikenteessä ja etsin netistä tietoa syötävistä kasveista jo hyvissä ajoin.

Reseptejä villiyrteistä ja naattien hyödyntämisvinkkejä: 

Lisäksi voi minimoida ruokahävikkiä ja hankkia kestävän paistinpannun: (entinen paistinpannu on kuitenkin hyvä käyttää loppuun aina ennen uuden hankkimista!)

zero waste blogi

2. Yksinkertaista kauneudenhoitorutiineja ja tee itse kosmetiikkaa

Itse tehty kosmetiikka on edullista, ekologista ja zero wastea parhaimmillaan, sillä useimmat tuotteet löytyvät valmiiksi jo keittiön kaapeista. Tällöin syntyy myös vähän roskaa, koska samoja raaka-aineita voi hyödyntää sekä ruoanlaitossa että kosmetiikassa.

zero waste syyskuu 2019

3. Tee zero waste -aiheisia käsitöitä

Erilaisia kestotuotteita pystyy tekemään helposti itse. Jos mahdollista, hyödynnä kotoa löytyviä materiaaleja!

4. Mahduta kuukauden sekajätteet lasipurkkiin

Haaste saattaa kuullostaa alkuun vaikealta, mutta sekajätettä syntyy yllättävän vähän, kunhan kiinnittää huomiota siihen, mitä kaupasta ostaa. Kokeilin kesällä lasipurkkihaastetta ja sain mahdutettua kahden kuukauden sekajätteeni puolen litran lasipurkkiin. Kokemuksiani voi lukea lisää näistä postauksista:

zero waste syyskuu

5. Älä osta kuukauteen uusia vaatteita

Mitäpä jos shoppailisit sen sijaan omalla vaatekaapilla? Tai ompelisit vaatteen itse tai muokkaisivat vanhoja? Jokainen kaupasta ostettu uusi vaate, kuten mikä tahansa muukin tavara tai esine, kuluttaa luonnonvaroja. Kun vähentää kulutusta, vähentää myös roskan määrää, sillä jokainen vaate tai tavara päätyy lopulta jätteeksi.

Aloitin viime marraskuussa vuosi ilman uusia valmisvaatteita -haasteen. Kokemuksiani haasteesta voi lukea seuraavista postauksista:

Minkälaisia tavoitteita sulla on zero waste syyskuulle?

Roskattomampaa kuukautta toivottaen,
Iisa

Instagram // Blogit.fi // Bloglovin

hyvinvointi vastuullisuus diy hyva-olo
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *